Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του Ισολογισμού για τη χρήση 2011 τη 16η από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας


Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του Ισολογισμού για τη χρήση 2011 τη 16η από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας. Δεκαέξι χρήσεις·
·    μεγέθυνσης του Οργανισμού σε καταστήματα, σε περιοχές δραστηριοποίησης, σε στελεχικό δυναμικό.
·    συνεχούς αύξησης των μεγεθών και αδιάλειπτης κερδοφορίας.
·    προώθησης της συνεταιριστικής πίστης, στόχευσης στη λειτουργία υψηλής ποιότητας, διαμόρφωσης οργανωτικών σχημάτων πολιτικών και κανονισμών λειτουργίας για αξιόπιστη εταιρική διακυβέρνηση.
·    στήριξης του επιχειρηματία είτε οι ώρες ήταν καλές είτε ήταν δύσκολες
Σε πρώτο επίπεδο τα στοιχεία του Ισολογισμού:
·    Τα υπόλοιπο των καταθέσεων ανήλθε την 31/12/2011 στα 183,5 εκατομμύρια ευρώ αυξημένες κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Αύξηση σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα υπέστη σημαντική εκροή καταθέσεων, κάτι που αποτυπώνει με τον πιο οριστικό τρόπο την υψηλή εμπιστοσύνη που έχει κατοχυρώσει η Τράπεζά μας στη Θεσσαλία.
·    Το υπόλοιπο των χορηγήσεων ξεπέρασε τα 177 εκατομμύρια ευρώ αυξημένες κατά 6% σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση,  όταν  σύμφωνα με το «Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας» της Τράπεζας της Ελλάδος, η πιστωτική επέκταση του τραπεζικού τομέα προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε σε ποσοστό 3,1%.
·    Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 33,6 εκατομμύρια ευρώ αυξημένα κατά 15,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Επισημαίνεται η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου που έλαβε χώρα στο διάστημα Μαρτίου Ιουνίου 2011 και πρόσφερε σε μια περίοδο περιορισμού της ρευστότητας της οικονομίας κεφαλαιακή ενίσχυση 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ύψος των κεφαλαίων που διαμορφώθηκαν διατηρούν την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας σε πολύ υψηλό επίπεδο και αποτελούν τον πιο σημαντικό δείκτη της σταθερότητα της.
·    Οι συσσωρευμένες προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις της Τράπεζας ανέρχονται στο ποσό των 12,6 εκατομμυρίων ευρώ αυξημένες κατά 27% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Το ύψος των προβλέψεων και το ποσοστό αύξησης τους σε σχέση με την προηγούμενη χρήση αποτυπώνουν την κεντρική σημασία που δίνεται από την τράπεζα στην διασφάλιση της από ενδεχόμενους κινδύνους που θα προκύψουν από το χαρτοφυλάκιο της εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
·    Τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα ανέρχονται στο ποσό των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι μετοχές στο μη σημαντικό ποσό των 42 χιλιάδων ευρώ. Επισημαίνεται ότι  στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας δεν υπάρχουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου επομένως δεν υπήρξε καμία αρνητική επίδραση στη Τράπεζα από το «κούρεμα» των ομολόγων που έγινε το τελευταίο διάστημα. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ο ρόλος που έπαιξε η στρατηγική αντίληψη της Τράπεζας για το ρόλο της στην οικονομία και κοινωνία. Όταν οι εμπορικές τράπεζες χρησιμοποιούσαν τις καταθέσεις τους ή δανείζονταν με χαμηλά επιτόκια από της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου εξασφαλίζοντας άκοπα εύκολα έσοδα, η Τράπεζά μας επέμενε στο δύσκολο δρόμο της ανακύκλωσης της τοπικής αποταμίευσης προς χορηγήσεις σε τοπικές επιχειρήσεις.
·    Το ενεργητικό της Τράπεζας ξεπερνά τα 224 εκατομμύρια ευρώ αυξημένο κατά 5,5% από την προηγούμενη χρήση.
·    Τα έσοδα της τράπεζας ανήλθαν κατά τη χρήση 2011 στα 19 εκατομμύρια ευρώ αυξημένα κατά 9% από τη προηγούμενη χρήση. Τα δέκα καταστήματα της Τράπεζας που λειτουργούν πλέον σε όλη τη Θεσσαλία, αναπτύσσουν συνεχώς τις εργασίες τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της αύξησης του κύκλου εργασιών παρά την οικονομική κρίση.
·    Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις που έγιναν στη χρήση 2011 ανήλθαν στο ποσό των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτές ποσό 2,3 εκατομμυρίων είναι πρόσθετες προβλέψεις (πέραν των τακτικών).
·     Τα καθαρά αποτελέσματα – κέρδη της χρήσης ανήλθαν στο ποσό των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ μια πολύ θετική εξέλιξη μέσα σ’ ένα περιβάλλον έντονης ύφεσης και μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η μείωση τους σε σχέση με την προηγούμενη χρήση οφείλεται:
·    στην αύξηση του κόστους των τόκων καταθέσεων λόγω και του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών για την εξασφάλισή τους σε ένα περιβάλλον κρίσης ρευστότητας,
·    στη μείωση εσόδων από επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία πλέον έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω των προβλημάτων  του Κράτους,
·    στην αύξηση του κόστους προσωπικού και λόγω δημιουργίας καταστημάτων και λόγω στελέχωσης στα πλαίσια συγκρότησης νέων τμημάτων για τη βελτίωση λειτουργίας της Τράπεζας.
·    στην αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς χορηγήσεις με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλισης της Τράπεζας από προβληματικές χορηγήσεις
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των βασικών στοιχείων του Ισολογισμού θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Τράπεζα μας θα είναι μια από τις λίγες τράπεζες στην Ελλάδα που θα διανείμει μέρισμα και συγκεκριμένα 3 ευρώ ανά μερίδα. Οι μερισματικές αποδόσεις της χρήσης 2011 κυμαίνονται στην κλίμακα από 2,40% έως 8,18% (ανάλογα το πόσο παλιά είχε αγοραστεί η μερίδα), ενώ οι σωρευτικές μερισματικές αποδόσεις κυμαίνονται στην κλίμακα από 2,40% μέχρι 119,38%
Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα αναφερθούν μια σειρά από ποιοτικά στοιχεία που ίσως είναι και πιο σημαντικά από τα πολύ θετικά ποσοτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω. Είναι στοιχεία που δεν μπορούν βραχυχρόνια να εκφραστούν ποσοτικά η θετική τους επίδραση όμως καταγράφεται μακροχρόνια ως επένδυση στη αξιοπιστία και στην ποιότητα λειτουργίας. Είναι στοιχεία που σε τελική ανάλυση οδηγούν στο ότι η Τράπεζα είναι άξια της εμπιστοσύνης που της δείχνουν οι συνεταίροι και οι πελάτες της και ότι ποτέ δεν πρόκειται αυτή η εμπιστοσύνη να προδοθεί.
·    Η Τράπεζα τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες τραπεζικής πρακτικής όσον αφορά τη σχέση των μεγεθών. Σ’ αυτό το πλαίσιο η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις, και η σχέση κεφαλαίων προς πιστωτική επέκταση διατηρούνται μέσα σε εκείνα τα όρια που διασφαλίζουν την υψηλή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Επισημαίνει ότι σε όλο το διάστημα της χρηματοοικονομικής κρίσης η Τράπεζα πάντα είχε τους σχετικούς δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας που καταρτίζονται με βάση προδιαγραφές της Εποπτικής Αρχής πάνω από τα όρια που έχουν τεθεί (με στοιχεία 31/12/2011 δείκτης ρευστότητας στο 23,91% με όριο 20% και δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,08% με όριο 11%).
·    Η Τράπεζα δεν κάνει βήματα στο κενό. Σημειώνεται ότι κάθε επιλογή επέκτασης των εργασιών αποτελεί ζήτημα ενδελεχούς μελέτης. Για παράδειγμα αν και η Τράπεζα είχε συγκεντρώσει από το 2004 τα κεφάλαια για την λειτουργία της ως περιφερειακή Τράπεζα προχώρησε σε αυτή μόνο το 2007, όταν ήδη είχε στελεχωθεί και διαμορφώσει εκείνο το οργανωτικό επίπεδο λειτουργίας που θα μπορούσε να  απορροφήσει αυτή της επέκταση χωρίς προβλήματα.
·    Η Τράπεζα αναδιαρθρώνεται οργανωτικά για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Όντας ένας Οργανισμός με  87 στελέχη και μόνιμους συνεργάτες, με δέκα καταστήματα σε όλη τη Θεσσαλία, λειτουργώντας στην ελληνική οικονομία που χαρακτηρίζεται από την ύφεση και την αύξηση των τραπεζικών κινδύνων,  έχει προχωρήσει για να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση στη δημιουργία νέων τμημάτων. Έτσι, εκτός από το τμήμα εμπλοκών, δημιουργήθηκαν διαχρονικά η διεύθυνση δικτύου και ανατολικής Θεσσαλίας, η διεύθυνση τραπεζικών εργασιών και πιστοδοτήσεων, ενώ πλέον λόγω των προβλημάτων που εμφανίζονται στο χαρτοφυλάκιο λόγω της κρίσης, δημιουργείται το τμήμα προσωρινών καθυστερήσεων που θα αναλάβει κεντρικά τη διαχείρισή τους.
Η Τράπεζα θα συνεχίσει στηριζόμενη στην υψηλή εμπιστοσύνη της κοινωνίας της Θεσσαλίας προς αυτήν, μια εμπιστοσύνη η οποία επιστρέφεται αποκλειστικά και μόνο σε χρησιμότητα προς τις θεσσαλικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το δε παραγόμενο αποτέλεσμα (κέρδη) διανέμεται στους 9.500 Θεσσαλούς συνεταίρους που στηρίζουν με τις επενδύσεις τους την προσπάθεια αυτή.

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε τη φετινή τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κορασίδων στο Βόλο