Ειδήσεις

Ποίηση και μαγεία στις όχθες του Ληθαίου – Εξαιρετικά επιτυχής η διοργάνωση στα Τρίκαλα


Σε μαγική ποιητική βραδιά εξελίχθηκε το τμήμα του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα. Με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων, η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε έναν πανέμορφο χώρο, το θεατράκι του Ληθαίου ποταμού, πίσω από το Μουσείο Τσιτσάνη.
– Τέσσερις τρικαλινοί/ες ποιητές/τριες, οι Αγαθοκλής Αζέλης, Ελένη Αλεξίου,  Γεωργία Κολοβελώνη, Βάσω Χριστοδούλου, ανέγνωσαν ποιήματά τους, παρουσιάζοντας τις δημιουργικές τους σκέψεις, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εκδοθείσες ή υπό έκδοση συλλογές τους.
– Δύο συγγραφείς, οι Αλέξανδρος Ζήρας και Γιάννης Κωβαίος παρουσίασαν τις σκέψεις τους για το βιβλίο του τρικαλινού ποιητή Ηλία Κεφάλα, «Γραφέας του φυσικού έπους» (απόντος του κ. Ζήρα, το κείμενό του ανέγνωσε ο φιλόλογος – ιστορικός κ. Κώστας Μιχαλάκης).
– Τέσσερις αλλοδαποί ποιητές/τριες απήγγειλαν ποιήματά τους, στις μητρικές τοςυ γλώσσες, οι Grug Muse (Ουαλία), Denis Škofič (Σλοβενία), Ana Svetel (Σλοβενία), Roberto Garcia De Mesa (Ισπανία). Μάλιστα ο Ισπανός άνθρωπος της τέχνης (σκηνοθέτης, ποιητής, συγγραφέας, δοκιμιογράφος κ.α.) εκθείασε τα Τρίκαλα για την ποδηλατική τους παιδεία και για την ομορφιά τους.
Η παρουσία των δύο Σλοβένων ποιητών εξηγείται από το ότι η Σλοβενία ήταν η τιμώμενη χώρα του φετινού Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης., ενώ η κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ έχει τίτλο «Σύνδεση – Connection».
Μεγάλη ήταν η προσέλευση των τρικαλινών, που με τη δέουσα προσοχή, άκουγαν τις δημιουργίες των ποιητών, που εξέφραζαν σκέψεις, απόψεις, όνειρα και ιδέες μέσα από τα ποιήματά τους.
Ο δημιουργός και «ψυχή» του Φεστιβάλ, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Θράκα» της Λάρισας, Θάνος Γώγος, παρουσίαζε στο κοινό τους ομιλούντες, συνδέοντας τα κείμενα με την ουσία της διοργάνωσης, ευχαριστώντας τους πάντες για την παρουσία τους.
Εξάλλου η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, Εφη Λεβέντη, έκανε σαφώς λόγο στον χαιρετισμό της, για τη σημασία της επιτυχίας της διοργάνωσης, που για πρώτη φορά υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα.
Εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων παρέστησαν επίσης, η αντιδήμαρχος Βασιλένα Μητσιάδη, η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Σοφία Αλεστά και ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας.
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ ανήκει στις εκδόσεις Θράκα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη των Δήμων Καρδίτσας και Τρικκαίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, του πολιτιστικού φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» και της Πρεσβείας της Σλοβενίας στην Ελλάδα. Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν ως στόχο την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Σλοβενίας, διευρύνοντας τις γέφυρες που άνοιξε το «Ulysses Shelter». Στο φετινό φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στις πρωτεύουσες των 4 θεσσαλικών νομών, συμμετέχουν 73 Έλληνες και 11διεθνείς ποιητές, 18 εικαστικοί, 3 μουσικοί.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Θεσσαλονίκη: Η Πρωτεύουσα του Φυσικού Αερίου - Η μετεξέλιξη της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο
Επόμενο άρθρο Rapid tests την Παρασκευή 27/8 στα Μετέωρα