Ειδήσεις

ΟΑΣΤ: Σε απόγνωση βαμβακοπαραγωγοί και καπνοπαραγωγοί


Σε απόγνωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καπνοπαραγωγοί του νομού καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν επιφέρει εκτεταμένες ζημιές στο βαμβάκι και στον καπνό που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής. Αποτέλεσμα της ζημιάς είναι η μειωμένη παραγωγή και η υποβάθμιση της ποιότητας των παραπάνω προϊόντων.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των παραγωγών που σε συνδυασμό με το συνεχές αυξανόμενο κόστος παραγωγής και κόστος ζωής από την ακρίβεια που κατατρώει το όποιο εισόδημα υπάρχει, καθιστούν αδύνατη την επιβίωση των παραγωγών,

Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα και δίκαια οι εκτιμήσεις των ζημιών.

  • Να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια στο 100% της ζημιάς οι πληγέντες παραγωγοί των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροεφόδια, στα καύσιμα, στο ρεύμα κλπ. αλλά και στα είδη βασικής κατανάλωσης.
  • Να υπάρξει ριζική αλλαγή του ΕΛΓΑ (δημόσιος φορέας) και να αποζημιώνει όλες τις ζημιές και νόσους έγκαιρα και δίκαια στο 100%.
  • Να παρθούν πίσω οι αυξήσεις στο ρεύμα – Μείωση της τιμής του αγροτικού και οικιακού ρεύματος.
  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στα είδη βασικής κατανάλωσης
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής, τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας και το κόστος διαβίωσης.
  • Επίσης ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που κατέθεσε για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, να παραμείνουν οι άδειες των παραγωγών και πωλητών προσωπικές και μόνιμες σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα να παραμείνει η ευθύνη στους δήμους και τις περιφέρειες.
Προηγούμενο άρθρο Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία
Επόμενο άρθρο 94 νέα θετικά κρούσματα covid στα Τρίκαλα