Πρωτοσέλιδο

Νέα ΤΟΜΥ αναμένεται να λειτουργήσει στα Τρίκαλα


Σε λειτουργία έχουν τεθεί έξι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Άμφισσα, το Βόλο, τη Θήβα, τη Λαμία και τη Λάρισα, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας το αμέσως επόμενο διάστημα συστήνονται δύο ακόμη ΤΟΜΥ στην πόλη της Χαλκίδας και στη συνέχεια στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
Το 2017, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναμόρφωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκίνησε και μια προσπάθεια συστηματικής οργάνωσης και εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας, με την σύσταση Ομάδων Υγείας σε κάθε Κέντρο Υγείας.
Η διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελείται από γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό και σκοπό έχει την ανάπτυξη δράσεων για την προστασία της υγείας του πληθυσμού, με τεκμηριωμένες και μετρήσιμες μεθόδους. Συνολικά, μέλη των Ομάδων Υγείας σε όλα τα Κέντρα Υγείας είναι 220 επαγγελματίες υγείας, ενώ μία ομάδα 80 ατόμων εκπαιδεύτηκαν στις βασικές αρχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην οργάνωση προγραμμάτων στη κοινότητα και στην επικοινωνία και τη δυναμική των ομάδων.
Οι Ομάδες Υγείας ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας και την κοινότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για τους Εμβολιασμούς (24 έως 30 Απριλίου 2018) και την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Τσιγάρο (31 Μαΐου 2018).
Παράλληλα, οι ΤΟΜΥ έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες δραστηριότητες προς το πληθυσμό με ενημερωτικές ομιλίες (Λάρισα, Αγριά Βόλου, Άμφισσα), επισκέψεις σε σχολεία (Ν. Ιωνία Βόλου, Αγριά Βόλου), παρεμβάσεις σε χρονίως πάσχοντες (Αγριά Βόλου) κ.ά.
Η διοίκηση της 5ης ΥΠε, φιλοδοξεί το δίκτυο των ΤΟΜΥ και των Ομάδων Υγείας να αποτελέσει την πλευρά του δημόσιου συστήματος που θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της υγείας των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας, θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, συμβάλλοντας στην πραγματική βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή μικροποσότητας ηρωίνης
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένιες σε καλλιέργιες με φιστικιά