ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ


 Την Τρίτη 20-07-2010 άρχισε και ουσιαστικά τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου των ομολόγων με την κατάθεση του πρώην Εισαγγελέα και τέως επικεφαλή της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ. Γ. Ζορμπά.

Κατά τη διάρκεια της παραπάνω συνεδρίασης ο Τρικαλινός Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της  Επιτροπής, κ. Χρήστος Χάιδος έθεσε στον κ. Ζορμπά τρία  καίρια ερωτήματα για τα οποία έλαβε σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.

 Καταρχήν τον ρώτησε, αν και για ποιο λόγο οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων δε ζήτησαν τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αφού αμφισβητούσαν το ισχύον τότε νομικό πλαίσιο που αφορούσε τη δυνατότητα της τοποθέτησης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε σύνθετα δομημένα ομόλογα.  Είναι γνωστό και αποδεκτό ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος από αυτή την επιλογή και τελικά, όπως και στο σχετικό πόρισμα αναφέρεται, δεν συνάδει η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου με τέτοια προϊόντα. Ο τέως εισαγγελέας, αφού χαρακτήρισε εύλογο το ερώτημα του κ. Χάϊδου, απάντησε ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις των αρμοδίων που κλήθηκαν, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν ρωτήθηκε, καθώς οι ίδιοι  ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για συμφέρουσα επενδυτική τοποθέτηση, κάτι με το οποίο ο κ. Ζορμπάς διαφωνεί κατηγορηματικά στο πόρισμά του.

Στο δεύτερο ερώτημα του Τρικαλινού Βουλευτή σχετικά με το ενδεχόμενο  του συντονισμού  των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων για την αγορά σύνθετων δομημένων ομολόγων από κάποιο κέντρο, ο κ. Χάιδος ζήτησε να μάθει από τον κ. Ζορμπά, αν από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει, επιβεβαιώνεται αυτό που γράφτηκε στον Τύπο, ότι την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης συγκέντρωνε τους Προέδρους και τους Διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών και μέσα από οργανωμένες συσκέψεις αποφάσιζαν να σπάσουν τα ομόλογα σταθερής απόδοσης και να αγοράζουν δομημένα. Υπενθύμισε δε ότι είναι αυτός στον οποίο ο Υπουργός Απασχόλησης με την απόφαση 652, τον Ιούλιο του 2006, είχε μεταφέρει την αρμοδιότητα για την κτήση, διάθεση και αξιοποίηση των κεφαλαίων των Ταμείων.  Ο κ. Ζορμπάς παραδέχτηκε εμμέσως τη βασιμότητα των παραπάνω δημοσιευμάτων, λέγοντας ότι στο κείμενο του πορίσματός γίνεται αναφορά σε αυτό.

Τέλος, στην ερώτηση του κ. Χάιδου για τις επιπτώσεις του χαρακτηρισμού των πορισμάτων του τέως Εισαγγελέα ως μη σύννομων από ανώτατους δικαστικούς και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης και τη διαλεύκανση  της, ο κ. Ζορμπάς  απάντησε ότι είχε δικονομικές συνέπειες καθώς, τα  εν λόγω πορίσματα δεν αποτέλεσαν μέρος της δικογραφίας .

Στην επισήμανση του κ. Χάιδου, ότι τόσο στο πόρισμά του όσο και στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας τότε στη Βουλή έκανε λόγο για περισσότερες από μία κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση, ο κ. Ζορμπάς εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του, διότι τέσσερα χρόνια μετά εξακολουθούν να παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διερεύνηση και στην ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών της υπόθεσης με την πλήρη διαλεύκανσή της και την απαγγελία κατηγοριών σε όλους τους ενόχους.

Προηγούμενο άρθρο ΘΩΜΑΣ ΚΟΛΕΤΣΙΟΣ
Επόμενο άρθρο Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Πύλης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Φαλώρειας