Ειδήσεις

Οι Εκπ\κοι του ΠΑΜΕ Τρικάλων για τις εξελίξεις στην παιδεία


Με στόχο την ενημέρωση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Εκπαίδευσης και τις συνέπειες που θα έχουν αυτές στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων , οι Εκπαιδευτικοί του Π.Α.ΜΕ. στα Τρίκαλα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 15 Απρίλη.
Οι Άννα Κουτελίδα, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Τρικάλων, Τζωρτζάνα Βαρδούλη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν.Τρικάλων, και Ντίνα Τσούβα αναφέρθηκαν στη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών, στο κλείσιμο των νηπιαγωγείων και στην κατάργηση των Τμημάτων Ένταξης , τονίζοντας τα εξής:

«Στις 8-4 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας έδωσαν στη δημοσιότητα Προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών, με το οποίο ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας παραπέμποντας τους μόνιμους διορισμούς στις ελληνικές καλένδες.
Με τη διάταξη που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας αλλάζουν σημαντικά τα κριτήρια και οι πίνακες προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών, δημιουργούνται νέες ομαδοποιήσεις, προκαλώντας έναν άγριο «εμφύλιο» μεταξύ τους, διατηρείται το καθεστώς της αδιοριστίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, η διάταξη αυτή, αποτελεί αντιγραφή και συνέχεια του αντιεκπαιδευτικού νόμου της Διαμαντοπούλου (και μάλιστα σε χειρότερη μορφή).
Η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι άμεσα δεμένη με τις επιχειρούμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό. Αποτελεί συνέχεια των μέτρων για το φορολογικό, για το νέο μισθολόγιο, την αξιολόγηση, τις απολύσεις στα σχολεία. Μπροστά μας έχουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης – Ε.Ε. – κεφαλαίου στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ο αγώνας μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για την συνολική απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης. Ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση μας. Μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους προετοιμάζουμε τη 48ωρη Γενική Απεργία με αίτημα «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» και το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.
Ζητάμε από τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του Αγώνα στα χέρια τους! Να μην αφήσουν τον Αγώνα στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ οι οποίες δεν αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική και όλο το προηγούμενο διάστημα δεν  έκαναν τίποτα για οργανώσουν τον αγώνα. Έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί καλλιέργησαν στάση αναμονής και αυταπάτες στους εκπαιδευτικούς πως μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο θα λυθούν τα ζητήματα.
Η δε ΟΛΜΕ, αντί για το δρόμο του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, επιλέγει το ρόλο του «αρωγού» στο αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, προσφέροντας μάλιστα γνωμοδότηση και πρόταση νόμου στο υπουργείο για διορισμούς οι οποίοι βρίσκονται στη σφαίρα των εξαγγελιών και των «στόχων»…
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έκαναν καθαρό ότι μπροστά στη συνολική επίθεση μόνο ο οργανωμένος, συλλογικός, μαζικός ανυποχώρητος αγώνας, που αμφισβητεί το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να έχει προοπτική.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους αναπληρωτές, σε όλους τους εκπαιδευτικούς να οργανωθούν στο ΣΥΛΛΟΓΟ και στην ΕΛΜΕΤ, να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ και όλο το λαό, να μπουν στον Αγώνα, διεκδικώντας και απαιτώντας :

Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η πρόταση του Υπουργείου. Καμιά απόλυση αναπληρωτών.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομίσθια.
Πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους όσοι παραμένουν αναπληρωτές.

Επικίνδυνες όμως είναι οι εξελίξεις και στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής, αφού η κυβέρνηση προχωρά στο «εξορθολογισμό» της, υλοποιώντας πιστά την αντιλαϊκή πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ!
Μετά τη διάταξη με την οποία καταδικάζει χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία και τη μόνιμη ελαστική εργασία, τώρα κλείνει και νηπιαγωγεία!
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 35 παράγραφο 1α του νομοσχεδίου “Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις”, διπλασιάζει (από 7 σε 14) τον ελάχιστο αριθμό νηπίων που χρειάζονται για να λειτουργήσει ένα νηπιαγωγείο. Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια εκατοντάδες νηπιαγωγεία σε κλείσιμο στην επαρχία αλλά και στην Αττική.
Τι θα γίνουν τα νήπια αυτά; Είτε πρέπει να μεταφέρονται στα κοντινότερα νηπιαγωγεία (που μπορεί να είναι αρκετά μακριά και το κόστος θα το επωμιστούν και πάλι οι γονείς) είτε θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία (όσοι έχουν να πληρώσουν) είτε θα μείνουν ακόμα και στο σπίτι τους, χωρίς να δεχτούν Προσχολική Αγωγή (ΠΑ) σε μια ηλικία που παίζει σημαντικότατο ρόλο για την κοινωνικοποίηση και την ολόπλευρη ανάπτυξή τους.
Έτσι, εκτός από τις 60.000 προνηπίων, που ήδη άφησαν εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τώρα πετιούνται έξω και τα νήπια!
Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες νηπιαγωγεία, πάρα πολλές νηπιαγωγοί θα χάσουν τη θέση τους, θα μπουν στη διαδικασία της μετακίνησης και φυσικά θα γίνουν ακόμα λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και τις νηπιαγωγούς να αγωνιστούν μαζί με το λαό για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Για Νηπιαγωγό με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!
Απαιτούμε να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την Προσχολική Αγωγή!

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τα Τμήματα Ένταξης της Ειδικής Αγωγής, με την οποία η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας, αλλάζουν το χαρακτήρα τους και στην ουσία τα καταργούν, στο όνομα της «ένταξης» – «συμπερίληψης», που είναι στρατηγική ΕΕ και ΟΟΣΑ, έχουμε και το επόμενο βήμα. Με νέα εγκύκλιο για τη δήθεν ίδρυση νέων ΤΕ, καταργεί και ήδη υπάρχοντα!!!
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπ. Παιδείας έστειλε προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα ΚΕΔΔΥ την εγκύκλιο με αρ.πρωτ.50351/Δ3-24/3/2016 με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Οδηγίες σχετικά με τις ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Π.Ε και Τμημάτων Ένταξης Π.Ε & Δ.Ε σχολικού έτους 2016-17» με την οποία, στα συγχωνευμένα σχολεία, που ξεχωριστά το καθένα είχε ΤΕ και με τη συγχώνευση παρέμειναν και τα δύο ΤΕ, τώρα το ένα πρέπει να καταργηθεί! Δηλαδή το Υπ. Παιδείας μας λέει ότι σε σχολεία με αρκετές εκατοντάδες μαθητές, που τα δύο ΤΕ αποτελούσαν μια ανάσα βοήθειας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, το ένα πρέπει να κλείσει αμέσως, το άλλο πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα, άρα και πάλι να κλείσει, και τα παιδιά αυτά να μείνουν εντελώς αβοήθητα!
Παράλληλα, με την ίδια εγκύκλιο αυστηροποιούνται οι όροι δημιουργίας των Τμημάτων Ένταξης, αφού, για να δημιουργηθεί πλέον χρειάζονται τουλάχιστον 3 γνωματεύσεις από τα ΚΕΔΔΥ με πρόταση για φοίτηση των μαθητών σε ΤΕ (μέχρι τώρα αρκούσε να υπήρχαν τρία παιδιά με γνωμάτευση). Αλήθεια ποιο ΚΕΔΔΥ και πότε θα δώσει τις 3 αυτές γνωματεύσεις για να δημιουργηθεί τάχα το τμήμα, όταν είναι γνωστό ότι κάθε γνωμάτευση κάνει μήνες ή και πάνω από χρόνο να δοθεί, λόγω υποστελέχωσης των ΚΕΔΔΥ;
Με την ίδια εγκύκλιο ζητείται από τον οικείο Δήμο, στον οποίο ανήκει το σχολείο που αιτείται ίδρυση ΤΕ, να καταθέσει ξεχωριστό (από το υπόλοιπο σχολείο) προϋπολογισμό για τη λειτουργία του!
Αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά του.
Αλήθεια από πότε και γιατί ο κάθε δήμος πρέπει να καταμερίζει τον προϋπολογισμό λειτουργίας ενός σχολείου ανά τμήμα ή σε επιμέρους πλευρές της λειτουργίας του; Τι σκοπό εξυπηρετεί μια τέτοια πρόβλεψη; Πού το πάει η κυβέρνηση; Μήπως είναι ένας εύσχημος τρόπος να ξεκινήσει η άμεση εμπλοκή των δήμων στην ίδια τη λειτουργία και το περιεχόμενο του σχολείου, στο όνομα της λεγόμενης αποκέντρωσης και της «αυτονομία» της σχολικής μονάδας;
Η συρρίκνωση και τελικά η κατάργηση συνολικά των Τ.Ε. αποδεικνύεται ότι είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης. Είναι ένα «έγκλημα» προμελετημένο και προσχεδιασμένο εδώ και καιρό, στο όνομα του γενικότερου «εξορθολογισμού» και των περικοπών, που υλοποιείται βήμα – βήμα.
Απαιτούμε :
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ν’ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟΣΟ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ!
Να ιδρυθούν άμεσα και να επεκταθούν τα Τμήματα Ένταξης με άμεσους μόνιμους διορισμούς του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες! »

Στο τέλος κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς , τους μαθητές και τους γονείς να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Τρικάλων την Τετάρτη 20 Απρίλη στη 1.00 το μεσημέρι. Παράλληλα κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία εάν και όταν η κυβέρνηση καταθέσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων στη βουλή.

Προηγούμενο άρθρο Λαθρομετανάστες: Τώρα και στην Καλαμπάκα
Επόμενο άρθρο Παλεύουμε για το περιβάλλον