Ειδήσεις

Περιβαλλοντικές δράσεις από τον ΑΠΣ Τρίκαλα


Ο ΑΠΣ Τρίκαλα: Ελληνορωμαϊκή πάλη στο πλαίσιο των πολύπλευρων δράσεων που απαρτίζουν το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης «Παλεύουμε για το περιβάλλον», και ο Δήμος Τρικκαίων, σε συνεργασία με το ΚΕΑΠ, πραγματοποίησαν την εβδομάδα «Παλεύουμε για το περιβάλλον» με περιβαλλοντικές δράσεις στα Δ.Σ. Μεγαλοχωρίου, Ριζώματος, Παλαιοπύργου και Βαλτινού με δενροφυτεύσεις, καθαρισμούς. Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από άλλες δράσεις όπως παραδοσιακά παιχνίδια κτλ.

Η τελική δράση του προγράμματος διεξήχθηκε την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στα Μεγ. Καλύβια  Τρικάλων με δενδροφύτευση και καθαρισμό.

Συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και μα ιδιαίτερο ζήλο, αφού αρχικά καθαρίστηκε ο χώρος,  φύτεψαν 160 δένδρα (συνολικά φυτεύτηκαν 300 δέντρα).

Ο τόπος έγινε εργοτάξιο. Με ιδιαίτερη επιμέλεια παιδιά και γονείς φύτευαν τα  δένδρα.

Το πρόγραμμα «Παλεύουμε για το περιβάλλον», πλαισιώθηκε από διάφορες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, όπως τοξοβολία και παραδοσιακά παιχνίδια.

Ως επιμέρους στόχοι του προγράμματος  «Παλεύω για το περιβάλλον», τέθηκαν οι ακόλουθοι:

α) Οι μαθητές/τριες να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θεσμό του εθελοντισμού, να αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και να υιοθετήσουν το ρόλο του ενεργού πολίτη. Να καλλιεργήσουν κοινωνικές αξίες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, η συμμετοχικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η προσφορά, αλλά και η υπευθυνότητα, η ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών, η αυτοπεποίθηση, κ.α
β) Να συνδεθεί ο σύλλογος πάλης και ο Δήμος  Τρικκαίων με την κοινωνία μέσα από άμεσες και πρακτικές δράσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν οι μαθητές/τριες, οι προπονητές/τριες, οι γονείς και άλλοι κοινωνικοί φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση.
γ) Να βιώσουν οι μαθητές/τριες το σύλλογο πάλης ως χώρο δημιουργικής, διαθεματικής και αυτοκαθοριζόμενης μάθησης.

Οι σημαντικότεροι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους σε πράξεις εθελοντικής βοήθειας έχουν σχέση με το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, την αναζήτηση ενός ανώτερου νοήματος στη ζωή, τη διάθεση για ψυχική και κοινωνική επαφή, τη χαρά της προσφοράς.

Αν και οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιά ριζωμένες μέσα στην κοινωνία από αρχαιοτάτων χρόνων, δυστυχώς στην πατρίδα μας το ποσοστό των εθελοντών είναι πολύ μικρό.

Ο ρόλος των εθελοντών είναι πάντα επικουρικός και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις ελλείψεις που παρουσιάζει η κρατική πολιτική.

Με το πρόγραμμα «Παλεύω για το περιβάλλον» μάθαμε, γνωρίσαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι το περιβάλλον είναι και δική μας ευθύνη!

Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Τρικκαίων κο Παπαστεργίου, τον αντιδήμαρχο Τρικκαίων κο Ηλία Παπανικολάου ( ο οποίος αποτέλεσε την ψυχή της δράσης και του προγράμματός μας) την αντιδήμαρχο πολιτισμού- αθλητισμού  κα Βασιλένα Μητσιάδη και τον περιφερειακό σύμβουλο κο Κολίτσα Απόστολο.

Επίσης ευχαριστούμε τους Δ/ντες και τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων για τη συνεργασία και βοήθειά τους.

Ευχαριστούμε τον ιππικό σύλλογο  Τρικάλων “Βουκεφάλα” και τον Πρόεδρο κ. Κρανιά για τη συνεχή υποστήριξή του στις δράσεις μας.

Ευχαριστούμε την εταιρεία  “ΟΛΥΜΠΟΣ” η οποία προσέφερε δωρεάν σοκολατούχα γάλατα και χυμούς.

Ευχαριστούμε τη νεοσύστατη ομάδα εθελοντών «ΔΥΝΑΜΑΙ» του συλλόγου μας, για τη συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του προγράμματος «Παλεύουμε για το περιβάλλον»

Τέλος ευχαριστούμε τους γονείς και φυσικά τα παιδιά που πολλές φορές μας αφήνουν άναυδους με τις πράξεις τους.

 

ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ  να δημιουργήσουμε ενεργούς ανθρώπους και όχι παθητικούς θεατές………..

ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ για τη δια βίου άσκηση ………

 

 

 

Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα

 

Νίκος Τσιακάρας

https://palitrikala.blogspot.gr/

Προηγούμενο άρθρο Παζάρι - Γιορτή υιοθεσίας από το Πολιτιστικό & Φιλοζωικό Εθελοντικό Σωματείο Ν. Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Πασχαλινό Bazaar του ΚΕΘΕΑ στα Τρίκαλα