Ειδήσεις

Ομιλία ΠΑΜΕ κατά τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση


Από την σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, απαιτούμε, βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί: «Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο- Πάρτε πίσω το αντιασφαλιστικό σας τερατούργημα», όπου αυτή η απαίτηση μας πρέπει να πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες.
Η σημερινή απεργία αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση με την κυβέρνηση και τους συμμάχους της, τον ΣΕΒ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Γίνεται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τα μέτρα λαιμητόμο στη Βουλή.
Οι τακτικισμοί της κυβέρνησης, η βρώμικη προπαγάνδα της δεν ξεγελάει πια κανέναν.
Όλοι γνωρίζουμε πλέον, πολύ καλά, τι σημαίνει η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθε να αποτελειώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι.
Το επόμενο διάστημα, κυβέρνηση και εργοδοσία, πρέπει να νιώσουν την ανάσα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, σε κάθε τόπο δουλειάς.
Βάζουμε στην πρώτη γραμμή της πάλης τις δικές μας ανάγκες, την απόφασή μας για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, εργάτες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, μικροί και μεσαίοι αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες, με τη δύναμη του κοινού αγώνα και της συμμαχίας μπορούμε να τους εμποδίσουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Δεν έχουμε αυταπάτες. Η αναμέτρηση θα είναι σκληρή. Απέναντί μας έχουμε ένα εχθρικό μέτωπο δυνάμεων που θέλει να μας γονατίσει, που θέλει να ζούμε με τα ελάχιστα, που δεν παραιτείται. Αλλά κάνουμε σαφές, ότι και εμείς δεν παραιτούμαστε. Δεν θα υποκύψουμε.
Από αυτή την σκοπιά στην σημερινή μας απεργιακή συγκέντρωση, χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη πρωτοβουλία του δήμου της Πάτρας, την πορεία αγώνα από την Πάτρα μέχρι το Σύνταγμα, ενάντια στην ανεργία, για το δικαίωμα στην σταθερή δουλειά.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Η κυβέρνηση και οι εταίροι της, με τη στήριξη του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων της πλουτοκρατίας, κλιμακώνουν τον πόλεμο, φέρνουν τις επόμενες μέρες τα μέτρα – φωτιά που από καιρό ετοιμάζουν.
Ο λογαριασμός για τον εργαζόμενο λαό είναι πολύ βαρύς. Ξεπερνάει τα 5,5 δις.
Μέσα είναι ο νόμος τερατούργημα που πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, η νέα άγρια φοροεπιδρομή σε ό,τι έχει απομείνει στο λαϊκό εισόδημα, νέες ιδιωτικοποιήσεις που ο λαός θα τις πληρώσει πανάκριβα με απολύσεις και πανάκριβη παροχή υπηρεσιών.
Μέσα είναι και η νέα θηλιά με τα δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.
Με τον ερχομό της τρόικα, ξεκινάει το ίδιο έργο με εκβιασμούς, απειλές, τρομοκρατικά διλήμματα, ψεύτικες υποσχέσεις: ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα και μετά έρχεται η «ανάπτυξη» και άλλα πολλά για να αποδεχθούμε οι εργαζόμενοι τη σφαγή μας.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Χωρίς καμία αμφιβολία είναι κρίσιμες οι στιγμές. Οι γενικότερες εξελίξεις με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες, την τρομοϋστερία με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην ανάπτυξη του αγώνα.
Κυβέρνηση κι εργοδοσία είναι αδίστακτοι. Έφτασαν στο σημείο να εμφανίζουν τη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ως στήριξη της πολιτικής τους. Εντάθηκαν οι παρεμβάσεις της εργοδοσίας για «κοινωνική συνοχή», ότι τώρα «πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα.»
Κυβέρνηση κι εργοδοσία καλλιεργούν το φόβο, την ανασφάλεια και την μοιρολατρία ώστε χωρίς αντιστάσεις να γίνουν αποδεκτά τα νέα μέτρα.
Να αποδεχτούμε, εν μέσω φόβου και μοιρολατρίας, το ΝΑΤΟ σε ρόλο χωροφύλακα στο Αιγαίο.
Ακόμα περισσότερο μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες καλλιεργούν το έδαφος για ένταση της καταστολής, για νέα μέτρα ενάντια στην πάλη του λαού, και νέες συμμετοχές σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Η ΕΕ είναι που κλείνει τα σύνορα, είναι αυτή που καταπατά το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των προσφύγων, είναι αυτή που καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές, μικρά παιδιά να ζουν πίσω απ’ τα συρματοπλέγματα, σε άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

• Απαιτούμε απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
• Απαιτούμε, την ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού.
Η Γραμματεία Ν. Τρικάλων ΠΑΜΕ, με εργατικά σωματεία, το Σύλ. Γυναικών(μέλος της ΟΓΕ), συνεχίζει να συγκεντρώνει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες και απευθύνει κάλεσμα για συνέχιση με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την οργάνωση της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα αυτών των σχεδιασμών.
Η συγκέντρωση γίνεται:
Τρίτη 5 – Τετάρτη 6 ¬– Πέμπτη 7 Απρίλη
Ώρα: 7.30μ.μ. με 9.00μ.μ. στια Γραφεία των σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Συνδικάτο Οικοδόμων, στο Ε.Κ.Τ.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έρχεται τις επόμενες ημέρες είναι ακόμα πιο άθλιο από το αρχικό σχέδιο και δε θα είναι το τελευταίο, αλλά το πρώτο σειράς παρεμβάσεων.
Μαζί με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό φέρνουν και νέους δυσβάσταχτους φόρους, γονατίζουν παραπέρα τη λαϊκή οικογένεια.
Έχουν συμφωνήσει για ματωμένα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Όποτε δεν το πιάνουν θα αναπληρώνεται με νέες περικοπές, νέους φόρους. Δηλαδή, συντάξεις φιλοδώρημα από 300€ έως 600€ και δουλειά μέχρι τον τάφο αυτό είναι το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Κυβέρνηση, πλουτοκρατία και Ε.Ε. καταδικάζουν τη νέα γενιά σε μια ζωή χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα.
Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας.
Τα τελικό σχέδιο έχει την στήριξη συνολικά των μονοπωλιακών ομίλων.
Απαιτούμε να ζούμε με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας και όχι με φιλοδωρήματα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την ίδια στιγμή που φέρνει νέο ληστρικό για το λαό φορολογικό νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή μειώνει παραπέρα τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Όταν μιλάνε για ανάπτυξη και ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, ο καημός τους είναι για το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ευημερία και την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.
Η «ανάπτυξή» τους δε θ’ ανοίξει σχολεία, νοσοκομεία, δε θ’ αντιμετωπίσει την ανεργία, ούτε θα φέρει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν όλα τα προαπαιτούμενα και όλα τ’ αντιλαϊκά μέτρα.
Η κυβέρνηση την στιγμή που παίρνει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, ξανασερβίρει το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης, του αναγκαίου συμβιβασμού που ως συνήθως καταλήγει σε νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και νέα μνημόνια!
Αυτά ακριβώς εννοούν όταν μιλάνε για τη λεγόμενη πολιτική σταθερότητα. Σιωπή νεκροταφείου και υποταγή του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο στο Νομό μας, να πάρουν την οργάνωση της 48ωρης απεργίας στα χέρια τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Να πάρουν τώρα αποφάσεις συμμετοχής με έκτακτες συνεδριάσεις για να οργανώσουν την απεργία, να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις.
Να μην αφήσουμε ούτε ένα χώρο εργασίας που δεν θα γίνει περιοδεία, που δεν θα ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.
Για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, σύνθημά μας είναι: «Λύση για την κοινωνική ασφάλιση υπάρχει! Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!»

Οι δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ δε θα μείνουμε παρατηρητές στα παζάρια της κυβέρνησης με τους περιβόητους θεσμούς, την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πώς θα μας κλέψουν και τα ελάχιστα που απέμειναν από τα δικαιώματά μας.
Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που υπονομεύουν την αγωνιστική απάντηση, στηρίζουν όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις και σήμερα έχουν το θράσος να χαρακτηρίζουν τις ανατροπές στο ασφαλιστικό ως μια απλή επίθεση φοροεισπρακτικού χαρακτήρα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία στο Δημόσιο, να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας, του αγώνα, των διεκδικήσεων μας, από τις δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Με τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, οι αγρότες, η νεολαία, κάναμε καθαρή την απόφασή μας:
«Ο νόμος λαιμητόμος να μην περάσει στη Βουλή»!
Χωρίς αυτούς τους αγώνες τα μέτρα ήδη θα είχαν ψηφιστεί και θα ήταν πολύ χειρότερα. Η συμμαχία του εργαζόμενου λαού έδειξε τη δύναμή της.
Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα.
Σας καλούμε να τους φτάσουμε μέχρι το τέλος!
Όλοι και όλες στον αγώνα.
Όλοι στους δρόμους
Να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Σκρέκας: Η Κυβέρνηση τορπιλίζει το μέλλον της ΔΕΗ
Επόμενο άρθρο Αλληλεγγύη για όλους - χωρίς μεσάζοντες στα Τρίκαλα