Ειδήσεις

Νηστεία και υποκρισία – Του Πρωτοπρ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, θεολόγου – μουσικού


Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς, νομίζουν ότι νηστεία είναι ο περιορισμός των τροφών. Άλλοι πάλι νηστεύουν για να δείχνουν στη γειτονιά ότι είναι «καλοί» χριστιανοί και άλλοι πάλι διότι είναι μια καλή συνήθεια ή για το καλό της υγείας τους.

Πραγματική και αποτελεσματική, για την πνευματική μας προκοπή νηστεία, είναι η φυλακή των πέντε αισθήσεων. Δε χρειάζεται να νηστεύει κανείς αν το στόμα του κατατρώγει το γείτονά του με την κατάκριση ή τον τρέχει στα δικαστήρια για ένα μέτρο γης. Κανένα όφελος δεν έχουμε εάν νηστεύουμε και διατηρούμε τη γαστριμαργία μας με μεγάλες ποσότητες νηστίσιμων φαγητών ή γινόμαστε φιλήδονοι λερώνοντας τα μάτια μας και τα αυτιά μας με άσεμνα θεάματα και ακούσματα που εκθηλύνουν το ήθος μας.

Αληθινή νηστεία είναι αυτή η οποία ξεριζώνει τα πάθη από την καρδιά του ανθρώπου, ελέγχει τις κινήσεις των κακών λογισμών και χαλιναγωγεί τις επιθυμίες της σάρκας. Όποιος νηστεύει δεν πρέπει να υπερηφανεύεται για τις καλές του πράξεις, αλλά το πρόσωπό του να είναι φωτεινό, το βλέμμα του καθαρό και ήρεμο, το βάδισμα και το ντύσιμο σεμνό χωρίς προκλήσεις και το στόμα μετρημένο και αληθινό χωρίς ταπεινολογίες ή ψεύτικα υποκριτικά παινέματα.

Η νηστεία κάνει ισχυρότερο το χαρακτήρα μας, μεγαλώνει την αγάπη μας για το Θεό και τους συνανθρώπους  μας, φωτίζει τους ηγέτες, κάνει δίκαιους τους νομοθέτες, ικανούς τους ιερείς, μπορεί να αναστήσει έναν ολόκληρο λαό από οποιαδήποτε πνευματική ή υλική κατάπτωση. Αυτό αποδεικνύει η Παλαιά Διαθήκη:ο Μωυσής μετά από νηστεία έλαβε το νόμο του Θεού στο όρος Σινά. Όλοι οι προφήτες με τη νηστεία έγιναν ισχυροί και με τη νηστεία έσωσαν το λαό του Ισραήλ από χίλιες δυσκολίες. Με τη νηστεία των αρχόντων και του λαού σώθηκε η πόλη Νινευή από την οργή του Θεού.

Ας θίξουμε εδώ και την ανόητη στάση ορισμένων οι οποίοι, όταν βρίσκονται ημέρα νηστείας καλεσμένοι σε κάποια γιορτή, τρώνε κρέας ή αρτύσιμα γλυκά με τη δικαιολογία να μη σκανδαλίσουν τους παρευρισκόμενους   Σκανδαλισμός είναι όταν μας βλέπουν οι άλλοι να παραβαίνουμε το νόμο του Θεού και όχι όταν εφαρμόζουμε τις εντολές του. Χωρίς φαρισαϊσμό και επίδειξη ας αρνηθούμε να φάμε. Έτσι με την πράξη μας αυτή θα γίνουμε ομολογητές  της  πίστεώς μας και θα δώσουμε το καλό παράδειγμα και στους άλλους. Αν φάμε τότε θα μάθουμε και στους άλλους να παραβιάζουν κάθε νηστεία χωρίς τύψεις.

Τέλος, μεγάλο λάθος κάνουν πολλές γυναίκες οι οποίες όταν νηστεύουν τρελαίνουν στα κηρύγματα τον άντρα τους ή τα παιδιά τους που δε νηστεύουν. Τότε πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Οι πράξεις μας και οι αρετές μας είναι αυτές οι οποίες μπορούν να πείσουν κάποιον να νηστεύει και όχι τα λόγια μας. Ας μην ξεχνούμε ποτέ ότι η νηστεία είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής  του κάθε ανθρώπου, που αποδεικνύει,  ανάλογα με την έντασή της, πόσο αγαπάμε το Θεό αλλά και πόσο επιθυμούμε να γιατρέψουμε την ψυχή μας από τα πάθη της.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει η ΝΟ.Δ.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ.
Επόμενο άρθρο Τρεις Κοινωνικές Δομές συνεχίζει να λειτουργεί ο Δ. Τρικκαίων