Πέρασε η αντικατάσταση των μηχανών του εκκοκκιστηρίου


 

Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΑΣ Τρικάλων – Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίων Αχιλλέα Λιούτα και Γιώργου Τσίντζηρα – Ρυθμιστικός ο ρόλος του ΚΚΕ

Ισορροπίες τρόμου διαμορφώθηκαν κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων με την παράταξη του ΚΚΕ να καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.
 
Η αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού του εκκοκκιστηρίου του Μεγαλοχωρίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Από τους 84 παριστάμενους αντιπροσώπους, οι 42 της υπερψήφισαν, οι 36 την καταψήφισαν και οι 6 ψήφισαν λευκό.
Προηγήθηκε μία μαραθώνια και έντονη διαδικασία κατά την οποία ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας και ο διοικητικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γιώργος Τσίντζηρας αντήλλαξαν κατηγορίες, αλλά και παρουσίασαν επιχειρήματα για να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους.
Πρώτος μίλησε ο κ. Λιούτας ο οποίος αναφέρθηκε, επί ώρα, σε όλες τις διαδικασίες που προηγήθηκαν της λήψης απόφασης, στις 19 Ιανουαρίου 2010, οπότε και ελήφθη η απόφαση για την αγορά μεταχειρισμένου μηχανολογικού εξοπλισμού. Επικαλούμενος τα πρακτικά των συνεδριάσεων, υποστήριξε πως «η αντιπολίτευση είχε συναινέσει στην αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά υπαναχώρησε στη συνέχεια για λόγους που η ίδια γνωρίζει…».
Ο ίδιος, υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθεί η αλλαγή του μηχανολογικού εξοπλισμού και να ενισχυθεί η δυναμικότητα του εκκοκκιστηρίου. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο κ. Λιούτας ανέφερε πως φέτος προέκυψαν σημαντικά κέρδη από την εκκόκκιση βαμβακιού, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος ήταν που επέμεινε να ενοικιαστεί το ιδιωτικό εκκοκκιστήριο στα Σερβωτά που έφερε -ποσοστιαία- τα μεγαλύτερα κέρδη. Θερμή υποστήριξη στην απόφαση για αντικατάσταση του εξοπλισμού παρείχαν οι κύριοι Βασίλης Γεροδημόπουλος και Κώστας Μαράβας. Ο τελευταίος μάλιστα, προκάλεσε «αν κάποιος έχει στοιχεία για οτιδήποτε να πάει στον εισαγγελέα», αναφέροντας πως «κανείς αυτά τα δύο χρόνια που είναι σύμβουλος δεν πήρε ούτε πενηνταράκι…».
Η απάντηση του κ. Τσίντζηρα ήταν επίσης, σε υψηλούς τόνους. Τόνισε ότι «ο κ. Λιούτας λέει ψέματα παραποιώντας τα πραγματικά γεγονότα» και άφησε αιχμές για την επιμονή της πλειοψηφίας στη συγκεκριμένη επιλογή για την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού. Διάβασε κι αυτός πρακτικά συνεδριάσεων, κατά τις οποίες, οι κύριοι Δημήτρης Ιακωβάκης και Κώστας Κρανιάς από την πλειοψηφία είχαν εκφραστεί αρνητικά για την προσφορά της εταιρίας που τελικά ψηφίστηκε στην επίμαχη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των κυρίων Νίκου Κράβαρη και Βάιου Δεληλίγκα.
Καθοριστική αποδείχθηκε η στάση της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, εκπρόσωποι της οποίας, όπως ο κ. Σπύρος Τσιοτινός είχαν συνυπογράψει την αίτηση των 41 για τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Ο κ. Τσιοτινός, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση του αγροτοσυνεταιριστικού και συνδικαλιστικού κινήματος, ως απάντηση στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, επεσήμανε πως «αν ήξερα ότι υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις στο συμβούλιο τότε δεν θα έβαζα την υπογραφή μου».
Άλλοι αντιπρόσωποι που επίσης πρόσκεινται στο ΚΚΕ ζήτησαν αναβολή της συνέλευσης και σύγκληση νέας αφού εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη προκειμένου να αποδειχθεί αν η επένδυση είναι βιώσιμη.
Ο κ. Κρανιάς κράτησε αποστάσεις από τα υπόλοιπη πλειοψηφία τονίζοντας ότι δεν θα ψηφίσει με βάση τα κόμματα και τις πολιτικές, προτείνοντας αναβολή. Ο ίδιος, πάντως, κατά την ονομαστική ψηφοφορία δεν ήταν παρών, οπότε δεν καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας.
Ο διευθυντής της ΕΑΣΤ κ. Νίκος Λάζος κράτησε αποστάσεις από τις αντιπαραθέσεις, τονίζοντας πως «ο διευθυντής έχει καθήκον να υλοποιηθεί τις αποφάσεις του δ.σ.».
Η οξοποιία
Αντίθετα, ομόθυμη ήταν η απόφαση να προωθηθεί η επένδυση στην οξοποιία που επίσης τέθηκε ως θέμα συζήτησης στην γενικής συνέλευση. Τελικώς, υπερψηφίστηκε από 76 αντιπροσώπους.

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΜΜΕ στις 24 Απριλίου
Επόμενο άρθρο Συντήρηση των δρόμων ζητά ο δήμος