Ειδήσεις

Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις που συνδέονται με την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου


Ο ατμός που παράγεται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προκαλεί μεταλλάξεις στο DNA που παρατηρούνται λόγω έκθεσης στον καπνό, σύμφωνα με τεστ με βάση εργαστηριακά ευρήματα.
Η εταιρεία British American Tobacco χρησιμοποίησε μια μέθοδο που λέγεται «τεστ Έιμς» προκειμένου να συγκρίνει την ενδεχόμενη μεταλλαξιογόνο δράση του καπνού του τσιγάρου με εκείνη του ατμού ενός Vype ePen, ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου που διατίθεται στο εμπόριο. Οι μεταλλάξεις του DNA οδηγούν σε γενετική αστάθεια, κάτι που μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη καρκίνου.
Το τεστ Έιμς είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος που χρησιμοποιεί βακτήρια προκειμένου να εξετάσει αν μια παρεχόμενη χημική ουσία ή φάρμακο μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA των βακτηρίων. To σύνηθες τεστ περιλαμβάνει πέντε στελέχη βακτηρίων. Στο συγκεκριμένο τεστ χρησιμοποιήθηκαν δύο από αυτά τα στελέχη, τα ΤΑ8 και ΤΑ100 του βακτηρίου Salmonella typhimurium. Και τα δύο είναι αποτελεσματικά στο να αναδεικνύουν σε ποσοστό 90%-95% τα πιθανά μεταλλαξιογόνα. Τα στελέχη ΤΑ8 και ΤΑ100 έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη μελέτη του καπνού, αλλά ποτέ για τη μελέτη των αερολυμάτων των ηλεκτρονικών τσιγάρων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
Παραδοσιακά, αξιολογούνται τα αιωρούμενα σωματίδια στον καπνό, αλλά αυτά αποτελούν ένα μικρό μόνο κλάσμα του καπνού. Προκειμένου να αποδοθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η έκθεση στην πραγματική ζωή, εξετάστηκε όλος ο καπνός. Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο τα αιωρούμενα σωματίδια όσο και ολόκληρα τα αερολύματα του καπνού από ένα τσιγάρο τύπου 3R4F και του ατμού ενός Vype ePen.
Για να το πετύχουν, παγίδευσαν αιωρούμενα σωματίδια από τον καπνό ή τον ατμό σε ένα φίλτρο και μετά καθάρισαν το φίλτρο με ένα χαρτί για να παραγάγουν ένα μητρικό διάλυμα το οποίο θα μπορούσε να αραιωθεί σε διάφορες συγκεντρώσεις. Κατόπιν εξέθεσαν τα βακτήρια του τεστ στις ίδιες συγκεντρώσεις αποστάγματος του καπνού ή του ατμού. Εξέθεσαν επίσης τα βακτήρια σε καπνό που δημιουργήθηκε πρόσφατα ή στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Διαπιστώθηκε πως ο καπνός προκαλούσε μεταλλάξεις και στα δύο στελέχη του βακτηρίου, ανάλογα με τη δόση – όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο ρυθμός μετάλλαξης. To σύνολο του καπνού χρειάστηκε μόλις 24 λεπτά για να προκαλέσει μεταλλάξεις. Τα αποστάγματα του ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν ανταποκρίθηκαν, ενώ το σύνολο του ατμού δεν οδήγησε τα βακτήρια να μεταλλαχθούν, ακόμα και μετά από τρεις ώρες συνεχούς έκθεσης, κάτι που ήταν συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα που μπορούσε να πάρει κανείς από τον αέρα σε τυχαίους ελέγχους.
«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ατμός του Vapur ePen δεν προκαλεί τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται κατά την έκθεση στον καπνό» επεσήμανε ο δρ Τζέιμς Μέρφι, επικεφαλής της Τεκμηρίωσης Μειωμένου Κινδύνου της εταιρείας British American Tobacco. «Αυτή η μελέτη προσφέρει επιπλέον δεδομένα στη διευρυνόμενη αποδεικτική βάση πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τα τσιγάρα καπνού, αν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα» είπε.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο «Mutation Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis».
Πολλοί στην κοινότητα που ασχολείται με τη δημόσια υγεία πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προφέρουν μεγάλες δυνατότητες ώστε να μειωθεί η επίδραση του καπνίσματος στη γενική υγεία. Το Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, ένας εκτελεστικός φορέας του υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφάτως δημοσίευσε μια μελέτη που ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά. Το Βασιλικό Ιατρικό Κολέγιο ανάφερε πως το κοινό μπορεί να είναι ήσυχο πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα σε σχέση με τα συμβατικά και πως θα έπρεπε να προωθηθούν ευρέως ως εναλλακτική επιλογή στα τσιγάρα, αλλά έκανε έκκληση για περισσότερη έρευνα όσον αφορά τις ενδεχόμενες μακροχρόνιες επιπτώσεις από τη χρήση των e-cigarettes.

 

Πηγή αρθρογραφίας https://www.310.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο αλλοδαπών για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για συμμετοχή στην απεργία