Ειδήσεις

Παράξενος Καιρός: Οικολογίες της αντίστασης και αποκατάστασης


Το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΕΚΑ) του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) σας προσκαλεί σε συμπόσιο με θέμα:

Παράξενος Καιρός: Οικολογίες της Αντίστασης και Επανόρθωσης” (“Strange Weather: Εcologies of Resistance and Repair”), 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, στον Βόλο, την Μακρινίτσα και τις Σταγιάτες.

Το συμπόσιο διεξάγεται στο πλαίσιο του 5ο Pelion Summer Lab for Cultural Theory and Experimental Humanities (PSL), που θα φιλοξενηθεί για τρίτη χρονιά στη Μακρινίτσα, 28 Ιουνίου με 8 Ιουλίου 2023 στο ιστορικό κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου του χωριού. Με θέμα Οικο-οντολογίες (Ec/o/ntologies), το φετινό θερινό εργαστήρι διερευνά πώς οι συζητήσεις, οι μέθοδοι και οι έρευνες που προκύπτουν από το αναδυόμενο διεπιστημονικό πεδίο των Περιβαλλοντικών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Εnvironmental Humanities) θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη συλλογικών απαντήσεων στις επείγουσες πλανητικές ανάγκες της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης. Οι δράσεις του υποστηρίζονται από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Α.Μ.Κ.Ε. “Οι Μαήδες της Μακρινίτσας” και το διεθνές δίκτυο Experimental Humanities Collaborative Network (EHCN), ενώ έχουν οργανωθεί σε συνεργασία με το Cine-Doc Βόλος, το dëcoloиıze hellάş και κίνημα των κατοίκων των Σταγιατών για την υπεράσπιση των πηγών νερού τους (Ελεύθερα Νερά).

Πρόγραμμα

30 Ιουνίου (Βόλος, 17.00-20.00). Ανταποκρίσεις! (Περιβαλλοντικές) Επιστήμες σε έναν Μετα-ανθρώπινο Κόσμο

Η εναρκτήρια δράση του συμποσίου θα είναι μια υβριδική συνάθροιση που θα λάβει χώρα δια ζώσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτήριο Ματσάγγου, Αίθουσα Β.1) στον Βόλο και διαδικτυακά με σύνδεση σε zoom. Καθηγήτριες/ές και συμμετέχοντες/συμμετέχουσες του φετινού θερινού εργαστηρίου, θα συναντηθούν με μέλη του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλη των κινημάτων του Βόλου για να δώσουν ανταπόκριση από τον τόπο τους για τη σημερινή εντεινόμενη κλιματική κατάρρευση. Σκοπός της συνάθροισης είναι να μεταφερθούν αυτές οι πολυ-τοπικές ανταποκρίσεις, ώστε να μπορέσουν να συνηχήσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια ως αλληλένδετοι και συλλογικοί αγώνες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://shorturl.at/grtK7

1 Ιουλίου (Μακρινίτσα, 21.00-22.30) Προβολή ντοκιμαντέρ “Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη” (2017, σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος, διάρκεια: 60’)

Σε συνεργασία με το Cine-Doc Volos και με οικονομική υποστήριξη από την Περιφέρεια Θεσσαλία θα γίνει στο χώρο του πρώην δημοτικό σχολείο της Μακρινίτσας η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη» από τον έλληνα δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ, Γιώργος Αυγερόπουλος. Η ταινία ακολουθεί τη ροή χρήματος και των εταιρικών συμφερόντων στις προσπάθειές τους -αλλά και τις αντιστάσεις τους- για ιδιωτικοποίηση του νερού σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών. Περισσότερες πληροφορίες: https://shorturl.at/krCGZ

2 Ιουλίου (Σταγιάτες, 12-18μμ) Κοινό έδαφος

Η τελευταία μέρα του συμποσίου είναι αφιερωμένη στους διασταυρούμενους αγώνες των τοπικών κινημάτων του Βόλου και Πηλίου αναφορικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και ιδιωτικοποίηση πόρων. Το κίνημα των κατοίκων των Σταγιατών για την υπεράσπιση των πηγών νερού τους (Ελεύθερα Νερά) θα μας φιλοξενήσει στην πλατεία του χωριού, όπου θα γίνουν τοποθετήσεις από άτομα που συμμετέχουν στο συντονισμό συλλογικοτήτων της πόλης του Βόλου και θα παρουσιάσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή και τους τρόπους με τους οποίους οι κρατικές πολιτικές συχνά καταστέλλουν τις δράσεις τους, είτε με άσκηση βίας είτε με γραφειοκρατικές διεργασίες. Παράλληλα, θα υπάρχει εγκατάσταση ενός αυτοσχέδιου/impromptu ηχοτοπίου για την δημόσια ακρόαση podcast παραγωγής Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με τη συμμετοχή του φοιτητικού δικτύου της πρωτοβουλίας dëcoloиıze hellάş.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Scate Park/bmx - pumptrack - παρκούρ στα Τρίκαλα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Το θερινό ωράριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων