Ειδήσεις

Παρέμβαση του ΣΒΘΣΕ για φορολογική απαλλαγή του Αναπτυξιακού Νόμου


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απευθύνθηκε με Υπόμνημά του προς τον Υπουργό  Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Νικόλαο Μαντζούφα, αναφερόμενος στην εφαρμογή του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, μετά την έκδοση της υπ’ αρ. 61239/15-6-2020.

Συγκεκριμένα:

Το θέμα προέκυψε από τον ορισμό ως έτους θεμελίωσης της δυνατότητας έναρξης της χρήσης της φορολογικής απαλλαγής, του έτους, εντός του οποίου δημοσιεύεται η απόφαση πιστοποίησης της υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) του επενδυτικού σχεδίου ή η απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου.

Επιπλέον, δεν λαμβάνονται υπόψη οι πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων με χρήση που λήγει την 30 Ιουνίου εκάστου έτους, οι οποίες αν και υπέβαλαν την αίτηση ελέγχου έγκαιρα, εν τούτοις, λόγω μη ορθής λειτουργίας του  Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.), η Απόφαση Πιστοποίησης των έργων δεν εκδόθηκε μέσα στη χρήση, με αποτέλεσμα να αποκλείονται, εν προκειμένω, από τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης του κινήτρου.

Με δεδομένα ότι:

  1. Η δυνατότητα υποβολής Αίτησης Ελέγχου μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων δεν ήταν δυνατή παρά μόνο μετά τον Μάρτιο του 2019,
  2. Η δυνατότητα έκδοσης της Απόφασης Πιστοποίησης μέσω του ΠΣΚΕ δεν ήταν δυνατή έως τις 31/12/2019,
  3. Το διάστημα από την προκήρυξη του 1ου κύκλου των καθεστώτων του ν.4399/16 έως τον Μάρτιο του 2019 υπερβαίνει τους 24 μήνες, που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί, είχαν ήδη υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό (ορισμένα είχαν ήδη ολοκληρωθεί)
  4. Η διαχειριστική χρήση αρκετών επενδυτικών φορέων λήγει στις 30.06 εκάστου ημερολογιακού έτους,
  5. Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια, για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση ελέγχου πριν την λήξη της διαχειριστικής τους περιόδου (πριν την 30.06 δηλαδή) αλλά λόγω μη ορθής λειτουργίας του ΠΣΚΕ και αδυναμίας έκδοσης των Αποφάσεων μέσω αυτού δεν εκδόθηκε η Απόφαση Πιστοποίησης εντός της χρήσης.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει πως, ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές, που υποβλήθηκε η αίτηση ελέγχου, αλλά λόγω μη ορθής λειτουργίας του Π.Σ.Κ.Ε. δεν ήταν δυνατή η έκδοση της Απόφασης Πιστοποίησης μέσω αυτού, να παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης του δικαιώματος έναρξης της χρήσης της φορολογικής απαλλαγής, εντός του έτους, του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση ελέγχου.

 

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος, επισημαίνει το επείγον και σημαντικό για τις επιχειρήσεις θέμα, και ζητά από το Υπουργείο, την ανταπόκριση και τις άμεσες ενέργειες του.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ντοκουμέντο του ΚΚΕ στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή των βουνοκορφών των Αγράφων
Επόμενο άρθρο Σεμινάριο με θέμα το πρόγραμμα Erasmus