Ειδήσεις

Οι Εθελοντές Τρικάλων για την Ημέρα Μουσείων


Σαράντα χρόνια σχεδόν συμπληρώνονται από τότε που το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων(ICOM) καθιέρωσε την 18Η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Μ’ αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να καταδείξει τους μουσειακούς χώρους ως ζωντανούς οργανισμούς αλλά και φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών  συμβάλλοντας στην ανθρώπινη καλλιέργεια, την κατανόηση και την αλληλεξάρτηση των λαών του κόσμου.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων φοράει τα καλά της, γίνεται γιορτινή,  επίσημη και με πλήθος εκδηλώσεων νοηματοδοτεί την ανθρώπινη ιστορία συνδέοντας το τοπικό και το εθνικό στοιχείο με το παγκόσμιο. Γίνεται πανανθρώπινη υπενθυμίζοντας στην ανθρωπότητα ότι τα Μουσεία δεν ενταφιάζουν το παρελθόν αλλά φανερώνουν τον τρόπο που τα γεγονότα και οι πεποιθήσεις δημιούργησαν την εμπειρία του παρόντος.

Η σημερινή σύγχρονη αντίληψη των ειδικών σχεδιαστών και κατασκευαστών νέων μουσείων ταυτίζεται με την ανάγκη, το μουσείο να είναι οργανικό μέλος του φυσικού αστικού τοπίου της κάθε περιοχής. Σ’ αυτό το πνεύμα σήμερα η πόλη μας συμμετέχει στη Διεθνή ημέρα, όντας περήφανη για τα μουσεία που την κοσμούν, όπως το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα», το Μουσείο Κατσιγιάννη, της Ιεράς Μητροπόλεως, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Βιομηχανικό Μουσείο στον Μύλο Ματσόπουλου, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Τρικαλινών Δημιουργών, που θα στεγαστεί στο υπό κατασκευή Μουσείο Τσιτσάνη αλλά και στο Βαρούσι, η παραδοσιακή κατοικημένη συνοικία, που αποτελεί ζωντανή απόδειξη του νόστου περασμένων εποχών.

Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής και των τρικαλινών πολιτών είναι η διασύνδεση των μουσειακών χώρων καθιστώντας ολόκληρη την πόλη ανοιχτή πύλη από το παρελθόν στο παρόν συμβάλλοντας στην εμπεριστατωμένη μελέτη της τοπικής ιστορίας,  στον εμπλουτισμό της γνώσης και στην ψυχαγωγία, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο τόσο για τον μόνιμο κάτοικο όσο και για τον επισκέπτη.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων την Παρασκευή
Επόμενο άρθρο 1ος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στην Ελάτη