Ειδήσεις

Περιοδεία του Τάσου Τσιαπλέ στο Δήμο Φαρκαδόνας


Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, Αλέκο Νταούλα, μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας και Ευαγγελία Στεργίου, δημοτική σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας, επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 16 Ιούνη το Κέντρο Υγείας και το Δημαρχείο Φαρκαδόνας, ενώ το μεσημέρι συναντήθηκε στους Ταξιάρχες με το Τοπικό Συμβούλιο και αγρότες του χωριού.

Μέσω της συζήτησης με εργαζομένους στους παραπάνω χώρους αναδείχτηκαν μια σειρά προβλημάτων, αναγκών και ελλείψεων, για τα οποία υπεύθυνες είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές που χρόνια τώρα σχεδιάζουν και υλοποιούν το σύνολο των κυβερνήσεων.

Ειδικότερα, στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας χρόνιες είναι οι ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγος, πνευμονολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος, κ.α. (η παιδίατρος καταγράφεται ως έλλειψη καθώς σχετικές υπηρεσίες στις οικογένειες της περιοχής παρέχονται ελάχιστες μέρες την εβδομάδα διότι η γιατρός εργάζεται και στο νοσοκομείο Λάρισας). Το μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί καθώς μπορεί να διενεργηθεί μόνο γενική αίματος και αυτήν όταν υπάρχουν αντιδραστήρια. Σε ότι αφορά την πρόληψη και εδώ διαπιστώνεται ουσιαστική αδυναμία κάλυψης των αναγκών των κατοίκων και η όποια προσπάθεια επαφίεται στον αγροτικό γιατρό. Η μοναδική μαία, που είναι αποσπασμένη από το ΠΠΝΛ, δυσκολεύεται εξαιρετικά για να παρέχει τις πολύπλευρες υπηρεσίες, αφού πέρα από την απουσία δυο μαιών όπως προβλέπει ο οργανισμός, αντιμετωπίζει και ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μέσα. Επιπλέον υπάρχει έλλειψη προσωπικού για την διενέργεια των εμβολίων για την covid-19.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, υπογράμμισαν ότι η  προστασία της υγείας του λαού σήμερα απαιτεί:

  • Επαρκή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη στήριξη όλων των δηµόσιων µονάδων υγείας (νοσοκομεία και Κ.Υ) για τις “τρέχουσες” και τις έκτακτες ανάγκες.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι”.
  • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ, με επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.
  • Να καταργηθεί κάθε πληρωµή και συµµετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρµακα.
  • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία (ΠΦΥ), με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας.
  • Επίταξη των μεγάλων νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων του ιδιωτικού τομέα – χωρίς αποζημίωση. Ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, κυρίως στην ΠΦΥ.
  • Εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την μετάδοση της πανδημίας ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, την επιδημιολογική επιτήρηση με συχνά και αξιόπιστα τεστ με ευθύνη εκπαιδευμένων υγειονομικών.
  • Εξασφάλιση όλων των μέσων θεραπείας και φαρμάκων, όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων – όπου και αν παράγονται – για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να δοθεί σήμερα, τώρα, ενταγμένος στην προοπτική ανάπτυξης ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας- πρόνοιας – φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης που θα αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

 

Ακολούθησε επίσκεψη και συζήτηση με εργαζομένους στο Δημαρχείο όπου αναδείχτηκαν μια σειρά προβλημάτων, που έχουν δημιουργήσει τα αντιδραστικά νομοθετήματα σε επίπεδο τοπικής διοίκησης (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης 1) και γενικότερα οι αντιλαϊκές πολιτικές Ε.Ε, κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Τέτοια είναι, η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και το χτύπημα των μισθών των εργαζομένων, η αύξηση της ανταποδοτικότητας, η επιφόρτιση του Δήμου με παροχή υπηρεσιών που ήταν στην ευθύνη του κράτους, η μεγάλη υποχρηματοδότηση.

Πολλά έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας (αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας) κρίνονται μη επιλέξιμα από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν ιεραρχούνται ως προτεραιότητα, αλλά και όσα γίνονται είναι χωρίς γενικότερο σχεδιασμό και κυρίως έργα αποκατάστασης ζημιών.

Τέλος εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός των εργαζομένων για τη συμμετοχή του Δήμου σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, που θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υπηρεσιών των Δήμων, σε μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και υποβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων.

 

Στην συνάντηση των στελεχών του ΚΚΕ, με τον πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο των Ταξιαρχών καθώς και με αγρότες – παραγωγούς καρπουζιών και πεπονιών, αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά η ελλιπής κρατική στήριξη στους πληγέντες από το σεισμό κατοίκους περιοχών των Ταξιαρχών, Φανερωμένης, Νομής. Οι παραπάνω περιοχές αργοπορημένα εντάχθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές και καταγράφηκαν αρχικά κτίσματα που χρήζουν επιδιορθώσεων, σημειώνεται τεράστια καθυστέρηση στην συνδρομή και καταγραφή των ζημιών από τις ειδικές επιτροπές, την επίδοση του χρηματικού επιδόματος στήριξης.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα των αγροτών, σημειώθηκε ότι πρόκειται για μικρούς παραγωγούς καρπουζιών και πεπονιών, οι οποίοι επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλαζοπτώσεις, καύσωνας), αλλά ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το σύνολο των καταστροφών και οι όποιες αποζημιώσεις καταβάλλονται καθυστερημένα. Τέλος επισημάνθηκε ο κίνδυνος περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης της άρδευσης μέσω των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην διαχείριση του νερού με την συνένωση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, την είσοδο ιδιωτών επενδυτών ως manager και τη διαμόρφωση «σχεδίων ανάπτυξης».

Τα στελέχη του ΚΚΕ, ανέφεραν πως το Κόμμα επανειλημμένα έχει αναδείξει τα προβλήματα αυτά με επερωτήσεις στη Βουλή, στην Περιφέρεια και στο Δήμο, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που βασανίζουν τόσο τους σεισμοπαθείς, όσο και τους αγρότες.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ, διεκδικεί:

Για τους σεισμόπληκτους

Να δοθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους έγκαιρα αποζημίωση στο 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, καταστημάτων, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, τοπικής διοίκησης, κάλυψη χαμένου εισοδήματος, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των κατοίκων που διαμένουν σε κοντέινερ ή τροχόσπιτα, στα σπίτια τους, σχεδιασμό και θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές με τα αναγκαία έργα και υποδομές. Επίλυση όλων των προβλημάτων διαβίωσης σε όσους διαμένουν σε κοντέινερ και τροχόσπιτα.

Για τους αγρότες που χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.

Την άμεση καταβολή προκαταβολής στους πληγέντες για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.

Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι πληγέντες αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν σπίτια, στάβλοι, θερμοκήπια, αποθήκες και εξοπλισμό.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο 8 νέα Πυροσβεστικά Οχήματα με χρηματοδότηση 2.394.528 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Στοχευμένη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς από Δ. Τρικκαίων – 5η ΥΠΕ