Ειδήσεις

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές σε καλλιέργειες στο νομό Τρικάλων


Ερώτηση με θέμα την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε αγροτικές καλλιέργειες και στο αγροτικό κεφάλαιο , κατοικίες- αποθήκες- οικιακές συσκευές ,με ταυτόχρονα οικονομικά μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες . καθώς και την άμεση αποκατάσταση και βελτίωση δικτύων και υποδομών που  κατέθεσαν προς τους υπουργούς  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Υποδομών και μεταφορών και Οικονομικών,οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

      «Οι έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που επικράτησαν το τριήμερο 5-6 Ιουλίου σε Δημοτικά Διαμερίσματα των Τρικάλων, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, δίκτυα και υποδομές.

Από τις βροχοπτώσεις έχει πληγεί ιδιαίτερα το δημοτικό διαμέρισμα του Ριζώματος αλλά και τα όμορα Δημοτικά διαμερίσματα Βασιλικής – Πλατάνου- Αρδανίου – Ράξας. Έχουν πληγεί καλλιέργειες σε Καπνά, Βαμβάκι, Καλαμπόκι, κηπευτικά, Αμπέλια κ.α. Στο δημοτικό διαμέρισμα του Ριζώματος πλημμύρισαν σπίτια και αποθήκες, καταστράφηκαν οικιακές συσκευές, αγροτικό κεφάλαιο και καλλιέργειες κινδύνεψαν για ακόμα μια φορά μέσα σε λίγα χρόνια να χαθούν ανθρώπινες ζωές και ζωικό κεφάλαιο, ενώ ζημιές υπάρχει στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές.

Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της δημοτικής και Περιφερειακής αρχής για την ανυπαρξία εκτέλεσης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών-εγγειοβελτιωτικών και αποστραγγιστικών έργων. Έργων που θα προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες του λαού της περιοχής.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβουν ώστε:

  1. Να γίνει άμεσα καταγραφή όλων των ζημιών και να αποδοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες στο 100% είτε αυτές αφορούν κατοικίες- αποθήκες- οικιακές συσκευές, είτε αφορούν ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και στο αγροτικό κεφάλαιο (μηχανήματα κλπ.)
  2. Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες.
  3. Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημά τους με έκτακτη Οικονομική ενίσχυση σε όσες ζημίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά και λόγω τη πανδημίας του κορονοϊού, για την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών και των τρεχουσών υποχρεώσεων τους.
  4. Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών και οδοποιίας, να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό η κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας-εγγειοβελτιωτικών και αποστραγγιστικών έργων.
  5. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να διασφαλιστεί ο κρατικός χαραχτήρας του, η οικονομική ενίσχυση του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE

Προηγούμενο άρθρο Το δρόμο προς Μηλιά Απροποτάμου βελτιώνει η Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Από την σοφία του Ευεργετινού (Γ ΄ Μέρος) – Του π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού