Ειδήσεις

Παρουσία Σταϊκούρα στο Δημαρχείο Τρικκαίων 13,1 εκ.€ για το αρδευτικό δίκτυο της ΠΕ Τρικάλων


Ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την άρδευση χωραφιών με ταυτόχρονη μείωση απωλειών νερού υπογράφτηκε τη Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Κατασκευή δικτύων άρδευσης νομού Τρικάλων», που υπογράφτηκε ενώπιον του «οικοδεσπότη» Δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκου Σακκά, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Υποδομών Νίκου Ταχιάου, της αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων Χρύσας Ντιντή και του Δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα.

Το έργο
Το έργο αφορά στην την κατασκευή και λειτουργία αρδευτικών έργων που θα εξυπηρετήσουν ανάγκες και θα βελτιώσουν τις συνθήκες άρδευσης σε καλλιέργειες αγροκτημάτων του Ν. Τρικάλων υπό καθεστώς αναδασμού. Αντικαθίστανται τα παλιά επιφανειακά δίκτυα με δίκτυα pvc και με πίεση
– καλύπτοντας 80.000 στρέμματα
– σε μήκος 255 χλμ.
– για 21 χωριά
– των 4 Δήμων της ΠΕ Τρικάλων
– με προϋπολογισμό 13.100.000 €
– και χρονοδιάγραμμα 24 μήνες

Τα χωριά, στην περιφέρεια των οποίων θα αντικατασταθούν τα δίκτυα, είναι:
Δήμος Τρικκαίων: Αγιοι Απόστολοι, Διαλεχτό, Μεγ. Κεφαλόβρυσο, Κεφαλόβρυσο, Μεγάρχη, Χρυσαυγή, Μεγάλα Καλύβια
Δήμος Φαρκαδόνας: Πετρόπορος Ταξιάρχες, Φαρκαδόνα, Πηνειάδα, Ζάρκο, Κλοκοτός,
Δήμος Μετεώρων: Περιστέρα, Σαρακίνα
Δήμος Πύλης: Γόμφοι, Παλαιομονάστηρο, Λυγαριά, Μουριά, Πηγή, Δροσερό.

Τα χρήματα προέρχονται κατά 85% από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.
Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών κ. Αντώνης Κοτσώνης ακολουθήθηκε η ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, το έργο θα παραδοθεί στον φορέα διαχείρισης για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείρισή του. Ο κ .Κοτσώνης υπέγραψε τη σύμβαση από την πλευρά του Υπουργείου, με τον εκπρόσωπο της εταιρείας P&C Development κ. Φίλιππο Κωτούλα

Δήμαρχος Τρικκαίων: Αλλάζει τη μορφή του αρδευτικού δικτύου

Ο κ. Σακκάς, υποδεχόμενος τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υποδομών, τους ευχαρίστησε αρχικώς για το ότι από την πρώτη στιγμή μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου «βρίσκονται δίπλα μας σε οτιδήποτε χρειαστούμε», επισημαίνοντας  πως μαζί με τους άλλους Υπουργούς από τη Θεσσαλία «πασχίζουν να βρει η περιοχή τον δρόμο της κανονικότητας, το συντομότερο δυνατόν». Ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, το χαρακτήρισε ως «πολύ μεγάλης σημασίας, που θα αλλάξει όλη τη μορφή, την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στον νομό Τρικάλων», κάνοντας πράξη – ως ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών -, τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τη στήριξη της Θεσσαλίας.

Υπουργός Υποδομών: 3 σημαντικές παρεμβάσεις

Ο κ. Σταϊκούρας, μετά τις ευχαριστίες στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, καθώς και στους κ. Ταχιάο και Σακκά για την «εξαιρετική συνεργασία»,  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή των Τρικάλων, ως πόλης στην οποία υπογράφεται η συγκεκριμένη σύμβαση, αποδεικνύοντας «το ενδιαφέρον για την περιφερειακή ανάκαμψη», με στόχο οι πολίτες να γνωρίσουν το συγκεκριμένο έργο. Για το οποίο, επεσήμανε ότι καλύπτει όλους τους Δήμους της ΠΕ Τρικάλων εξοικονομώντας νερό και πόρους για την αγροτική παραγωγή, αυξάνοντας το εισόδημα για τους αγρότες.
Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε έμφαση σε άλλες δύο βασικές παρεμβάσεις για τη Θεσσαλία.
Η πρώτη αφορούσε στην ολοκλήρωση ενός «εξαιρετικά σημαντικού δρόμου για την περιφερειακή ανάπτυξη πρωτίστως της Θεσσαλίας και της ΠΕ Τρικάλων», του Ε65, η ολοκλήρωση του οποίου θα σημάνει «πρόσθετους αναπτυξιακούς πόρους».
Η δεύτερη παρέμβαση, αφορούσε στην οικονομική συμβολή για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία, που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μουζάκι. Αρχικώς, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών, αποτυπώθηκε η κατάσταση με τη σκληρή δουλειά από τον Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο και πλέον δίνονται πάνω από 1,4 δισ. ευρώ  για οδικά έργα, με το 25% εξ αυτών να αφορούν στον νομό Τρικάλων. Ανέφερε ότι οι συμβάσεις για τις ανακατασκευές σχολείων βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ευελπιστώντας πως μέχρι τέλη Μαΐου θα ξεκινήσουν τα έργα, για να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ανθεκτικά έργα, για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας

Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε πως η Θεσσαλία αλλάζει με πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η κυβέρνηση «σχεδιάζει ασφαλή έργα, στα πρότυπα του Ε65. Το Υπουργείο Υποδομών είναι παρόν με τα έργα αποκατάστασης και τα έργα για την επόμενη ημέρα, με στόχο τη μείωση της κλιματικής κρίσης, αλλά και με έργα ανθεκτικά, για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας». Αναφέρθηκε στο ότι τα έργα είναι τεχνολογικά άρτια, υπενθυμίζοντας το Μητρώο Γεφυρών που ήδη υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών.

Υφυπουργός Υποδομών: Διασφαλίζουμε το νερό

Ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι δίνεται πολύ μεγάλο βάρος στη Θεσσαλία, με προσπάθεια να «υπάρξει αρωγή στη καθημερινότητα και κατά το δυνατόν άμεση αποκατάσταση της κανονικότητας, καθώς σχεδιάζουμε το μέλλον της Θεσσαλίας». Για το συγκεκριμένο έργο επεσήμανε ότι «εμείς διασφαλίζουμε το νερό» και ότι «όπως είπε ο πρωθυπουργός, το τι θα καλλιεργεί η Θεσσαλία δε θα επιβληθεί άνωθεν». Υπενθύμισε, δε, τον νόμο για τον φορέα διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία.

Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων: Εργα αποκατάστασης και ανάπτυξης

Η κ. Ντιντή  τόνισε πως «μαζί με τα έργα αποκατάστασης “τρέχει” παράλληλα και η ανάπτυξη του τόπου», ενώ ανέφερε πως αναμένονται και έργα από τις αρχές Ιουλίου, τονίζοντας πως «αποδεικνύεται εν τοις πράγματι ότι η συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου (Υποδομών) είναι αγαστή και δόκιμη»

Δήμαρχος Πύλης: Σημαντική βοήθεια στους αγρότες

Ο κ. Μαράβας σημείωσε ότι το έργο έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πριν χρόνια, αποδίδοντας εύσημα στον Υπουργό κ. Σταϊκούρα,  επισημαίνοντας πως με την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου δίνεται σημαντική βοήθεια στους αγρότες. Εδωσε όμως μεγάλη έμφαση στην ανάγκη «να προχωρήσουμε το φράγμα Πύλης που θα βοηθήσει τον Νομό και στην ύδρευση και στην άρδευση».

Παρουσίες

Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστησαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Σοφία Αλεστά, Δήμητρα Νάτσινα, Μιχάλης Λάππας, Παναγιώτης Ντιντής και ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κρανιάς, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ανδρέας Ζαμπούκας και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών.

Από το γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθρο Προχωρούν οι διαδικασίες για το αντιπλημμυρικό των Coca-Cola Hellas - GWP-Med στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Χρ. Τριαντόπουλος: Επέκταση της προσωρινής στέγασης για ένα έτος στη Θεσσαλία