Ειδήσεις

Παπαστεργίου: Να κρατήσουμε τους Δήμους «ζωντανούς», κρατούν όρθια την κοινωνία


«Να κρατήσουμε τους Δήμους ζωντανούς γιατί μέσω της δουλειάς που γίνεται, στέκεται όρθια η κοινωνία στις δύσκολες αυτές ημέρες». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου τη ΚΕΔΕ, Δήμαρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Στη μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση την Τετάρτη 1 Απριλίου 2020 (λόγω μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού),ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε, ότι οι δομές κρατούν ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και της προσφοράς, όλο αυτό το διάστημα, για κάθε πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη.
Η προσφορά των αυτοκινήτων από τις εταιρείες Toyota ΕΛΛΑΣ (150), SIXT (30) και Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (20) έχουν αυξήσει τον «στόλο» των αυτοκινήτων που σπεύδουν για την κάλυψη των αναγκών στις 880 δομές όλης της χώρας.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έστειλε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους Δημάρχους, τους Προέδρους των ΠΕΔ, και το προσωπικό των Δήμων που στέκονται δίπλα στον πολίτη στις δύσκολες μέρες της καραντίνας. Επίσης ευχαρίστησε για την συνδρομή και τη συνεργασία τους, τον Πρωθυπουργό και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ, παρενέβη ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος συζήτησε διεξοδικά τα θέματα που τέθηκαν από τα μέλη του συμβουλίου.

Οικονομική ενίσχυση των Δήμων

Όπως διαπιστώθηκε από τη συνεδρίαση, τα έσοδα των Δήμων έχουν βουλιάξει λόγω της καραντίνας, και ήδη σε πολλούς άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας. Αναμενόμενα, οι προϋπολογισμοί θα παρουσιάσουν μεγάλες «τρύπες», οπότε η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού χρειάζεται μια σοβαρή οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία των Δήμων. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε αυτό το σημαντικό κονδύλι προς την Αυτοδιοίκηση να εξασφαλιστεί.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών ζήτησε από την ΚΕΔΕ μια καταγραφή των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς των Δήμων λόγω των έκτακτων συνθηκών. Υποσχέθηκε, δε, ότι η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει αβοήθητη την Αυτοδιοίκηση, γιατί είναι αυτή που στηρίζει την κοινωνία.
«Βάζετε πλάτη, όπως και στην αρχή της οικονομικής κρίσης, με έναν τρόπο που είναι δυσανάλογος των δυνατοτήτων σας και τα βγάζετε πέρα» ανέφερε ο κ. Λιβπάνιος, τονίζοντας ότι η επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης μετά την υγειονομική κρίση θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

Χρηματοδότηση ΔΕΥΑ

Επίσης συζητήθηκε το μεγάλο θέμα των ΔΕΥΑ, κυρίως στους περιφερειακούς Δήμους, όπου ήδη τα έσοδα έχουν καταβαραθρωθεί.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης, λόγω του ειδικού χειρισμού του προβλήματος έχει αντιμετωπιστεί πυροσβεστικά για το άμεσο διάστημα και όπως είπε ο κ. Λιβάνιος στην παρέμβασή του στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν και άλλες αποφάσεις και στοχευμένες αναλόγως των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Προηγούμενο άρθρο «ΑλλάΖΩ σελίδα»: από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων στο σπίτι
Επόμενο άρθρο COVID-19: Συζήτηση σε ζωντανή μετάδοση το Σάββατο 4 Απριλίου