Ομιλία του καθηγητή Θωμά Σαββίδη σε εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα


Χθές βράδυ (Πέμπτη 31 Μαϊου), στην  Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Τρικάλων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα και η παρουσίαση του βιβλίου του Θεσσαλού συγγραφέα    κ.Χαράλαμπου Ζορμπά με τίτλο ‘‘Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ’’ των εκδόσεων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ.Θωμάς Σαββίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής  του ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού, με εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία και προβολή σημαντικού οπτικού υλικού.

Μέσα από μια αναδρομή στους αιώνες παρουσίασε τον υψηλό βαθμό τελειότητας στον οποίο έφθασε η γλώσσα στη χώρα μας και ανέφερε ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο η γλώσσα των αρχαίων θεών, ημιθέων ή ηρώων, αλλά και η γλώσσα που εξέφρασε την κοσμοθεωρία του Χριστιανισμού. Ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική γλώσσα δεν μάγεψε μόνο τους Ρωμαίους κατακτητές, αλλά και αργότερα, στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, αυτή απετέλεσε κυρίαρχο εργαλείο των πνευματικών ανθρώπων της Ευρώπης.

Με την ομιλία του ο κ.Σαββίδης ανέδειξε τη δύναμη, αλλά και την ομορφιά της γλώσσας μας, που εν μέρει έγκειται στο ότι οι λέξεις της είναι πιο εύηχες από αντίστοιχες λέξεις άλλων γλωσσών και εν μέρει στον τεράστιο πλούτο των λημμάτων, που δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη της να κυριολεκτεί.

Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε οι Αμερικανοί όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυριολεξίας «Οι Έλληνες έχουν την κατάλληλη λέξη» (The Greeks have word for it). Δεν είναι ακόμη συμπτωματικό ότι οι βασικές έννοιες σκέψης και έκφρασης στην αγγλική – αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες – είναι λέξεις καθαρά ελληνικές.

Η καταγραφή και μόνο των κυριώτερων κλάδων των επιστημών, στην αγγλική αλλά και στις άλλες γλώσσες, μας δίνει ανάγλυφα το εύρος της επίδρασης αυτής. Οι Έλληνες άλλωστε δεν βάπτισαν απλώς τις επιστήμες, αλλά τις δημιούργησαν, τις καλλιέργησαν και τις παρέδωσαν στον υπόλοιπο κόσμο.

Και παρ’ ότι η διείσδυση αυτή έγινε κάποτε στο παρελθόν, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι για την περιγραφή επιτευγμάτων των σύγχρονων επιστημών σε διάφορα μέρη του πλανήτη, επιστρατεύεται και πάλι η ελληνική γλώσσα.

Ο ομιλητής κ.Θωμάς Σαββίδης γεννήθηκε στο Κληματάκι Γρεβενών και σπούδασε Βιολογία και Χημεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοτανική στο Πανεπιστήμιο του Γκράτς της Αυστρίας και σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ στον Τομέα Βοτανικής. Εργάστηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης, Γκαίττιγκεν και στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Καρλσρούης στη Γερμανία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη δομή των φυτικών οργανισμών και στην προστασία του περιβάλλοντος από τοξικά και ραδιενεργά στοιχεία. Παράλληλα προσπαθεί να αξιοποιήσει τα αρχαία ελληνικά συγγράμματα ως πηγή επιστημονικής γνώσης στον χώρο των θετικών επιστημών.

Έχει δημοσιεύσει περίπου εκατό πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες. Έιναι συγγραφέας των βιβλίων «Η Διατροφή στον Πόντο», «Το Μαστιχόδενδρο της Χίου»

και «Ομήρου Άμπελος», ενώ υπό έκδοση βρίσκεται το πολύτομο έργο του με τίτλο «Ομήρου Βοτανική».

Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών συλλόγων, ενώ έντονη είναι η δράση του σε πολλές οργανώσεις στην Ελλάδα. Από το 1997 και για δέκα χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας, ενώ σήμερα είναι αντιπρόεδρος. Με την ιδιότητα του προέδρου ή του αντιπροέδρου του Ο.Δ.Ε.Γ. έχει κάνει πολλές ομιλίες για την ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην εκδήλωση μίλησε για το βιβλίο ο φιλόλογος κ.Αλέξανδρος Βαναργιώτης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στους κινδύνους που απειλούν τη γλώσσα μας και την αισθητική υποβάθμιση της χρήσης της, τόνισε ότι “Από τη μία μεριά ο συγγραφέας υποδεικνύει σύμφωνα με τη Γραμματική και το Συντακτικό την ορθή χρήση της γλώσσας και διορθώνει κάποια, από σύγχυση ή άγνοια, γλωσσικά ατοπήματα των σύγχρονων Ελλήνων και από την άλλη καταθέτει τις απόψεις και τις θέσεις του για μιά αισθητικά δόκιμη χρήση της γλώσσας”. Την παρουσίαση  έκλεισε ο κ.Βαναργιώτης με σύντομη αναφορά σε δύο θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο, τα επιρρήματα και τη χρήση περιφράσεων με το ρήμα <<κάνω>> αντί των σωστών ρηματικών τύπων.

Την εκδήλωση προλόγισε ο φιλόλογος κ.Θεόδωρος Νημάς αναφερόμενος στο γλωσσικό πρόβλημα σήμερα και στις λύσεις που προτείνει ο συγγραφέας Χαράλαμπος Ζορμπάς με το βιβλίο του, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων κ.Βάσω Κάκλα.

Τον συντονισμό είχε  ο κ.Μάκης Εξαρχόπουλος, δημοσιογράφος – ερευνητής σε θέματα πολιτισμού, ο οποίος είχε και την ευθύνη της επικοινωνίας και προβολής της εκδήλωσης από τα Μ.Μ.Ε.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και το βιβλιοπωλείο ΚΗΡΗΘΡΕΣ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων και είχε τεθεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο επισημαίνονται τα λάθη που γίνονται στην καθημερινή χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου, καθώς και η τάση που υπάρχει σε πολλούς Έλληνες να αποφεύγουν τους λόγιους τύπους, που όμως είναι άρρηκτα ενσωματωμένοι στη Νεοελληνική και συντελούν στην καλαίσθητη και σαφέστερη διατύπωση των νοημάτων, στην εκφραστική ευχέρεια και ευελιξία, στην πολυμορφία και στον λεκτικό πλούτο.

Σε μια εποχή έντονης κακοποίησης της γλώσσας μας, ο Χαράλαμπος Ζορμπάς,  που αφιέρωσε πολλά χρόνια στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, έρχεται να καταθέσει ένα πόνημα για τη σωστή της χρήση κατά τρόπο απλό και κατανοητό απ’ όλους.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, ανάλογα με τα μέρη του λόγου που πραγματεύεται, ενώ υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο, το οποίο αναφέρεται στα λάθη που γίνονται στο χώρο της Εκκλησίας.

Η πληθώρα των παραδειγμάτων και η συστηματική παράθεση της ύλης, χωρίς πλατειασμούς  που κουράζουν και μπερδεύουν τον αναγνώστη, καθώς και ένα αναλυτικό ευρετήριο στο τέλος, καθιστούν το βιβλίο έναν εύχρηστο και πολύτιμο οδηγό της Νεοελληνικής γλώσσας.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των:

Ξενοδοχείο ΛΗΘΑΙΟΝ

Ταβερνείον ΜΕΖΕΔΟΚΑΜΩΜΑΤΑ

GOODY’S Tρικάλων

Εστιατόρια JIMMY’S
Εκτυπώσεις ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

 

Χορηγοί Επικοινωνίας:

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η ΕΡΕΥΝΑ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

TRT

TV10

ΕΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΙΝΟΣ

TRIKALA CITY

TRIKALA OLA

TRIKALA IN

TRIKALA VOICE

TRIKALA DAY

TRIKALA NET

TV-10.gr

 

Για επικοινωνία των ΜΜΕ με τους συντελεστές της εκδήλωσης

Χαράλαμπος Ζορμπάς  6972-601871

Μάκης Εξαρχόπουλος  6974-045860,    e-mail:  maex@hotmail.gr

Προηγούμενο άρθρο Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ