Ειδήσεις

Ομιλία δημάρχου Πύλης Κ. Μαράβα στην εκδήλωση για τη Μάχη της Πόρτας


Τα λόγια δείχνουν φτωχά σε τέτοιους χώρους και σε τέτοιες εκδηλώσεις. Σίγουρα το χρέος δεν εξοφλείται με λόγια αλλά με έργα αντάξια της θυσίας τους. Είμαι χαρούμενος γιατί είμαστε όλοι εδώ σήμερα.

Για να θυμηθούμε σήμερα το ήθος και τη λεβεντιά, των πρωταγωνιστών της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ 73 χρόνια μετά, στις 8 & 9 Ιουνίου του 1943. Σήμερα στέλνουμε σε όλους μηνύματα ομοψυχίας, ιερής συγκίνησης και ευγνωμοσύνης.

Εδώ, στον ιστορικό χώρο της Πόρτας, έλαβε χώρα η πρώτη δυναμική σύγκρουση και οργανωμένη μάχη ενάντια στα Ιταλικά φασιστικά στρατεύματα.

Μία χούφτα  Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα.

Στα δύσκολα και κρίσιμα εκείνα χρόνια της κατοχής η νικηφόρα εκείνη μάχη, είχε θετική επίδραση στο ηθικό όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και όλου του ελληνικού λαού.

Στον Ιταλικό στρατό μεγάλωσε μετά την αποτυχία η κρίση. Εξάλλου λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν.

Η Πόρτα με τα στενά της βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Βέβαια την μανία του κατακτητή τότε ένοιωσαν βαθιά στο πετσί τους και το Παλαιομονάστηρο και ο Άγιος Βησσαρίωνα, το Ντούσικο δίπλα μας και άλλα χωριά.

Αγαπητέ Απόστολε Κακλαμάνη, Αγωνιστή πρώην Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Μας συγκινεί η παρουσία σας εδώ,  γιατί είστε και σεις ένα σύμβολο Αντίστασης, μέσα από το πέρασμα σας στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

Θυμάμαι έντονα τον πύρινο λόγο σας απέναντι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πριν πολλά χρόνια και τότε είσαστε μόνος.

Και σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρο το μήνυμα της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ απέναντι σε αόρατους και ορατούς εχθρούς της Πατρίδας μας, απέναντι στην οικονομική διαπλοκή και στα συμφέροντα των ισχυρών.

Επιτρέψτε μου εδώ,  να στείλω τους θερμούς χαιρετισμούς όλων των δημοτών, στους απογόνους του Καπετάνιου Τάσου Μίμη Μπουκουβάλα, τους απογόνους του ΓιώργουΖαρoγιάννη τον επονομαζόμενο (Καβαλάρη) και  στις οικογένειες όλων όσων συμμετείχαν και έγραψαν ιστορία σε τούτο τον τόπο. Δυστυχώς όμως ο νόμος της φθοράς του χρόνου δεν εξαιρεί ούτε τους ήρωες.

Eυχαριστώ  μέσα από την καρδιά μου όλους όσους συμμετέχουν – σχεδόν κάθε χρόνο – στην εκδήλωση Μνήμης της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ. Τους συγγενείς πρώτης και δεύτερης γενιάς των Ηρώων που έζησαν στα δύσκολα χρόνια και σήκωσαν την Ελλάδα πιο ψηλά.

 

Σας ευχαριστώ όλους.

Προηγούμενο άρθρο Στο Μουσείο Τσιτσάνη ο Φίλιππος Πετσάλνικος
Επόμενο άρθρο Στο Δημαρχείο Τρικκαίων η β ΄ γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ