Ειδήσεις

Ο τετράνυχος πλήττει τις πρώιμες καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας


Την εμφάνισή του έκανε ο τετράνυχος το πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου  στις πρώιμες καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας στους  Νομούς Λάρισας ,Μαγνησίας  και αναμένεται στους άλλους Νομούς.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους  εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

   Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως   , Abamectin ,avermectin, spiromesifen, sulphur, κ .α.

 

ΑΚΑΡΕΑ (Αculops lycopercici)

  Διαπιστώσεις: : Την εμφάνισή του έκανε το άκουλους το πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου  στις πρώιμες καλλιέργειες  βιομηχανικής τομάτας στους Νομούς Λάρισας ,Μαγνησίας και αναμένεται στους άλλους Νομούς.

  Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή – καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

  Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής.

  Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: abamectin κ.α

 

 TUTA  ABSOLUTA

  Διαπιστώσεις:  H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις πρώιμες καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί. Έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών στις πρώιμες καλλιέργειες τομάτας. Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ήλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

 

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.

 

 

 

Λύκας Δημήτριος

 

Προηγούμενο άρθρο Ποδοσφαιρικός Αγώνας ΝΔ – Παλαίμαχων Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία