Ειδήσεις

Περονόσπορος πλήττει τις καλλιέργειες κρεμμυδιού


Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προσβολές από περονόσπορο στις καλλιέργειες κρεμμυδιού στο νομό Μαγνησίας, αναμένεται  η είσοδος του περονόσπορου  σε καλλιέργειες με κρεμμύδια μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας. και Φθιώτιδας

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους βολβούς. Στα φύλλα προκαλεί διάσπαρτες χλωρωτικές τεφροπράσινες ή υπόλευκες κηλιδώσεις, ή ραβδώσεις οι οποίες αργότερα καλύπτονται από τεφρώδη εξανθηση (σποριάγγεια). Τα φύλλα σιγά–σιγά μαραίνονται και καταστρέφονται.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του περονόσπορου και την μετάδοση του.

Επίσης ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι οι δροσερές και υγρές νύχτες με μετρίως θερμές και νεφοσκεπείς ημέρες, υψηλή σχετική υγρασία 70-90% και θερμοκρασίες από 4-25oC (με άριστη τους 10-13oC). Η ανάπτυξη των σπορίων του παθογόνου γίνεται παρουσία νερού (βροχής ή δρόσου), όταν υπάρχει μύκητας διασπείρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με τον άνεμο.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:

Α) Καλλιεργητικά μέτρα: καλλιέργεια σε χωράφια που στραγγίζουν καλά. Φύτευση υγιούς πολ/κού υλικού (κοκκαριού ή σπόρου). Εφαρμογή αμειψισποράς. Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας..

Β) Χημική καταπολέμηση: Συνιστάται να γίνει ψεκασμός των καλλιεργειών κρεμμυδιού με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο μυκητοκτόνα, όπως  Mancozeb, Maneb, Metalaxyl-m. Chlorothalonil.  κ.α.

 ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις των ψυχανθών να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warning

 

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ  ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Τα σύγχρονα Τρίκαλα σε μάθημα του 1ου Λυκείου Φαρσάλων
Επόμενο άρθρο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου στην ΤΚ Πηγής