Ειδήσεις

Μουσικολογική ημερίδα στα Τρίκαλα τίμησε τα 50 χρόνια αρχιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου


Στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 μουσικολογική ημερίδα με τίτλο «Ωδή Ευχαριστήριος», αφιερωμένη στα 50 χρόνια αρχιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τρικκαίων και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ομιλητές εστίασαν σε διάφορες πτυχές της πλούσιας θητείας του Πατριάρχη, ενώ χορωδίες απέδωσαν ύμνους προς τιμήν του.

Η ημερίδα «Ωδή Ευχαριστήριος» αποτέλεσε μια εις βάθος αναγνώριση της πολυεπίπεδης προσφοράς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ παράλληλα τίμησε την πλούσια παράδοση της ψαλτικής τέχνης.

Χαιρετισμοί

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Μιχάλης Λάππας, μετέφερε τις θερμές ευχές του Δημάρχου Νίκου Σακκά για την επιτυχία της εκδήλωσης, ενώ εξήρε το έργο του Σωματείου Ιεροψαλτών.

“Εκφράζουμε τα θερμά συγχαρητήρια στο σωματείο Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων για το σπουδαίο έργο που επιτελεί, για το υψηλό επίπεδο σπουδών, το αντιλαμβανόμαστε, το ζούμε, το εισπράττουμε στις Κυριακάτικες λειτουργίες, όπου πραγματικά το πνεύμα κατάνυξης, μας φέρνει κοντά στο Θείο και στην προσευχή”, δήλωσε μεταξύ των άλλων.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Αλέξιος Κανίνας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν Τρικάλων, “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” κ. Αθανάσιος Δημητρίου, αφού έκανε αναφορά στη βιογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως “Το σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων έχει την ευλογία και την τιμή να διατηρεί άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο και τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου εκκλησίας μας, ο οποίος παραμένει ο Πατριάρχης του γένους μας και εκπροσωπεί έναν θεσμό σχεδόν 2000 χρόνων και είναι συνυφασμένος με τον Ελληνισμό, τις ρίζες μας και τον πολιτισμό μας. Όσοι τον γνωρίσαμε διαπιστώσαμε τη πολύπλευρη προσωπικότητά του, ένας οραματιστής με την ανεπανάληπτη οξυδέρκειά , διορατικότητα και εργατικότητά του. Ο ίδιος λάτρης της ψαλτικής τέχνης και των άλλων μορφών τέχνης της εκκλησίας μας”.

Ομιλητές ήταν

– ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αρχιμ. Νεκτάριος Πάρης με θέμα “Η Ψαλτική Τέχνη χθες και σήμερα”

– ο Άρχοντας Πρωτέκδικος της ΜτΧΕ κ. Χαράλαμπος Σιούφας με θέμα «Η Πατριαρχική Ψαλτική Παράδοση»

– ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Σπυρίδωνας Σπύρου με θέμα «Το ήθος και το ύφος της ελληνικής εκκλησιαστικής μουσικής»

Ενδιάμεσα ψάλλονταν ύμνοι από τη Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και από τη Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης

Από το γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθρο Ηλεκτρικά ποδήλατα από την e-trikala ως βραβεία σε διαγωνισμό ανακύκλωσης Αρχική Δελτία Τύπου
Επόμενο άρθρο Σακκάς: Ταχύτητα, συνεργασία και στόχευση για την προστασία των ποταμιών μας