Ειδήσεις

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των παλαιών φυλακών Τρικάλων


Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των παλαιών φυλακών Τρικάλων, που θα στεγάσουν το μουσείο Τσιτσάνη. Το έργο προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Το έργο υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013 με τίτλο: «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Μετά από μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες της αιρετής Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Τρικκαίων, ολοκληρώνουμε ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού για τα Τρίκαλα. Ένα έργο, το οποίο αλλάζει αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά τη μορφή του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για το σημείο όπου βρίσκονται οι παλιές φυλακές και μέχρι πρότινος αποτελούσε εστία περιβαλλοντικής ρύπανσης. Εκεί πλέον δημιουργείται το Μουσείο Τσιτσάνη προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται η ανάπλαση του κεντρικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, αναβαθμίζεται ένας χώρος με έμφαση στον πολιτισμό και ταυτόχρονα γίνεται πράξη η δωρεά της οικογένειας Τσιτσάνη στην πόλη των Τρικάλων. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός, διότι ο Τσιτσάνης ήταν μεγάλος μουσικο-συνθέτης και το Μουσείο αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους και όχι μόνο».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι τα έργα αυτά στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Στον χώρο του μουσείο παραβρέθηκε ακόμα και η πρόεδρος του μουσείου, δημοτική σύμβουλος κα Βασιλίνα Μιλτιάδου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για το ποσό των 1.561.853,72 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 158.146,26 ευρώ καλύπτεται από ιδίους πόρους του Δήμου Τρικκαίων, σύμφωνα με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Το έργο έχει ως φορέα υλοποίησης την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων.

Σημειώνεται ότι, το υπόψη έργο υλοποιείται παράλληλα με το έργο «Προστασία – ανάδειξη λουτρού στο κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, που εκτελείται από την 19η Ε.Β.Α., το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει. Οι παρεμβάσεις αφορούν στον ισόγειο χώρο του κτιρίου των Φυλακών όπου και ανευρεθήκαν τα λουτρά.

Στόχος του έργου ήταν η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσή του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου και σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρο με αναφορές στην μουσική δημιουργία Τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το τελικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης
Επόμενο άρθρο Σύλληψη τριών αλλοδαπών για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα