Πρωτοσέλιδο

Ξεκινά η αποκατάσταση της γέφυρας της Διάβας προϋπ. 4,6 εκατ. ευρώ


Ξεκινά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η αποκατάστασης της γέφυρας της Διάβας, τμήμα της οποίας είχε καταρρεύσει από τη θεομηνία της 15ης Ιανουαρίου 2016, καθώς υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό η σύμβαση κατασκευής του έργου, στο δημαρχείο της Καλαμπάκας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 4.600.000 ευρώ και υλοποιείται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Μέσα σε πρωτόγνωρα σύντομο χρονικό διάστημα, που μεσολάβησε από την κατάρρευση τμήματος της γέφυρας, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Έτσι μέσα σε έναν χρόνο από σήμερα πρόκειται να παραδοθεί μία νέα γέφυρα, που θα κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές, καθώς και μία αναδιαμορφωμένη κοίτη έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. Πρόκειται για ένα έργο ανθρώπινο, που βοηθά στην ασφαλή επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων και στην διακίνηση των εμπορευμάτων. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί αυτό που τονίζουμε από την αρχή της θητείας μας, ότι δηλαδή τα έργα δημιουργούν θέσεις εργασίας και ρίχνουν χρήμα στην τοπική οικονομία, βρίσκει και άλλους υποστηρικτές».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή, τον δη΄μαρχο Καλαμπάκας για την άριστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη γρήγορη διαδικασία.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσία του δημάρχου Καλαμπάκας Χρήστου Σινάνη, του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη, των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ Απόστολου Κολίτσα, Γιάννη Μπουτίνα και Γιώργου Τσίγκα, αντιδημάρχων της Καλαμπάκας, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Διάβας κ. Θανάση Κύρου και εκπρόσωπου της ανάδοχης κατασκευαστικής εταιρείας Κόκκινος ΑΤΕ.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση της υπάρχουσας γέφυρας του Πηνειού ποταμού, η οποία συνδέει την πόλη της Καλαμπάκας με την Τοπική Κοινότητα Διάβας και την ευρύτερη περιοχή δυτικά του Πηνειού ποταμού, η οποία υπέστη βλάβες κατά την θεομηνία της 15 και 16-01-2016.

Η γέφυρα γεφυρώνει τον ποταμό Πηνειό επί της οδού Καλαμπάκας – Διάβας και χρησιμοποιείται για την διέλευση όλων των τύπων οχημάτων καθώς και για την διέλευση πεζών.

Περιλαμβάνει δε τις εξής εργασίες:

  • Αποκατάσταση των φερόντων στοιχείων μεσοβάθρου και ανωδομής.
  • Προστασία των λοιπών θεμελίων της γέφυρας με φρεατοπασσάλους μέχρι βάθος 15,00 m από τη στάθμη θεμελίωσης.
  • Αντικατάσταση εφεδράνων, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.
  • Κατασκευή μεταλλικού πεζοδρόμου, αποκατάσταση αγωγού αποχέτευσης του Δήμου Καλαμπάκας, επισκευή σκυροδεμάτων, κατασκευή νέων κιγκλιδωμάτων και ηλεκτροφωτισμού.
  • Διευθέτηση κοίτης και προστασία πρανών με συρματοκιβώτια και συρματοκυλίνδρους.

 

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Πρόγραμμα ΣΑΕΠ 817. Το έργο προβλέπεται να περαιωθεί σε προθεσμία δώδεκα (12) μηνών, ενώ προβλέπεται να δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα σε χρόνο τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Η μελέτη και οι εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας γίνονται με μέριμνα και επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στη Μακρυράχη Ασπροποτάμου ο Σ.Π.Ορ.Τ.
Επόμενο άρθρο Κοινή δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων με τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας