Ειδήσεις

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα καταγραφής και απεικόνισης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που δημιούργησε το ΤΕΕ-ΚΔΘ


Το Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, παρουσίασε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας που αφορά στην δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την καταγραφή και απεικόνιση του αποθέματος αξιόλογων κτιρίων στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Στην εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τμήματος, η Ομάδα Εργασίας που ανέλαβε τη διεκπεραίωση του έργου «Καταγραφή, κωδικοποίηση και αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς» παρουσίασε στο κοινό την διαδικτυακή πλατφόρμα που ανέπτυξε στην οποία παρουσιάζονται, μέχρι στιγμής, 437 κτίρια ιδιαίτερης αξίας, από ιστορική, τεχνική και αρχιτεκτονική σκοπιά.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει τις ρίζες της πίσω στο 1994 όταν το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας συνέστησε την ομάδα εργασίας “Καταγραφή αξιόλογων κτισμάτων Λάρισας”, στο πλαίσιο της οποίας είχαν καταγραφεί 76 κτίρια, εκ των οποίων σήμερα διασώζονται μόλις 39. Με σκοπό την καταγραφή, την ανάδειξη και την προστασία των αρχιτεκτονικών τοπόσημων, η σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ-ΚΔΘ αποφάσισε να συνεχίσει και να εμπλουτίσει αυτό το έργο, καθώς και να το επεκτείνει συμπεριλαμβάνοντας εκτός από τη Λάρισα και τα κτίρια που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας.

 

Η πλατφόρμα του ΤΕΕ-ΚΔΘ,που είναι ήδη στον «αέρα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tee-kdth.gr/axiologa,

αποτελεί ένα σύνθετο και μεγάλης έκτασης έργο, το οποίο είναι δυναμικό καθώς η λίστα των κτιρίων θα εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή φορέας θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις δικές τους προτάσεις για κτίρια τα οποία δύνανται να χαρακτηριστούν ως αξιόλογα και να συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα.

Η έκταση του έργου όμως δεν σταματά στην καταγραφή, καθώς η Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από 12 επιστήμονες, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναπτύσσοντας εφαρμογή αναζήτησης και απεικόνισης των εν λόγω κτιρίων σε περιβάλλον Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS). Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες της και κάθε ενδιαφερόμενος, θα έχει πρόσβαση σεοπτικοποιημένες πληροφορίεςγεωγραφικής, αρχιτεκτονικής, ιστορικής/λαογραφικής και νομικής φύσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες είτε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου, είτε μέσω λογισμικού QGIS, είτε μέσω διαδραστικής πλατφόρμας με υπόβαθρο GOOGLEMAPS.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το όλο έργο εντάσσεται στην προσπάθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου να συμβάλλει στην καταγραφή, κωδικοποίηση, και αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και παράλληλα, με την Τράπεζα γης, στην δημιουργία μίας ψηφιακής τράπεζας πληροφοριών για τα κτίρια της Ελλάδας (διατηρητέα και μη) που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Υπεύθυνος της Ομάδα Εργασίας που εκπόνησε το έργο είναι ο Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ Δημήτρης Πετρωτός, ενώ πολύτιμη ήταν η συμμετοχή των Βαρελά Σταυρούλα, ΒλαχάβαΔημητρα, Γαλάνη Βασιλική, Κανδήλα Μαρία, Καστανάρα Χαρά, Παραφέστα Μελίνα, Τζήμα Ελένη, Τσιαβέ Ευφροσύνη, Χαβαλέ Μαριέττα, Χαβαλέ Σταυρούλα, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και τουΚυριάκου Γεώργιου, Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού, μέλους του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ.

Χαιρετίζοντας το έργο της Ομάδας Εργασίας, ο Πρόεδρος της Δοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-ΚΔΘ, κ. Νίκος Παπαγεωργίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εξαίρετους συναδέλφους για την πολύ μεγάλη αυτή προσπάθεια που έφερε ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερης αξίας για το οποίο είμαστε υπερήφανοι όλοι στην οικογένεια του ΤΕΕ. Πρόκειται για ένα έργο – παρακαταθήκη, με μεγάλη σημασία για την τοπική κοινωνία, αλλά και ένα έργο που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την πολύπλευρη προσφορά και τον ρόλο του Μηχανικού στη σύγχρονη κοινωνία. Ως Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, συνεχίζουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να αναπτύσσουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες που δημιουργούν ένα σαφές και ισχυρό θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία μας».

Από την πλευρά του, ο Υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας κ. Δημήτρης Πετρωτός ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή για αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία και για την ευκαιρία που μας έδωσε να αναδείξουμε τον αρχιτεκτονικό πλούτο της περιοχής μας. Και βεβαίως, να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους της ομάδας για την μακρά και πολύτιμη συμβολή τους στην εκπόνηση αυτού του σύνθετου έργου, αλλά και για την εξαιρετική συνεργασία μας που έφερε το αποτέλεσμα που όλοι βλέπουμε σήμερα. Ουσιαστικά, εστιάσαμε στη δημιουργία ενός δυναμικού εργαλείου που, μαζί με τη συμμετοχή των πολιτών, θα βοηθήσει να μεγαλώσουμε τη λίστα που σήμερα αριθμεί 437 κτίρια και η οποία είναι ήδη ενεργή στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ».

Πριν την παρουσίασης του έργου, πραγματοποιήθηκεη τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τμήματος με την παρουσία των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, την οποία ευλόγησε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Καρανίκας, όπου ο Πρόεδρος ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά βεβαιώνοντας τους παρευρισκόμενους ότι το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εντείνοντας και επεκτείνοντας τις παραγωγικές προσπάθειες και το ρόλο του σε όλα τα ζητήματα τεχνικής φύσης που απασχολούν την τοπική κοινωνία και του Μηχανικούς.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους -μεταξύ άλλων- και απηύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές ν. Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, ο Βουλευτής ν. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, η Βουλευτής ν. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαρισαίων, Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης κ. Ντίνος Διαμάντος, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κιλελέρ, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Νταφόπουλος. Τέλος, παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι φορέων, σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Innovent Forum 2023: Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία η Υβριδική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
Επόμενο άρθρο Ραδιοφωνικό βήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δ. Τρικκαίων