Παρέμβαση του εισηγητή της Ν.Δ. Ν. Λέγκα για τις πολιτικές εξελίξεις σε συζητούμενο νομοσχέδιο


Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα δεν μπορεί να παρεμποδίζονται από ατυχείς και υπερβολικές παρεμβάσεις που θίγουν την εθνική μας αξιοπρέπεια. Η επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας για συνεννόηση, στο επίπεδο μιας μεταβατικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Ούτε μπορεί να οδηγεί στην αμφισβήτηση των δεδηλωμένων προθέσεών μας να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, το ευρώ αλλά και τις αναπόφευκτες πλέον αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, τόνισε ο Ν. Λέγκας μιλώντας στη Βουλή ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για το νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

 

Ο κ. Λέγκας τόνισε ότι σήμερα που η πολιτική κρίση φαίνεται να γενικεύεται και να αφορά κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε πιο συνετοί. «Γιατί, πέρα από τις διαπραγματεύσεις τις συμφωνίες και τους όρους θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκονται λαοί, βρίσκονται πολίτες, βρίσκονται άνθρωποι. Κι όλοι αυτοί βρίσκονται τόσο πίσω από τους ισχυρούς όσο και πίσω από τους πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης».

 

Ο βουλευτής Τρικάλων χαρακτήρισε προφανή την αναντιστοιχία της συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με το πολιτικό ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων για τις διαπραγματεύσεις και τις πολιτικές εξελίξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας.

 

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Σήμερα περί άλλων τυρβάζουμε. Ναι πρέπει να τηρήσουμε τον κανονισμό, αλλά να μην προκαλούμε τον κανονισμό. Και τον προκαλούμε με τη σωρεία των βουλευτικών τροπολογιών. Έτσι βαφτίστηκαν οι μέχρι χθες Υπουργικές τροπολογίες για να ξεπεραστούν τα τυπικά προβλήματα. Και κάνατε «την ανάγκη φιλοτιμία». Έχουμε ένα δεύτερο Νομοσχέδιο μετά από το άρθρο 38,ενώ με τις τροπολογίες προσθέτουμε άλλο ένα Νομοσχέδιο. Έχουμε δηλαδή τρία νομοσχέδια στη συσκευασία του ενός», επισήμανε.

 

Ο εισηγητής της Ν.Δ. ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει επί της αρχής το Νομοσχέδιο, κάλεσε ωστόσο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να αποσύρει όλα τα άρθρα που έπονται του άρθρου 38 καθώς και τις τροπολογίες που κατατέθηκαν, εκτός από αυτή που αφορά στην παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών για τους ημι-υπαίθριους.

«Δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση αυτών των άρθρων και των τροπολογιών ούτε ψηφίζουμε για λόγους αρχής. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και σωστές ρυθμίσεις οι οποίες ωστόσο «πνίγονται» από τη σωρεία δεκάδων διατάξεων για τις οποίες έχουμε καταθέσει ισχυρές ενστάσεις. Αλλά και από τις ρυθμίσεις εκείνες που έρχονται με αυτό τον βεβιασμένο τρόπο χωρίς να έχουν αξιολογηθεί οι συνέπειες τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο».

 

Ο βουλευτής Τρικάλων επισήμανε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο επιχειρεί έστω και αποσπασματικά μια τομή στο χώρο έκδοσης των αδειών. Είναι απλά και περιεκτικά διατυπωμένο, παραπέμπει ωστόσο τη διευθέτηση και ρύθμιση καίριων ζητημάτων σε 10 υπουργικές αποφάσεις. Θέτει δε σαν βασικό στόχο τη μείωση του χρόνου έκδοσης των αδειών παραβλέποντας τα άλλα ουσιαστικά ζητήματα όπως την ποιότητα των μελετών, την απλοποίηση του Γ.Ο.Κ., το τελικό κατασκευαστικό αποτέλεσμα, στοιχεία που τα τοποθετεί σε ένα δεύτερο επίπεδο.

 

Καλλιεργεί επίσης, επισήμανε ο εισηγητής της Ν.Δ., υψηλές προσδοκίες μέσω επικοινωνιακών μηνυμάτων -όπως το «τέρμα οι πολεοδομίες και ο έλεγχος των μελετών»- μηνύματα τα οποία ενδέχεται να αυξήσουν αντί να μειώσουν το αίσθημα της αυθαιρεσίας. Διαχέει δε ένα ακόμα επικοινωνιακό μήνυμα που αφορά στην πρόβλεψη της χορήγησης έγκρισης δόμησης σε 5 μέρες και άδειας δόμησης σε 2 αφού αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο περιπτώσεις: Στην περίπτωση που θα έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι άλλες χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες, βρίσκονται εκτός των ρυθμίσεων του παρόντος Νόμου. Αλλά και στην περίπτωση που οι φάκελοι δεν θα έχουν ελλείψεις, παραλήψεις, αποκλίσεις, όταν είναι γνωστό ότι εύκολα εφευρίσκονται τέτοιες για να δικαιολογεί η γραφειοκρατία τις παραβιάσεις χρόνου. Η πρόβλεψη αυτή είναι ελλιπής και ατελέσφορη εάν η ίδια διάταξη νόμου δεν προβλέπει τι θα γίνεται στις περιπτώσεις όπου θα παραβιάζονται οι χρόνοι αυτοί. Παραβλέποντας επίσης το χρόνο που απαιτούν όλες οι υπόλοιπες συνοδές εγκρίσεις (δασαρχεία, ΕΟΤ, αρχαιολογική υπηρεσία, Πυροσβεστική κ.α.). Με αποτέλεσμα οι όποιες καλές προθέσεις σύντμησης του χρόνου έκδοσης της άδειας να ακυρώνονται εν τη γενέσει.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο «Μύλος των Ξωτικών»…στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο ΝΕ Τρικάλων ΚΚΕ: Καμιά αναμονή απέναντι στη νέα κυβέρνηση