Ειδήσεις

Πανδημία: Δικαίωση μοντέλου Καρδούλα την περασμένη εβδομάδα


Η σημασία και η πολύτιμη συνδρομή των μαθηματικών μοντέλων για τη μελέτη και την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, καθώς και για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των προληπτικών παρεμβάσεων, παρουσιάσθηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Science.

 

Πλήρης επαλήθευση των προγνώσεων του μοντέλου την περασμένη εβδομάδα

Στη δημοσίευση της πρώτης προσομοίωσης του μαθηματικού μου μοντέλου για το 2ο κύκλο της πανδημίας την περασμένη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, είχαν γίνει προγνώσεις για τα ημερήσια κρούσματα της εβδομάδας από 2 έως 8 Νοεμβρίου.

Η έρευνα προέβλεπε ότι την εβδομάδα 2-8 Νοεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 1.078 έως 3.774.Τα δημοσιευμένα επιβεβαιωμένα στοιχεία του ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα δικαίωσαν πλήρως την παραπάνω πρόγνωσή μου, αφού τα ημερήσια κρούσματα κυμάνθηκαν μέσα στην εβδομάδα από 1.151 έως 2.917.

 

Αισιόδοξες προβλέψεις για την τρέχουσα εβδομάδα

Ενσωματώνοντας στο μαθηματικό μοντέλο και τα επιβεβαιωμένα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας, διαπιστώθηκε μετά τη σχετική προσομοίωση ότι η κορύφωση των κρουσμάτων συνέβη στις 5 Νοεμβρίου, όπου επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.917 κρούσματα και η πανδημία βρίσκεται πλέον σε καθοδική πορεία, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα του καθολικού lockdown αρχίζουν να αποδίδουν.

Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας,στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα κυμαίνεται από 66.132 έως 73.093 και τα ισοδύναμα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται μέσα στην εβδομάδα από 1.142 έως 2.723.

 

Αισιοδοξία για την άρση του καθολικού lockdown πριν τα Χριστούγεννα

Ταυτόχρονα με την προσομοίωση του μοντέλου έγινε και μία προσπάθεια αρχικής στατιστικής πρόβλεψης για τις επόμενες 30 ημέρες, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, η οποία φαίνεται στο παρακάτω γράφημα και θα αναθεωρείται κάθε εβδομάδα σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

  • Μετά τις 23 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι τα κρούσματα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι λιγότερα από 1.000.
  • Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου που λήγει το καθολικό lockdown εκτιμάται ότι θα υπάρξουν350 – 550 κρούσματα, ενώ την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, επειδή τα κρούσματα κάθε Δευτέρας είναι μειωμένα σε σχέση με τα κρούσματα των άλλων ημερών της εβδομάδας, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 500 – 800 κρούσματα.
  • Στις 10 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 400 – 600 κρούσματα.

Συνοψίζοντας, τα μαθηματικά μοντέλα είναι  διαδικασίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τα ιατρικά ιστορικά και διάφορους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

Προηγούμενο άρθρο Με τηλέφωνο και μόνο με ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών στον Δ. Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει χορηγήσει τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας