Μονάδα ενέργειας από βιομάζα στα Τρίκαλα


Σαράντα θέσεις εργασίας και άλλα αντισταθμιστικά οφέλη υπόσχεται, σε πλήρη ανάπτυξη, μια ιδιωτική επένδυση παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο χωριό Μικρό Κεφαλόβρυσο του Δήμου Τρικάλων.

Η μονάδα, που προορίζεται να εγκατασταθεί σε δημοτική έκταση, προκαλεί και αντιδράσεις μέρους των κατοίκων της περιοχής και παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Τρικάλων.

Το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις του (κατά του έργου) σε συγκέντρωση που έγινε στο χωριό παρουσία της βουλευτή Παναγιώτας Δριτσέλη και του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Λουλέ. Χθες πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κατοίκων όπου και παρέστησαν ο δήμαρχος Χρ. Λάππας και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένονται στην περιοχή εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας «Ληθαίος Α.Ε.» για να ενημερώσουν τους κατοίκους για την αναγκαιότητα κατασκευής της μονάδας βιοαερίου.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΛΗΘΑΙΟΣ Α.Ε. κυρία Αγγελική Πετρίτη, Οικονομολόγος (M.Sc.) υπό τον τίτλο «ΛHΘΑΙΟΣ: Μια Πράσινη Επένδυση Νέας Τεχνολογίας στα Τρίκαλα με πολλά οφέλη για την Οικονομία και το Περιβάλλον» αναφέρει σχετικά:

«Η ΛHΘΑΙΟΣ Α.Ε. ανήκει σε μια νέα γενιά «πράσινων» επενδύσεων οι οποίες χρησιμοποιούν μια εξαιρετικά προηγμένη, σύγχρονη και ασφαλή τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, το οποίο προκύπτει από την αναερόβια χώνευση γεωργικών υπολειμμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων σε δεξαμενές κλειστού τύπου.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται της επιτρέπει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικούς ρύπους, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει (για την ακρίβεια: απορρυπαίνει) το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής εγκατάστασης με την συγκέντρωση και απόσυρση υπολειμμάτων και αποβλήτων γεωργικών και κτηνοτροφικών κυρίως δραστηριοτήτων.Σημειώνεται ότι η μεταφορά των κτηνοτροφικών αποβλήτων γίνεται με κλειστού τύπου οχήματα (βυτία) και η εκφόρτωση ακολουθεί μια στεγανοποιημένη και ασφαλή διαδικασία στο εσωτερικό της μονάδας, η οποία με κανένα τρόπο δεν γίνεται αντιληπτή από το ευρύτερο περιβάλλον.

Στην Ελλάδα η τεχνολογία παραγωγής ενέργειας από βιομάζα/βιοαέριο είναι σχετικά νέα αλλά το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν.3851/10) αναμένεται να οδηγήσει στην ραγδαία ανάπτυξη αυτού του σημαντικού κλάδου της οικονομίας. Έχουν ήδη κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) περίπου 250 αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα/βιοαέριο και πολλές από αυτές έχουν ήδη εγκριθεί. Ορισμένες, μάλιστα, έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στον νέο Επενδυτικό Νόμο (3908/11), ο οποίος ευνοεί ‘καθαρές’ και τεχνολογικά προηγμένες επενδύσεις και τις επιχορηγεί με ποσοστά που ανέρχονται στο 40% ή το 50% του συνολικού κόστους.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 13.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 25% από ίδια κεφάλαια, κατά 50% από την εγκεκριμένη επιχορήγηση του Επενδυτικού Νόμου 3908/11 και κατά 25% από εγκεκριμένο τραπεζικό δανεισμό. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΛHΘΑΙΟΣ είναι η Αγγελική Πετρίτη, η οποία είναι ο κύριος μέτοχος και κατέχει το 55% των μετοχών της Εταιρείας.

Η επένδυση αυτή θα έχει σημαντικά, θετικά και μόνιμα οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής και θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και ευκαιριών ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων και παραγωγικών εξειδικεύσεων.

Η επένδυση θα παράγει ως κύριο προϊόν ηλεκτρική ενέργεια την οποία θα διοχετεύει στο δίκτυο της ΔΕΗ και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της χώρας για την μείωση των ρύπων στην παραγωγή ενέργειας και την αποφυγή προστίμων (σαν αυτό που πλήρωσε πρόσφατα η ΔΕΗ και οδήγησε στην αύξηση των τιμολογίων).

Ταυτόχρονα, η επένδυση θα παράγει δύο άλλα σημαντικά και ιδιαίτερα χρήσιμα παράγωγα της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται: θερμική ενέργεια και εξαιρετικής ποιότητας υγρό και στερεό λίπασμα.

Το γεγονός ότι παράγονται μηδενικοί αέριοι ή στερεοί ρύποι και συγχρόνως χρησιμοποιούνται ασφαλείς διαδικασίες και τεχνολογίες μεταφοράς και αξιοποίησης των υπολειμμάτων και αποβλήτων, επιτρέπει σε αυτού του τύπου τις επενδύσεις να εγκαθίστανται παντού, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, λόγω της πολύ διαδεδομένης οικιστικής χρήσης της θερμότητας με τη μέθοδο της τηλεθέρμανσης.Στην Ευρώπη έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν 10.000 περίπου τέτοιες επενδύσεις, ενώ μόνο το 2012 στην Γερμανία εγκαταστάθηκαν περίπου 500 νέες επενδύσεις βιοαερίου.

Οι επενδύσεις παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο έχουν σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία, καθώς μειώνουν τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και συνεπώς μειώνουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα μειώνουν τις εισαγωγές λιπασμάτων με σημαντικά οφέλη για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα.

Οι επενδύσεις παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο έχουν σημαντικά οφέλη και για τη ΔΕΗ, καθώς λειτουργούν αφενός αποκεντρωμένα και αφετέρου αδιάλειπτα, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση των απωλειών μεταφοράς (που επιβαρύνουν το κόστος των τιμολογίων) και στη σταθερότητα του δικτύου (αποφυγή blackout).

Εκτός από τα προφανή οφέλη για την χώρα στον τομέα της πράσινης ενέργειας, σημαντικά είναι και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία η οποία φιλοξενεί τέτοιες επενδύσεις. Το πρώτο σημαντικό όφελος αφορά στην αύξηση της απασχόλησης. Η επένδυση της ΛΗΘΑΙΟΣ Α.Ε. θα δημιουργήσει 10 άμεσες θέσεις εργασίας στην παραγωγή του βιοαερίου, αλλά και επιπλέον 5-10 θέσεις εργασίας στην μεταφορά των υπολειμμάτων από τους αγρούς στη μονάδα. Συνεπώς, λειτουργία της παραγωγικής μονάδας θα προσφέρει έως 20 νέες θέσεις απασχόλησης, οι οποίες θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα από τους κατοίκους της περιοχής.

Το δεύτερο σημαντικό όφελος συσχετίζεται με την παραγωγή θερμικής ενέργειας, δηλαδή θερμού αέρα, ο οποίος προκύπτει από την καύση του βιοαερίου και μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγικούς σκοπούς. Ο θερμός αέρας θα αξιοποιηθεί (δωρεάν)τους χειμερινούς μήνες σε ένα Θερμοκηπιακό Πάρκο20 περίπου στρεμμάτων, το οποίο θα δημιουργηθεί από τους Επενδυτές της ΛHΘΑΙΟΣ Α.Ε. (ως συμπληρωματική επένδυση) δίπλα στη μονάδα βιοαερίου και θα παράγει κηπευτικά σε εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος για εγχώρια κατανάλωση ή για εξαγωγές. Σημειώνεται ότι ο θερμός αέρας είναι πλούσιος σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα που αποτελεί τροφή για τα φυτά, γεγονός που συμβάλλει στην επιπλέον εξοικονόμηση λιπάσματος.

Τους υπόλοιπους μήνες ο θερμός αέρας θα χρησιμοποιείται για τη λειτουργία ενός Ξηραντήριου Ζωοτροφών το οποίο θα δημιουργηθεί από τους Επενδυτές της ΛΗΘΑΙΟΣ Α.Ε. (ως δεύτερη συμπληρωματική επένδυση) στην ίδια περιοχή. Η αξιοποίηση του θερμού αέρα στα Θερμοκήπια και στο Ξηραντήριο θα έχει ιδιαίτερα σημαντικές επιδράσεις στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τα εισοδήματα της περιοχής. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 10 επιπλέον θέσεις, ενώ η περιοχή θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά, σε προϊόντα θερμοκηπίου και σε ζωοτροφές, των οποίων το κόστος θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Το τρίτο σημαντικό όφελος σχετίζεται με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας οργανικού λιπάσματος. Το λίπασμα σε υγρή και στερεή μορφή παράγεται από τη μονάδα βιοαερίου σε μεγάλες ποσότητες και έχει σημαντική εμπορική αξία. Για την αξιοποίηση του θα δημιουργηθεί από τους Επενδυτές της ΛΗΘΑΙΟΣ Α.Ε. κοντά στη μονάδα βιοαερίου ένα Συσκευαστήριο Λιπάσματος (τρίτη συμπληρωματική επένδυση)το οποίο θα συσκευάζει και θα διαθέτει λίπασμα σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές στην εγχώρια αγορά και το οποίο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 5 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, το λίπασμα θα διατίθεται δωρεάν στους αγρότες της περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στον σημαντικό περιορισμό του κόστους της παραγωγής τους. Με αυτόν τον τρόπο, η παραγωγή λιπάσματος, η συσκευασία του και η εμπορική διάθεση του στην αγορά ή η διάθεση του στους αγρότες της περιοχής εξοικονομεί κόστος παραγωγής και δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισοδήματα στους κατοίκους της περιοχής.

Το τέταρτο σημαντικό όφελος σχετίζεται με τις ανάγκες της επένδυσης σε πρώτες ύλες (αγροτική βιομάζα και ενσιρώματα), οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 3.000 στρέμματα και μπορούν να καλυφθούν με συμβόλαια παραγωγής με τοπικούς αγρότες. Τα συμβόλαια προσφέρουν σταθερό εισόδημα στους αγρότες σε τιμές αγοράς για καλλιέργειες υψηλής απόδοσης (π.χ. σόργος) και μηδενίζουν το ρίσκο που συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες της συγκομιδής. Για παράδειγμα, με εκτιμώμενη τιμή αγοράς για το σόργο 70 ευρώ / τόνο, τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών της περιοχής από την παραγωγή καλλιεργειών βάσει συμβολαίων θα ξεπερνούν το 1 εκ ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα εισοδήματα δημιουργούνται για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι θα πληρώνονται με 10 ευρώ / τόνο για να διαθέσουν τα κτηνοτροφικά απόβλητα (κοπριά), εξασφαλίζοντας σταθερά εισοδήματα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ ετησίως.

Στα πλαίσια ενός φιλόδοξου προγράμματος Εταιρικής Ευθύνης, η ΛHΘΑΙΟΣ Α.Ε. δεσμεύεται μέσω Προγραμματικής Συμφωνίας με το Δήμο Τρικκαίων να θεσμοθετήσει δύο (2) ετήσιες υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, οι οποίες θα δίνονται κατά προτεραιότητα σε κατοίκους της περιοχής, σε θέματα ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος ή ανάπτυξης. Με την ίδια Προγραμματική Συμφωνία με το Δήμο, η Εταιρεία δεσμεύεται να συμβάλει οικονομικά με ετήσιες χορηγίες στην στήριξη κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Συνολικά, η επένδυση στη μονάδα βιοαερίου και οι επενδύσεις στις συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως τα Θερμοκήπια, το Συσκευαστήριο Λιπάσματος και το Ξηραντήριο Ζωοτροφών, τα συμβόλαια παραγωγής με τοπικούς αγρότες και οι άλλες παράλληλες δραστηριότητες που θα δημιουργηθούν σταδιακά (π.χ. Εργαστήρια Ελέγχου, Συνεργεία Συντήρησης, Μεταφορές, κλπ) θα προσφέρουν μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία στην περιοχή. Πέρα από τις θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, θα υπάρξουν σημαντικά μόνιμα οφέλη: Θα δημιουργήσουν συνολικά πάνω από 40 άμεσες και πολλές έμμεσες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής με πάνω από 2-3 εκατομμύρια ετησίως. Ταυτόχρονα, η επένδυση συμβάλει στην απορρύπανση τηςευρύτερης περιοχής, απαλλάσσει τους κτηνοτρόφους της περιοχής από το άγχος και το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων των μονάδων τους, μειώνει το κόστος παραγωγής της γεωργίας (με το δωρεάν λίπασμα), εντάσσει την περιοχή σε εθνικά και διεθνή δίκτυα διανομής κηπευτικών, λιπασμάτων και ζωοτροφών και δημιουργεί νέες ευκαιρίες καθετοποίησης ή εξειδίκευσης του πρωτογενή τομέα.

Στη διάρκεια της χειρότερης κρίσης που έχει πλήξει τη Χώρα στην μεταπολεμική περίοδο και έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του παραγωγικού της ιστού, η επένδυση της ΛΗΘΑΙΟΣ στα Τρίκαλα σηματοδοτεί τη δυνατότητα της τοπικής οικονομίας να επιλέξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα συνδυάζει νέες ιδέες και νέες τεχνολογίες με τα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Σηματοδοτεί επίσης την απόφαση των επενδυτών, εν μέσω γενικής αβεβαιότητας,να πάρουν το ρίσκο και να διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια σε μια χρήσιμη παραγωγική επένδυση, η οποία με τη συνεργασία του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας θα έχει σημαντικά και μετρήσιμα οφέλη για όλους».

Εφ. ενημέρωση

Προηγούμενο άρθρο Εντυπώσεις από την περιβαλλοντική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μελίτης Φλώρινας στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Βιότοπος-Η φύση στην αυλή μας»
Επόμενο άρθρο Η αθλητική ιστορία της πόλης των Τρικάλων