Ειδήσεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 10ο Νεφρολογικό Συμπόσιο


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας το 10ο Νεφρολογικό Συμπόσιο, 02 – 04 Δεκεμβρίου 2022. Το Συμπόσιο διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από την Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ακαδημία Νεφρολογίας και Νεφρολογικής Φροντίδας (ΑΝΝΦ).

Σύμφωνα με το Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας κ. Ι. Στεφανίδη, Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Λάρισας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το συνέδριο κάλυψε σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στις νεφρικές παθήσεις που αφορούν τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία. Παρουσιαστήκαν θέματα, τα οποία, παράλληλα με τη νεφρολογία αφορούσαν και μεγάλο φάσμα των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων. Με την παρουσίαση σημαντικών πειραματικών ευρημάτων και πρακτικών λύσεων πάνω σε δύσκολα ερευνητικά και κλινικά προβλήματα προσπάθησε να συμβάλει σε μια αποτελεσματικότερη και ορθότερη αντιμετώπιση των νεφρικών παθήσεων.

Με τη συμμέτοχη διακεκριμένων επιστημόνων από τη χώρα μας και το εξωτερικό με καταξιωμένο κλινικό και ερευνητικό έργο στη Νεφρολογία και σε άλλους τομείς της ιατρικής η εκδήλωση στέφτηκε από επιτυχία. Συγκεκριμένα από το εξωτερικό συμμετείχε ο Καθηγητής Peter R. Mertens Διευθυντής της Κλινικής Νεφρολογίας και Υπέρτασης, Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστήμιου του Μαγδεμβούργου στη Γερμάνια με μια διάλεξη για τη Νεφροπάθεια του Διαβήτη και ο Καθηγητής Νεφρολογίας Davide Viggiano από Πανεπιστημίου της Κομπανίας στην Ιταλία με μια διάλεξη για την Γνωστική Δυσλειτουργία στη Χρόνια Νεφρική Νόσο και για τη προσβολή στη Νόσο του Wilson. Η παρακολούθηση ήταν πολυάριθμη τόσο διαδικτυακά όσο και στον συνεδριακό χώρο με διεπιστημονική συμμέτοχη και μεγάλο ενδιαφέρον.

Η νεφρολογική φροντίδα κάλυψε όπως κάθε χρόνο ένα σημαντικό μέρος στο πρόγραμμα. Πρωτοτυπία στο φετινό συνέδριο, με στόχο να γίνει παράδοση, αποτέλεσε μια μικρή αλλά σημαντική θεματική ενότητα με κέντρο βάρους την ιστορία της Νεφρολογίας. Εξάλλου, η Λάρισα και η Θεσσαλία με τον Κένταυρο Χείρωνα, τον Ασκληπιό και το Ιπποκράτη είναι η ιστορική κοιτίδα της υγειονομικής φροντίδας στο δυτικό κόσμο.

Προηγούμενο άρθρο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών λειτουργεί στον Δήμο Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης