Ν. Λέγκας: Αδιέξοδη η πολιτική της κυβέρνησης


 Με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις συναντήσεις που είχε με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος στις οποίες συμμετείχε ο αν. Τομεάρχης ανάπτυξης Ν. Λέγκας, ο βουλευτής Τρικάλων και πρώην Υφυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στα τοπικά Μ.Μ.Ε.:

«Η επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω, δεν ήταν μια επίσκεψη διαδικαστικού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά μια επίσκεψη ουσίας.

Τόσο κατά την πρωινή τετράωρη σύσκεψη που είχαμε με παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος όσο και στην απογευματινή με τους επιστημονικούς φορείς, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη φωνή και την αγωνία της αγοράς και τις πολύ χρήσιμες προτάσεις τους, ιδιαιτέρως στη συγκυρία που διανύουμε.

Στην κοινή συνισταμένη όλων των προτάσεων που ακούστηκαν, βρέθηκε η ανάγκη της αλλαγής του μείγματος πολιτικής. Αφού, όπως τονίστηκε, όσο ασχολούμαστε με τον αριθμητή του επίμαχου κλάσματος που αφορά στις οριζόντιες περικοπές, τα περιοριστικά μέτρα- σε μια εποχή που πλήττει τις πιο αδύναμες τάξεις, οι οποίες δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα από αυτά που έχουν δώσει μέχρι σήμερα- και δεν ασχολούμαστε με τον παρονομαστή που αφορά στην ανάπτυξη και τις διαδικασίες για την ταχύτερη παροχέτευση ρευστότητας στην αγορά, τόσο οι κόποι και οι θυσίες θα πηγαίνουν χαμένες.

Αυτό που χρειάζεται, αυτό που ζητά η Νέα Δημοκρατία, είναι αλλαγή πολιτικής στο πλαίσιο αυτών που για μια ακόμα φορά περιέγραψε με σαφήνεια και επιχειρήματα ο Αντ. Σαμαράς και ασπάζονται όλο και περισσότεροι εσχάτως.

Σε ότι αφορά στον Τομέα Ανάπτυξης, σε συνέχεια ακριβώς των επαφών μας στη Δ.Ε.Θ. με τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια,  μετά από πρωτοβουλία που αναλάβαμε με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, πρωτοβουλία που συνυπογράφουν δεκατρείς ακόμη συνάδελφοι της Ν.Δ., την επόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητείται σχετική επίκαιρη επερώτηση για την επενδυτική άπνοια. 

Στόχος μας είναι ακριβώς να μεταφέρουμε την αγωνία των παραγωγικών τάξεων για την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και να ζητήσουμε από το αρμόδιο Υπουργείο σαφείς απαντήσεις για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην θεσμοθέτηση και υλοποίηση του επενδυτικού νόμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο ισχύος του νέου επενδυτικού νόμου υποβλήθηκαν, σε όλη την Ελλάδα, μόνο 142 επενδυτικά σχέδια, που αντιστοιχούν σε ενισχύσεις της τάξεως των 94 εκατομμυρίων ευρώ για φοροαπαλλαγές και 97 εκατομμυρίων για επιχορηγήσεις. Με δεδομένο ότι το συνολικά διαθέσιμο ποσό ήταν 2,5 δις ευρώ, έστω και σε βάθος χρόνου, ακόμα κι αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, οι συνολικές ενισχύσεις θα είναι 12 φορές μικρότερες σε σχέση με τις προβλεπόμενες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης της επερώτησης θα παραθέσουμε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για επενδυτικά σχέδια να είναι μηδαμινό, ενώ έμφαση από την πλευρά μου θα δοθεί στις συμβάσεις παραχώρησης και το πάγωμα των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους όπως ο οδικός άξονας Κεντρικής Ελλάδος, Ε65.

.

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός:«Όχι στο παραγοντίστικο αλισβερίσι για τα έργα»
Επόμενο άρθρο Τρεις ώριμες μελέτες κατατέθηκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) από το Δήμο Πύλης