Παγκόσμια ημέρα ενάντια στον καρκίνο – 4 Φεβρουάριου


Ο καρκίνος είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1/3 των καρκίνων μπορεί να αποφευχθεί μέσω της πρόληψης και άλλο 1/3 μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

          Το κάπνισμα, η υπερβολική και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε χημικούς παράγοντες, οι κακές διατροφικές επιλογές και η αύξηση του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με την απουσία σωματικής άσκησης, είναι από  τους σημαντικότερους παράγοντες που αν ελεγχθούν μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αρρωστήσει από καρκίνο.

          Η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του καρκίνου(UICC) που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, με σκοπό την ενημέρωση όλου του κόσμου γύρω από  αυτόν.

          Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη, και στην διαπίστωση ότι πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις.

          *  Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για παιδιά και νέους

          *  Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, και αποφυγή παχυσαρκίας.

          *  Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο

          *  Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.         Τη χρονιά που πέρασε ως παράρτημα της Αντικαρκινικής Εταιρείας στην  Καρδίτσα πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας τις παρακάτω εκδηλώσεις:

– ενημερωτική καμπάνια  στην έδρα του Δήμου Σοφάδων, σε συνεργασία με το σύλλογο γυναικών Σοφάδων, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

-ενημερωτική εκδήλωση στην έδρα του Δήμου Μουζακίου σε συνεργασία κι εδώ με το σύλλογο γυναικών Μουζακίου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τον ιό HPV.

-Σε συνεργασία με τη Δ/νση  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας πραγματοποιήσαμε ενημερωτική καμπάνια για τον ιό HPV (που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας), διανέμοντας ενημερωτικό φυλλάδιο στους μαθητές  των Λυκείων του νομού μας. Στο σημείο αυτό θέλουμε νε ευχαριστήσουμε τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη συνεργασία τους και την ευαισθησία  που έδειξαν σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

– Τον Σεπτέμβριο του 2011, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, πραγματοποιήσαμε την κεντρική εκδήλωσή μας για το ίδιο θέμα, μοιράζοντας διαφωτιστικά φυλλάδια και ενημερώνοντας τους πολίτες της πόλης.

Επιπλέον θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η κινητή μονάδα μαστογράφου και test pap του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας που βρίσκεται στο νομό μας από το Σεπτέμβρη του 2010, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της  τότε Νομ Αυτοδιοίκησης και του παραρτήματος μας, αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Δήμο Σοφάδων και στη συνέχεια θα μεταβεί και στο Δήμο Παλαμά. Καλούμε όλες τις γυναίκες της περιοχής Σοφάδων να επισκεφθούν την μονάδα προκειμένου να επωφεληθούν του προγράμματος.

Ανάλογες εκδηλώσεις και δράσεις το παράρτημά μας προγραμματίζει και για το 2012 με στόχο πάντα την καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας.

Για το Δ,Σ. Ερμιόνη Βασιλού

Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ευθ. Ρεντζιά και Δημητρίου Γεωργάλη
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ