Ειδήσεις

ΟΑΣΤ: Μέτρα στήριξης των πληγέντων αγροτών τώρα


Ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες έχουν υποστεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού το τελευταίο διάστημα.

Μετά τις πλημμύρες ήρθε ο χιονιάς και οι απανωτοί παγετοί που έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στις καλλιέργειες και στο αναμενόμενο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Ολοσχερή ζημιά έχουν υποστεί καλλιέργειες όπως οπορωφόρα, ροδάκινα, αχλαδιές, μηλιές, βερύκοκα, αμυγδαλιές, κ.α. πεπόνια, καρπούζια, κηπευτικά, πατάτες.

Επίσης από τους προηγούμενους παγετούς μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι ελαιοκαλλιεργητές, και οι κτηνοτρόφοι απώλεια παραγωγής στο γάλα.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες έχουν επιφέρει σε μεγάλη απόγνωση τους παραγωγούς που από τη μια έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος εξόδων, και από την άλλη για πολλούς χάθηκε το αναμενόμενο εισόδημα.

Μπροστά σ’ αυτή  την άσχημη οικονομική κατάσταση που έχουν φτάσει οι αγρότες η ΟΑΣ η «Άνοιξη» απαιτεί και διεκδικεί από την κυβέρνηση:

  • Να γίνουν άμεσα γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις στο 100% των ζημιών.
  • Να δοθεί προκαταβολή και κρατική ενίσχυση για συνέχιση των καλλιεργειών και φροντίδας των πληγέντων καλλιεργειών αλλά και για τις βιοποριστικές ανάγκες των πληγέντων.
  • Να γίνει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος-συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.
  • Να ανασταλούν οι υποχρεώσεις των πληγέντων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, Δημόσιο μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Να δοθούν άμεσα και δίκαια οι αποζημιώσεις σε ζημιές προηγούμενων χρόνων που εκκρεμούν, όπως αυτές από τον παγετό του Γενάρη του 2017 σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές-ροδιές).
  • Να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει έγκαιρα και δίκαια στο 100% και θα καλύπτει όλες τις ζημιογόνες αιτίες και νόσους.

Επίσης εκτός των παραπάνω η ΟΑΣ απαιτεί και διεκδικεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, που αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στους αγρότες παραγωγούς, και τους πωλητές εμπορικών ειδών, αφού αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Διεκδικούμε:

  • Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα.
  • Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στις λαϊκές-κανένας συνάδελφος να μη βρεθεί στην ανεργία.
  • Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών στις περιφέρειες και στους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των πωλητών που πρέπει να μειωθεί.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους αγρότες, τους Αγροτικούς Συλλόγους τους συλλόγους παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών σε αγωνιστική ετοιμότητα να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

 

Το Δ.Σ. της ΟΑΣΤ Η «ΑΝΟΙΞΗ»

 

Προηγούμενο άρθρο ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Τρικάλων του ΚΚΕ: Οι μορφωτικές ανάγκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα
Επόμενο άρθρο Οδικά έργα ύψους 3,1 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του δικτύου στην Πύλη