Οι πέργκολες στο επίκεντρο της διαβούλευσης


 Η χρήση των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων, ιδίως στον πεζόδρομο της Ασκληπιού βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τρικκαίων.

 Η έναρξη του διαλόγου για τη νέα κανονιστική διάταξη για τους κοινόχρηστους χώρους έφερε στην Επιτροπή το σύνολο των εκπροσώπων του επιχειρηματικού, εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, όπως επίσης και δεκάδες επαγγελματίες, εργαζόμενους, οι οποίοι έθεσαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως ότι έχει να κάνει με τις πέργκολες επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να τις κατασκευάσουν με τη Δημοτική Αρχή διά στόματος του Δημάρχου κ. Χρήστου Λάππα να υποστηρίζει ότι το έργο της Επιτροπής Διαβούλευσης δεν έχει να κάνει μόνο με τις πέργκολες αλλά και με άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη και τους δημότες.

Στην προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου οργάνου παρέστησαν 27 από τα 50 μέλη που συγκροτούν την επιτροπή, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, επεσήμανε πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η επιτροπή θα βαδίσει στο δρόμο της διαφάνειας για την εξουσία αλλά και της αποτελεσματικότητας».

Τη θέση ότι στην παρούσα χρονική φάση υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση βάσει της οποίας λειτουργούν τα καταστήματα, εξέφρασε ο νομικός πληρεξούσιος των καταστηματαρχών κ. Νίκος Αλεξίου στην τοποθέτησή του. «Εφόσον αυτά τα δεδομένα ανατραπούν τότε οι επαγγελματίες θα καταστραφούν οικονομικά, ενώ και ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών θα χάσει τις δουλειές του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε από το προεδρείο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης να εξειδικεύσει τις προτάσεις που υπάρχουν. «Αν υπάρξει αιφνίδια απόφαση ερήμην των καταστηματαρχών, τότε θα επέλθει η οικονομική καταστροφή» ανέφερε υπογραμμίζοντας με νόημα.

Τη θέση των καταστηματαρχών υπερασπίστηκε ο κ. Στέργιος Ζουρνατζής αντιπρόεδρος στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος λέγοντας αρχικά πως “θεωρώ ότι η εισήγησης της Πολεοδομίας για τα καταστήματα είναι καθοριστικά αρνητική”. Ο ίδιος ζήτησε να δοθεί παράταση χρόνου στους επαγγελματίες και όχι βίαιη προσαρμογή, καθόσον η αγορά αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

«Αγωνιούν οι επαγγελματίες για το τι θα γίνει στη συνέχεια, σε καθημερινή βάση λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος. Επίσης ανέφερε ότι κάθε απόφαση που θα ληφθεί σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργήσει νέους ανέργους και να κλείσει καταστήματα. Επιπλέον ζήτησε άμεσες αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την πόλη μέσω του Δήμου με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στη διάρκεια της προχθεσινής διαδικασίας το λόγο έλαβαν και εκπρόσωποι άλλων φορέων της πόλης, όπως ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ κ. Δημήτρης Νιαβής ζητώντας λύση στα κυκλοφοριακά προβλήματα που αφορούν τα υπεραστικά λεωφορεία με κυριότερο αυτό της κατάληψης των στάσεων από σταθμευμένα λεωφορεία.

Εχθρικότερη πόλη για τα ΑμΕΑ!

Από άλλη οπτική γωνία ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμΕΑ “Η Αρωγή” κ. Κώστα Αναγνωστόπουλου ο οποίος αποκάλυψε ότι τα Τρίκαλα είναι η πλέον εχθρικότερη πόλη της Ελλάδας προς τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την ανεπιτυχή πρόσφατη προσπάθεια ενός ΑμΕΑ να προσεγγίσει το κτίριο των υπηρεσιών του ΙΚΑ Τρικάλων. “Δυστυχώς στην πόλη μας τα πεζοδρόμια είναι για τα εμπορεύματα των καταστημάτων και όχι για τους πεζούς” είπε χαρακτηριστικά.

Μια σειρά ακόμη κτιρίων στα οποία δεν υπάρχει προσβασιμότητα των ΑμΕΑ απαρίθμησε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γιώργος Πέτρου, μεταξύ αυτών ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και το ΙΚΑ.

Ως προς τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων αυτές περιορίστηκαν σε διαδικαστικά κυρίως θέματα με τον κ. Μιχάλη Ταμήλο να θέτει ζήτημα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα της διαβούλευσης ενός τόσο πολυάριθμου οργάνου ζητώντας πιο συγκροτημένη διαδικασία.

Πάντως, κατά την προχθεσινή διαδικασία έγινε σαφές ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν πρέπει να καταλήξει κατ’ ανάγκη σε ένα κοινό συμπέρασμα. Απλώς κατατίθενται διαφορετικές απόψεις οι οποίες θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προηγούμενο άρθρο Την επόμενη Δευτέρα πραγματοποιείται η 6η Συνεδρίαση του Ο.Α.Π.Κ.Φ.Α του Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Έργο… ζωής η ολοκλήρωση του δρόμου Λάρισας – Τρικάλων»