Ειδήσεις

ΠΑΜΕ Τρικάλων : Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη


130 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Τότε, οι εργάτες του Σικάγο συγκρούστηκαν σφοδρά με την εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το 8ωρο.

Η  Γραμματεία του ΠΑΜΕ τιμώντας τον αγώνα και τις θυσίες των εργατών, καλεί την Εργατική Τάξη του νομού μας, τα συνδικάτα της, σωματεία εργατικά σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, τους ανέργους, τους μαζικούς φορείς: νεολαίας, αγροτών, γυναικών, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, να δώσουν μαζικό, μαχητικό παρών στην απεργία και την  πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση  που οργανώνεται μαζί με ταξικά σωματεία και τις ταξικές δυνάμεις του νομού μας στις 8 Μάη.

Η Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ  θα γίνει

Κυριακή 8 Μάη στις 10.00 το πρωί  στην Πλατεία «ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ»

Η 1η του Μάη δεν είναι τυπικά μόνο η μέρα που η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της και χαράζει πορεία. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι μέρα απεργίας.

Η φετινή όμως πρωτομαγιά, μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κλιμάκωση της πρωτοφανούς σε ένταση και διάρκεια επίθεση της αστικής τάξης, εν μέσω παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης.

Η απεργία της πρωτομαγιάς για τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δεν μπορεί παρά να είναι, σταθμός κλιμάκωσης του δικού μας αγώνα για την υπεράσπιση κατακτήσεων μας αλλά και για την διεκδίκηση νέων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερη τιμή στην μνήμη των νεκρών της εργατικής τάξης, στους νεκρούς του Σικάγου, στους νεκρούς  της Καισαριανής, του Πασαλιμανιού, του Μάη του 36 στη Θεσσαλονίκη στους χιλιάδες και χιλιάδες γνωστούς και άγνωστους νεκρούς μας, από την ασίγαστη προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή για την μεγάλη επιτυχία της 48ωρης απεργίας.

Σήμερα, η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, που εξαπολύει ωμή επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις, όπως είναι οι ΣΣΕ, ο σταθερός χρόνος εργασίας, το ίδιο το 8ωρο, τα εργασιακά δικαιώματα και τσακίζει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο παρά ένα της τελικής προσπάθειας της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να ολοκληρώσουν το έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ήδη το σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί στις επιτροπές της Βουλής και τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί στην ολομέλεια. Από πολύ νωρίς το ΠΑΜΕ είχε καλέσει τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διαρκή επαγρύπνηση και αγώνα χαρακτηρίζοντας κάθε παρέμβαση στο ασφαλιστικό, ως αιτία πολέμου.

Το ασφαλιστικό είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για κάθε εργατική-λαική οικογένεια, αφορά τη ζωή μας.

Φτάνοντας στην τελική ευθεία καλούμε τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα, δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο «νόμος – λαιμητόμος» που του απέδωσαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Η νέα πρόταση θίγει τους πάντες και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην Ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίζεται δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσουν τα κοράκια της ιδιωτικής Ασφάλισης και να μετατραπεί η Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Οδηγεί τη μεγάλη μάζα των συνταξιούχων στην εξαθλίωση και τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Πρόκειται για μια σαρωτική επίθεση, με στόχο όχι απλά τη μείωση συντάξεων και λοιπών παροχών, αλλά τη διάλυση της εναπομείνασας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η βασική συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και του κουαρτέτου  ακυρώνει την κυβερνητική προπαγάνδα περί σκληρής διαπραγμάτευσης και δεν μπορούν να κρύψουν το νέο έγκλημα, τη συμφωνία με τη στρατηγική του κεφαλαίου. Άλλωστε στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης είναι προγραμματισμένο να «ανοίξουν» τα εργασιακά, τα μισθολογικά, ο νόμος που θα βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στη συλλογική πάλη των εργαζομένων, στην οργάνωσή τους και η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Το πλήγμα που προσπαθούν να επιφέρουν στο Ασφαλιστικό είναι πολύ βαρύ και μας αγγίζει όλους! Κάθε εργαζόμενο, κάθε κλάδο! Εργαζόμενους, και συνταξιούχους, νέους και παλιούς, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους με πολλά έτη ασφάλισης, εργαζόμενους με μισθούς που χαρακτηρίζονται “υψηλοί” προκειμένου να δικαιολογηθεί η εξίσωση προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, ώστε να συνηθίσουμε τη ζωή με τα ελάχιστα και τα ψίχουλα! 

Οι νέες προτάσεις μαζί με τις παλιές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα όσον αφορά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ταυτίστηκε πλήρως με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, υλοποιώντας την πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Οι κοκορομαχίες των τελευταίων ημερών στη Βουλή, δε γίνονται για την ανακούφιση των εργαζόμενων, δεν έχουν ως επίκεντρο την αγριότητα των νέων μέτρων.

 Τα κόμματα και οι δυνάμεις που υπερασπίζονται το άγριο εκμεταλλευτικό σύστημα καθώς και τα χρήσιμα υποστυλώματα τους, έχουν ενιαία γραμμή, συμφωνημένη. Γι αυτό άλλωστε μόλις πριν 6 μήνες ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο.

Τα μέτρα πού παίρνονται είναι ανάγκη του κεφαλαίου για να φτηνύνει ο μισθός, το μεροκάματο, δηλαδή η τιμή της εργατικής δύναμης. Η ασφάλιση για το κεφάλαιο είναι βαρίδι που πρέπει να φύγει διότι εμποδίζει την αύξηση της κερδοφορίας.

 Είναι ώρα σκληρής αναμέτρησης!

Οι δίκαιες διεκδικήσεις όλων των εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, επιστημόνων πρέπει να εντάσσονται στον ευρύτερο αγώνα κόντρα στα σαρωτικά μέτρα που φέρνει το νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες, τις ευθύνες της εργοδοσίας και του κράτους για τη  σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

Δεν πρέπει να περνά στο απυρόβλητο, χωρίς ξεχωριστή αναφορά και συζήτηση η διαχρονική άγρια λεηλασία των αποθεματικών. Είναι ο ιδρώτας μας, ο συλλογικός κόπος και μόχθος της εργατικής τάξης της χώρας και δεν τον χαρίζουμε!

Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί καλλιέργησαν την αναμονή, έδιναν διαβεβαιώσεις ότι λύθηκαν ή  θα λυθούν τα ζητήματα με συναντήσεις υψηλού επιπέδου, με κοινωνικούς διαλόγους. Το πιο βασικό όμως είναι πως έχουν συμφωνήσει με τις γενικότερες ανατροπές, με τη γραμμής της ανταγωνιστικότητας. Αυτό δεν τους εμποδίζει να ρίχνουν το δηλητήριο της διαίρεσης, να κοροϊδεύουν τα μικρομεσαία στρώματα ότι μπορεί να εξαιρεθούν μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, χωρίς αγώνες και ανατροπές.

Συνάδελφοι- συναδέλφισσες

Είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι ένας κλάδος μόνος του μπορεί να πετύχει την εξαίρεσή του από τις σαρωτικές ανατροπές.

 

Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δυναμώσουμε τον κοινό βηματισμό, τη συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την ίδια πολιτική και με γραμμή πάλης ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας, οι μειώσεις των συντάξεων δεν αποτελεί ελληνική καινοτομία. Είναι απόφαση των μονοπωλίων της Ε.Ε. με βασική κατεύθυνση την παραπέρα συρρίκνωση των «δημόσιων» συστημάτων ασφάλισης και υγείας, με περιορισμό σε παροχές προνοιακού χαρακτήρα, με επέκταση και κυριαρχία των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας.

Η αύξηση του πλούτου, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει τη βάση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να έχουμε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη υγείας- πρόνοιας που θα παρέχεται δωρεάν και με αξιοπρεπή σύνταξη.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, όπως επίσης διαφωνούμε με τη δραστηριότητα ασφαλιστικών εταιριών σε τομείς που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση.

Για τα μονοπώλια, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, το πρόβλημα στην κοινωνική ασφάλιση είναι η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι λύσεις που προτείνονται δεν παίρνουν ως βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά αυτή την ανταγωνιστικότητα

Το ΠΑΜΕ συνεχίζουμε να λέμε πως το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι λογιστικό, αλλά πολιτικό, ταξικό.

Στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει; Οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ λέμε ότι: Πρέπει να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία που ευθύνονται για την κρίση, την καταλήστευση των ταμείων.

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, το δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Μέση λύση δεν υπάρχει: Ή τα κέρδη των μονοπωλίων ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Χρειάζεται η ανάπτυξη ενός συντονισμένου μαζικού ταξικού αγώνα, που θα εμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα απαιτήσει την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και θα διεκδικήσει αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Δεν επιτρέπεται σήμερα να μην υπάρχει ως βάση των διεκδικήσεων η αναπλήρωση όλων των απωλειών σε δικαιώματα που εξανεμίστηκαν ολικώς ή μερικώς, από την αποκατάσταση της απώλειας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Στις σημερινές συνθήκες κάθε επιμέρους μάχη όπως και οι αγώνες των επόμενων ημερών για την αποτροπή των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων πρέπει να εντάσσεται στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κάθε εργαζόμενος να πάρει θέση στον αγώνα! Νέες δυνάμεις να δώσουν ζωντάνια με μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία.

Η προετοιμασία των αγώνων, της 48ωρης γενικής απεργίας και πολύ περισσότερο η επιτυχία της είναι μια σοβαρή ταξική αναμέτρηση.

Οι αγώνες που δόθηκαν μέχρι τώρα, δυσκόλεψαν την κυβέρνηση, καθυστέρησαν την κατάθεση των μέτρων. Φάνηκε η δύναμη που έχει ο συντονισμένος αγώνας, η δυναμική που κρύβει η συμμαχία των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενος και τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Αυτή την τεράστια δύναμη είναι ώρα να την δοκιμάσουμε ξανά! Η μαζική συμμετοχή στους αγώνες των επόμενων ημερών μπορεί να γίνει ορόσημο για τη συνέχεια.

 Καλούμε τα Δ.Σ. των σωματείων, των συλλόγων του μαζικού κινήματος να δυναμώσουν τη συζήτηση στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις γειτονιές για να ανέβει ο βαθμός ετοιμότητας και οργάνωσης, η ένταση και η κλιμάκωση των αγώνων.

Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους!  Δεν περιμένουμε σωτήρες!

Τίποτα δε μας χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη.

Όλες τις κατακτήσεις μας τις αποσπάσαμε με σκληρούς ταξικούς αγώνες και σύγκρουση!

Όλοι στον αγώνα, όλοι στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση με το ΠΑΜΕ, όλοι στη 48ωρη απεργία!

 

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών για την Εργατική Πρωτομαγιά
Επόμενο άρθρο Λογοτεχνική εκδήλωση με συμμετοχή όλων των ζώντων Θεσσαλών συγγραφέων-ποιητών