ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΥΛΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


 Με όπλο την πολύχρονη εμπειρία του στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και την 8ετή θητεία του ως δήμαρχος Πινδέων, ο υποψήφιος δήμαρχος Πύλης κ. Απόστολος Παντέρας δηλώνει έτοιμος να εκμεταλλευθεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και να οδηγήσει με οραματικό και συνάμα ρεαλιστικό σχεδιασμό το νεοσύστατο δήμο στη νέα εποχή. Κόντρα μάλιστα στην κρατούσα στο νομό άποψη, πιστεύει πως η νέα μορφή του δήμου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεωγραφίας και ανθρωπογεωγραφίας, όχι μόνο δεν συνιστά πρόβλημα αλλά αντίθετα αποτελεί το ιδανικό εφαλτήριο για αλματώδη εξέλιξη.

Ερ.: Κύριε Παντέρα είστε ο νυν δήμαρχος Πινδέων. Διεκδικείτε το δήμο Πύλης που πλέον στη νέα του μορφή γιγαντώνεται υπέρμετρα. Πόσο αυξάνουν οι προκλήσεις και τα προβλήματα και πόσο έτοιμος αισθάνεστε να τα αντιμετωπίσετε;

Α. Παντέρας: Οι προκλήσεις είναι πολλές. Ομολογουμένως όμως διαθέτω και την εμπειρία-μετά από θητεία 8 χρόνων ως δήμαρχος Πινδέων-και τη διάθεση και το πάθος να προωθήσουμε τη νέα αυτή διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη στο Δήμο Πύλης ο οποίος είναι πραγματικά ένας από τους λίγους  Δήμους στην Ελλάδα που διαθέτει τέτοια χαρακτηριστικά που του προσδίδουν μεγάλη προοπτική στο μέλλον. Δηλαδή έχει ένα ορεινό συγκρότημα το οποίο είναι αναπτυγμένο τουριστικά και προοιωνίζεται πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη με τη δημιουργία και της λίμνης στη Μεσοχώρα, έχει ένα πεδινό συγκρότημα που έχει γεωργική παραγωγή αρκετά ικανοποιητική και πιστεύω ότι με παρεμβάσεις και ενημερώσεις που θα κάνουμε στους αγρότες μας για οργάνωση και παραγωγή νέων μορφών γεωργικής παραγωγής, δεδομένου ότι από το 2013 με τη νέα ΚΑΠ οι επιδοτήσεις πλέον πιθανόν θα κοπούνε άρα θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη γεωργική μας παραγωγή σε νέες μορφές, σε ποιοτικά προϊόντα, πιστοποιημένα, τα οποία θα μπορούν να διοχετευτούν και στην εσωτερική μας αγορά, στα πλαίσια του δήμου δηλαδή και ειδικότερα στο ορεινό συγκρότημα και το τουριστικό ρεύμα που θα συρρέει γιατί θα έχουμε και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε λαϊκές αγορές, γιατί πλέον θα έχουμε και τη διεύθυνση εμπορίου σαν δήμος. Έτσι θα ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και θα σταματήσουμε τη διαρροή εισοδήματος προς τρίτους, χονδρεμπόρους κλπ, που τόσα χρόνια εκμεταλλεύονται τον κόπο των αγροτών με τρόπους που όλοι γνωρίζουμε. Υπάρχει επιπλέον μια βιοτεχνική ζώνη, ικανοποιητική για τα δεδομένα του δήμου Πύλης, την οποία μπορούμε να ενισχύσουμε και μέσα από τα προγράμματα που πρόκειται να «τρέξουν»-όπως το ΕΣΠΑ-και μέσα από κατάλληλες ενημερώσεις από τη μεριά μας, σε μικρές επιχειρήσεις-βιοτεχνίες οικογενειακού χαρακτήρα και σε προϊόντα αιχμής, ώστε να προσδώσουμε μια αυξημένη παραγωγή στην περιοχή μας αλλά και να καταπολεμήσουμε ως ένα βαθμό την ανεργία που πράγματι είναι πολύ μεγάλη, ειδικότερα στους νέους.

Ερ.: Ο Δήμος Πύλης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρέβλωσης που προκλήθηκε στο νομό από τη δημιουργία τεσσάρων μόνο δήμων. Πόσο κακή-ή καλή αν πιστεύετε το αντίθετο-είναι αυτή η εξέλιξη και που επιρρίπτετε τις ευθύνες;

Α. Παντέρας: Κατ’ αρχήν θα έλεγα ότι επετεύχθη το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το ότι δημιουργείται ένας τέτοιος μεγάλος δήμος, με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα, για μένα είναι ένα θετικό στοιχείο. Ένας δήμος αμιγώς ορεινός μπορεί για ορισμένους να σηματοδοτούσε κάτι ουσιαστικά όμως δεν θα μπορούσε να έχει αυτές τις δυνατότητες ανάπτυξης που προβλέπονται από τον Καλλικράτη και εξηγούμαι: Εάν υπήρχε ένας ορεινός δήμος, όπως έγινε σε κάποιες άλλες περιοχές, δεν θα μπορούσε να κάνει υπηρεσίες όπως η πολεοδομία, η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών και πάει λέγοντας, δηλαδή σημαντικές διευθύνσεις. Αυτοί οι ορεινοί δήμοι, όπως στον γειτονικό μας νομό, για τέτοιες υπηρεσίες θα εξυπηρετούνται από ένα μεγαλύτερο δήμο, άρα ουσιαστικά θα μιλούσαμε για ετεροδημότες οι οποίοι θα προσπαθούσαν να εξυπηρετηθούν σε ένα μεγάλο δήμο. Σε τι λοιπόν θα εξυπηρετούσε η δημιουργία ενός τέτοιου δήμου αφού δεν θα είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο Καλλικράτης; Βέβαια συναισθηματικά μπορεί όλοι μας να θέλαμε στον τόπο μας να κρατήσουμε το δήμο όμως αν το δούμε με προοπτική δεκαετιών στο μέλλον, αν το δούμε με βάση τους ρυθμούς που πλέον θα τρέχουν όλα και εννοώ αναπτυξιακά προγράμματα, ΕΣΠΑ, νέες τεχνολογίες κλπ, προσωπικά θεωρώ-και αυτής της άποψης ήμουνα πάντα-ότι οι δήμοι πρέπει να είναι μεγάλοι οργανωμένοι, με υπηρεσίες, με προσωπικό, με δυνατότητες πραγματικής ανάπτυξης. Με βάση αυτό το σκεπτικό θεωρώ ότι ο δήμος Πύλης αλλά και οι τέσσερις δήμοι στο νομό Τρικάλων ήτανε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ερ.: Συνολικά πως κρίνετε τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη; Έχει περισσότερα θετικά στοιχεία παρά αρνητικά;

Α. Παντέρας: Σαφώς και έχει περισσότερα θετικά στοιχεία δεδομένου ότι, όπως προανέφερα, ένας μεγάλος δήμος με τις αρμοδιότητες που παίρνει με την κατάργηση των νομαρχιών έχει δυνατότητες πραγματικής και ουσιαστικής ανάπτυξης. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι οι δημοτικές αρχές που θα προκύψουν να μπορούν  να προωθήσουν το θεσμό, να εκμεταλλευθούν  τις δυνατότητες που θα υπάρχουν, είτε αυτές λέγονται εθνικά είτε ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού θα έχουν και το διοικητικό υποστηρικτικό μηχανισμό και τις τεχνικές υπηρεσίες οι οποίες θα τους βοηθάνε ώστε να αξιοποιήσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα έχουν στη διάθεσή τους. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν γίνεται αφού οι δήμοι και ιδίως οι μικρότεροι υπολειτουργούν αφού δεν διαθέτουν ούτε επαρκές προσωπικό ούτε όλα όσα προανέφερα, τεχνικές υπηρεσίες δηλαδή κλπ ώστε να λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Ερ.: Η δυστυχής για τη χώρα συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της εξ αυτής απορρέουσας ασφυκτικής μνημονιακής πολιτικής πόσο θα επηρεάσει το έργο της νέας δημοτικής αρχής; Ο Καλλικράτης θα δώσει πράγματι τη λύση ή θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την Τ.Α. μέσα σε μια δίνη προβλημάτων;

Α. Παντέρας: Είναι γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία πλήττει όλους και βεβαίως και την τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ όμως δεν μιλάμε για μια χρονική περίοδο ενός, δύο ή τριών ετών αλλά για μια διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ορίζοντα πεντηκονταετίας. Άρα λοιπόν λέμε πως στη δεδομένη χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση πλήττει τους πάντες δημιουργώντας προβλήματα, θα υπάρξουν σαφώς δυσκολίες και προβλήματα και στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με τον Καλλικράτη δεν θα λειτουργήσει η Τ.Α. . Απεναντίας έχουν διασφαλιστεί κάποιοι πόροι όπως είναι το πρόγραμμα «Ελλάδα», ένα σημαντικότατο πρόγραμμα με πολύ μεγάλα ποσά, όπως επίσης και το ΕΣΠΑ που αυτή τη στιγμή είναι παγωμένο και θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2011-όσον αφορά τα δημόσια έργα στους ΟΤΑ-ακριβώς για να δώσει τη δυνατότητα στους νέους δήμους αφού θα πιστοποιηθούν πλέον και θα ωριμάσουν και τις μελέτες τους να μπορέσουν να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε. δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ είναι πλέον ανταγωνιστικό πρόγραμμα, δηλαδή όποιος έχει καλύτερες και πιο επιλέξιμες μελέτες θα πάρει περισσότερα χρήματα. Γι’ αυτό-ή καλύτερα και γι’ αυτό-σας προανέφερα ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία οι δημοτικές αρχές που θα προκύψουν να έχουν την εμπειρία, τη γνώση και τη διορατικότητα ώστε να κατευθύνουν την ανάπτυξη της περιοχής τους έτσι ώστε οι προκύπτουσες μελέτες να είναι επιλέξιμες για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τα όποια προγράμματα προκύψουν στην πορεία.

Ερ.: Πως θα μπορέσει να λειτουργήσει ο νέος δήμος ο οποίος εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, τόσο πεδινή όσο και ορεινή; Υπάρχει η ανθρώπινη και η υλικοτεχνική υποδομή ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του; Πως θα κατανεμηθούν οι πόροι όταν εκ των πραγμάτων θα προκύπτουν αντικρουόμενες ανάγκες; Για παράδειγμα ο κάμπος έχει ανάγκες άρδευσης ενώ ο ορεινός όγκος ανάγκες αποχιονισμού.

Α. Παντέρας: Καταρχήν να πούμε πως θα παραμείνουν στις έδρες των δήμων που συνενώνονται κάποιες υπηρεσίες, όπως τα ΚΕΠ, το «Βοήθεια στο σπίτι» και ενδεχόμενα και κάποιες νέες υπηρεσίες στα πλαίσια του Καλλικράτη θα μπορούσαν να αποκεντρωθούν στον τόπο όπου θα είναι πράγματι πιο κοντά στις ανάγκες των κατοίκων. Για παράδειγμα η διεύθυνση τουριστικής προβολής θα μπορούσε να είναι σε κάποιο δημαρχείο ορεινής περιοχής δεδομένου ότι εκεί υπάρχει η τουριστική ανάπτυξη, η διεύθυνση γεωργικής παραγωγής θα μπορούσε να είναι σε ένα δημαρχείο στο πεδινό συγκρότημα δεδομένου ότι εκεί είναι περισσότερο απαραίτητη η παρουσία των τεχνικών και τεχνοκρατών που μπορούν να κατευθύνουν κατάλληλα τους αγρότες σε θέματα που άπτονται της γεωργικής παραγωγής. Άρα τα δημαρχεία παραμένουν, μαζί και οι παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες, οι δε πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται ακόμη καλύτερα με τους νέους θεσμούς που διαμορφώνονται στα πλαίσια του Καλλικράτη, όπως είναι τα e-ΚΕΠ, τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ δηλαδή, όπως είναι η ταυτότητα του δημότη, όπου ο κάθε δημότης με μια απλή κάρτα θα μπορεί να πάρει οτιδήποτε χρειάζεται με μια απλή κίνηση χωρίς να μετακινηθεί καν από το σπίτι του. Όπως είναι ο συμπαραστάτης του δημότη. Ειδικά το τελευταίο είναι μια πρωτόγνωρη τομή για τα ελληνικά δεδομένα, αφού ένας υπάλληλος του δήμου θα είναι επιφορτισμένος με το να πηγαίνει απευθείας στα σπίτια δημοτών που είναι ανήμποροι να μετακινηθούν, όπως  υπέργηροι, ΑΜΕΑ, άτομα  γενικά που δεν μπορούν  να πάνε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να διεκπεραιώσουν ζητήματα που τους αφορούν. Αυτός ο υπάλληλος λοιπόν θα παραλαμβάνει το αίτημα τους και θα το διεκπεραιώνει αντί αυτών.

Ερ.: Καθένας από τους δήμους που συνθέτουν το νέο δήμο Πύλης έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Περισσότερο αγροτικά στο δήμο Γόμφων, εμπορικά στο δήμο Πύλης, κτηνοτροφικά στο δήμο Πιαλείων, τουριστικά στο δήμο Αιθήκων. Ο δήμος Πινδέων και η διευρυμένη κοινότητα Νεράιδας μοιάζουν να είναι αυτοί που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα μέσα στο νέο δήμο. Θα κάνετε κάτι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισής τους και τι; Θα αξιοποιήσετε με κάποιον τρόπο αυτά τα προαναφερθέντα δυναμικά  χαρακτηριστικά που ουσιαστικά εκπορεύονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία ή θα αφήσετε τα πράγματα να ακολουθήσουν το δρόμο τους;

Α. Παντέρας: Όσον αφορά το κομμάτι δήμος Πινδέων και διευρυμένη κοινότητα Νεράιδας. Στο δήμο Πινδέων κατά τη θητεία μας έχουμε ολοκληρώσει τα έργα υποδομής που είναι το σημαντικότερο. Όταν αναλάβαμε στα περισσότερα χωριά υπήρχαν ακόμη χωματόδρομοι κάτι που πλέον δεν υπάρχει αφού έχουν ασφαλτοστρωθεί, στα εσωτερικά των οικισμών έχουν τσιμεντοστρωθεί ή πλακοστρωθεί, φτιάξαμε πλατείες, ολοκληρώσαμε τα υδραγωγεία, δεν υπάρχει πλέον πουθενά αμίαντος, έχουμε φτιάξει καινούριες δεξαμενές ώστε να εξασφαλίσουμε για τα 50 τουλάχιστον επόμενα χρόνια το θέμα της ύδρευσης  των οικισμών. Απ’ όσο γνωρίζω ανάλογο έργο έχει συντελεστεί και στη διευρυμένη κοινότητα Νεράιδας και έτσι στα επόμενα χρόνια, με τη δημιουργία και της λίμνης στη Μεσοχώρα, αυτή η περιοχή θα είναι από τις πλέον περιζήτητες. Καταλαβαίνουμε όλοι μας τι σημαίνει ένα λιμναίο στοιχείο σε ένα τέτοιο ορεινό συγκρότημα αυτού του φυσικού κάλους και μάλιστα πάνω στον οδικό άξονα Τρικάλων-Άρτας. Έχοντας λοιπόν την εμπειρία αλλά και το παράδειγμα του γειτονικού μας νομού με τη δημιουργία της λίμνης Πλαστήρα, η δημιουργία της οποίας αναβάθμισε την περιοχή, για έναν επιπρόσθετο λόγο η λίμνη της Μεσοχώρας που βρίσκεται όπως είπαμε πάνω στον δρόμο Τρίκαλα – Άρτα που τώρα έχει μια αυξημένη κίνηση, με τη δημιουργία της λίμνης αυτή η κίνηση θα πολλαπλασιαστεί, θα πληθύνουν οι ιδιώτες επενδυτές, ενώ και ο τουριστικός όγκος που επισκέπτεται σήμερα τον Δήμο Αιθήκων θα περνά και από την περιοχή της Μεσοχώρας. Πλέον ο τουρισμός δεν είναι στατικός όπως ήταν παλαιότερα, γιατί σήμερα υπάρχουν και οι οικονομικές δυνατότητες και τα μέσα να επισκεφθεί ο τουρίστας περισσότερα από ένα μέρη. Ήδη η σύνδεση του τ.δ. Στουρναραίϊκων – Νεραϊδοχωρίου εκτελείται με γοργούς ρυθμούς και είναι μια διαδρομή εξαιρετικού κάλλους, και με την ολοκλήρωση του δρόμου η πρόσβαση από το ένα μέρος στο άλλο θα γίνεται γρήγορα και άνετα. Εκτίμησή μου είναι ότι με τα δύο αυτά στοιχεία, τη λίμνη της Μεσοχώρας από τη μια και το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου από την άλλη, καθώς και το πανέμορφο τοπίο της περιοχής μας, θα αποτελέσουν έναν από τους καλύτερους προορισμούς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ερ.: Μιας και αναφερθήκαμε στη λίμνη της Μεσοχώρας, βλέπετε κάποια λύση και πότε;

Α. Παντέρας: Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση όπου έχει γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο ΣτΕ και θα πρέπει η χώρα μας να συντάξει τις μελέτες διαχείρισης των υδάτινων πόρων που δεν το είχε κάνει μέχρι σήμερα και είχε υποχρέωση με βάση την Οδηγία 60/2000. Η «παράλειψη» αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε τη δίκη εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Με βάση αυτά το Υπουργείο Περιβάλλοντος δημοπράτησε και ήδη αναδείχθηκε το μελετητικό γραφείο που θα συντάξει αυτή τη μελέτη και η οποία θα ολοκληρωθεί σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο. Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί, θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και με δημόσια διαβούλευση εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει υδατικό έλλειμμα στη λεκάνη της Θεσσαλίας τότε έχουμε ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα για να πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να στηρίξουμε την υπόθεση. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει υδατικό έλλειμμα στη Θεσσαλία, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα επακολουθήσει. Ανεξάρτητα πάντως από τη θετική ή αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης αυτής το φράγμα της Μεσοχώρας μπορεί να διαχωριστεί και να λειτουργήσει ως αυτόνομο υδροηλεκτρικό έργο και προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται η προσπάθεια του Υπουργείου Υποδομών ώστε να λειτουργήσει άμεσα αφού είναι έτοιμο και να παράξει πράσινη ενέργεια που τόσο ανάγκη έχουμε και βεβαίως να αποσβέσει και ένα κόστος που ξεπερνά τα 400 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα. Να σκεφτεί κανείς πως αν το έργο λειτουργήσει μπορεί να παράξει ενέργεια που μεταφράζεται σε 40 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ αν λειτουργούσε από το 1997 που ήταν έτοιμο, σήμερα θα είχε αποσβέσει το κόστος κατασκευής του, πέραν από την ανάπτυξη που θα έφερνε στην περιοχή και την αναζωογόνηση των χωριών (άνοιγμα σχολείων, δημιουργία υπηρεσιών κλπ), και φυσικά θα προσέφερε πολλές θέσεις εργασίας, αφού θα μπορούσαν να απασχολούνται πάνω από 60 άτομα καθημερινά και τα οποία θα ήταν από την περιοχή της Μεσοχώρας.

Ερ.: Αναφερθήκαμε προηγουμένως στον Δήμο Αιθήκων. Έχετε σκοπό να αναβαθμίσετε το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και πως, προκειμένου να συναγωνιστεί τα πιο προβεβλημένα και αναβαθμισμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας;

Α. Παντέρας: Αυτή τη στιγμή το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου δεν έχει άλλες δυνατότητες επέκτασης. Ωστόσο είναι ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Θεσσαλία και προσελκύει ικανοποιητικό αριθμό τουριστών. Υπήρξαν ωστόσο κάποιες σκέψεις για αξιοποίηση της περιοχής της Μαρώσας, αλλά κατέστη αδύνατο, δεδομένου ότι τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα, δεν χρηματοδοτούνται από δημόσιες επενδύσεις ούτε από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η μόνη περίπτωση αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιοχής είναι να υπάρξει ένας όμιλος εταιρειών που να ενδιαφερθεί για την περιοχή και να αναλάβει την αναβάθμισή του, κάτι που θα εξετάσουμε μακροπρόθεσμα.

Ερ.: Ποιο είναι το πρόγραμμά σας για τον νέο δήμο; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και πως σκοπεύετε να τα ιεραρχήσετε σε περίπτωση εκλογής σας;

Α. Παντέρας: Καταρχήν βασικότατο και πρωταρχικό μας μέλημα είναι η χρηστή και κατά το δυνατό αποδοτικότερη διακυβέρνηση του νέου δήμου. Για το λόγο αυτό θα προωθήσουμε άμεσα διαδικασίες ελέγχου των αποφάσεων και των πράξεων του Δήμου μέσω της συμμετοχής και των πολιτών, από τα τοπικά συμβούλια και όχι μόνο, θα ενισχύσουμε τους ελέγχους των οικονομικών του δήμου ώστε να αποφευχθούν πιθανές ατασθαλίες, θα εφαρμόσουμε αυστηρό «πόθεν έσχες» των λειτουργών(δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι συμβουλίων, οργανισμών κ.λ.π.), ενώ είναι αυτονόητο πως η άσκηση πολιτικής θα γίνει από ανθρώπους που θα επιλεγούν βάση αξίας και μόνο. Σε ότι αφορά τα επιμέρους με δεδομένη την τουριστική δύναμη του ορεινού όγκου, αλλά και τα εξαιρετικά αξιοθέατα της Πύλης είναι σαφές πως θα επενδύσουμε άμεσα σ’ αυτό που θα αποκαλούσαμε «βαριά βιομηχανία» του νέου δήμου Πύλης δηλαδή τον τουρισμό. Σκοπεύουμε να αναλάβουμε άμεσα δράσεις ώστε να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο, να αποσυμφορηθούν οι κλασικοί προορισμοί την περίοδο της πλήρους λειτουργίας τους με την διευκόλυνση της προσπελασιμότητας και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και με σωστή προβολή αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και να αναδείξουμε τις δυνατότητες για την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχει μεγάλη οικονομική, τουριστική και οικολογική συμβολή η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, αλλά και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων (Γόμφοι), των παραδοσιακών κτισμάτων (κονάκι Δερβέναγα στην Πηγή) και των πλούσιων Βυζαντινών μνημείων. Δεν είναι όμως μόνο ο τουρισμός. Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξουμε και στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αφού στην περιοχή των δήμων Γόμφων και Πιαλείων υπάρχει σημαντική γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Όπως σας προανέφερα σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα  ώστε να βοηθήσουμε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους αλλά και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης αυτών των προϊόντων, να επενδύσουν σε νέες, σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον και βέβαια αποδοτικότερες  μεθόδους. Παρά τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που παρουσιάζει ο νέος Δήμος Πύλης, έχουμε έλλειψη σοβαρών έργων υποδομής που η υλοποίησή τους θα καθορίσει την προοπτική του Δήμου μας.. Στόχος της αυτοδιοικητικής μας πολιτικής δεν μπορεί να είναι η διεκδίκηση πόρων για την υλοποίηση έργων αμφίβολης έως μηδενικής αναπτυξιακής σημασίας και προοπτικής. Για το λόγο αυτό θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε  (πολιτικές, προγραμματικές, χρηματοδοτικές) για την υλοποίηση των ακόλουθων έργων:

– Βελτίωση και επέκταση του οδικού δικτύου του Δήμου και ιδιαίτερα εκείνου που καθιστά προσπελάσιμες τις τουριστικές περιοχές και μας συνδέει με τα όμορα αστικά κέντρα και τους αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η παράκαμψη των δημοτικών διαμερισμάτων στην οδική σύνδεση των Τρικάλων με την Πύλη. Η κατασκευή του δρόμου Τρίκαλα – Πύλη – Στουρναραίικα – σήραγγα Γκρόπας. Η ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου Τρικάλων – Άρτας (Γέφυρα Αλεξίου – Αρματολικό). Κατασκευή του δρόμου Πύλη-Καλαμπάκα, καθώς και του δρόμου Πύλης – Μουζακίου που θα μας φέρει πιο κοντά με το Νομό Καρδίτσας και τη Λίμνη Πλαστήρα. Βελτίωση του δρόμου Πύλη – Ελάτη – Περτούλι – Νεραϊδοχώρι. Οδική σύνδεση του Δήμου Γόμφων με το Δήμο Πιαλείων

– Ολοκλήρωση, μετά από παρέμβαση στο Κ.Α.Σ, της μελέτης του φράγματος Πύλης και προσπάθεια ένταξής του για χρηματοδότηση στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Πρόκειται για ουσιαστικό και βασικό έργο περιφερειακής και εθνικής σημασίας, με περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη για το Δήμο μας.

– Ένταξη στο Ταμείο Συνοχής για χρηματοδότηση των έργων κατασκευής των Βιολογικών Καθαρισμών των δήμων Πύλης, Γόμφων και Πιαλείων. Παράλληλη προώθηση των προγραμμάτων για «ανακύκλωση στην πηγή» που θα βοηθήσουν στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης και θα μειώσουν τον όγκο των αποβλήτων που προωθούνται στον Χ.Υ.Τ.Α.

Αισθητική αναβάθμιση των δημοτικών διαμερισμάτων, δημιουργία, βελτίωση και ανάδειξη των υποδομών για την ανάπτυξη του τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού (Σκοπευτήριο Φήκης, Αθλητικό Κέντρο «Σκαμνιές», Αθλητικό και Προπονητικό Κέντρο Δήμου Αιθήκων, Χιονοδρομικό Περτουλίου, παραδοσιακό κονάκι Δερβέναγα στην Πηγή, Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πύλης)

Έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και αξιοποίησης υδάτινων πόρων  (λιμνοδεξαμενή Παλαιομοναστήρου, Αγίου Βησσαρίωνα, Πιαλείας), προώθηση των διαδικασιών αναδασμού στην Πιαλεία και δημιουργία δημοτικών λειμώνων. Ιδιαίτερη φροντίδα για την αντιμετώπιση των φαινομένων καθίζησης στο Ροπωτό και το Γαρδίκι.

Αξιοποίηση των Δημαρχείων όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων για τη στέγαση υπαρχόντων υπηρεσιών (ΚΕΠ, Υπηρεσίες Ύδρευσης και Καθαριότητας), την αποκέντρωση υπηρεσιών και τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε και σε ότι αφορά τα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε τα εξής: Στήριξη και αναβάθμιση του πολύ σημαντικού έργου του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με διασφάλιση των υπαρχουσών θέσεων απασχόλησης και δημιουργίας νέων. Βελτίωση της κτιριακής υποδομής και λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλων των δημοτικών διαμερισμάτων. Δημιουργία Δημοτικού Γηροκομείου. Αναβάθμιση της λειτουργίας και της κτιριακής υποδομής των δημοτικών παιδικών σταθμών. Κοινωνική ένταξη των οικονομικών μεταναστών και αντιμετώπιση κάθε φαινόμενου ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Δημιουργία υποδομών για προσέλκυση «πράσινων επενδύσεων» όπως η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, η κοινωνική μέριμνα, η ανακύκλωση, η παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές που θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως για τους νέους που πλήττονται καίρια από την κρίση. Είναι ακόμη τα θέματα παιδεία, υγεία, πολιτισμός, αθλητισμός και προστασία και αξιοποίηση φυσικών πόρων. Για όλα αυτά το πρόγραμμα μας προβλέπει την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας, την ουσιαστική συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των συλλόγων γονέων και των μαθητών στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Την επέκταση της κτιριακής υποδομής και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το Κέντρο Υγείας Πύλης, ώστε να ουσιαστικοποιηθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο Δήμο μας καθώς επίσης την τακτική παρουσία ιατρών στα περιφερειακά ιατρεία των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων. Την ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης, με τη δημιουργία και λειτουργία δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, χώρων έκφρασης, με ιδιαίτερη στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, τη λειτουργία τμημάτων θεάτρου, χορού, ζωγραφικής και μουσικής τη δημιουργία χώρου καλλιτεχνικών και λοιπών εκδηλώσεων αλλά και τη δημιουργία υπαίθριου θεάτρου. Την αξιοποίηση και βελτίωση των υπαρχόντων αθλητικών υποδομών με στόχο την δημιουργική διάθεση του ελεύθερου χρόνου των νέων. Ιδιαίτερα θα δοθεί βαρύτητα στη βελτίωση των υπαρχόντων αθλητικών υποδομών στη θέση «σκαμνιές» της Πηγής με στόχο την προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, την προσέλκυση σημαντικών αθλητικών δραστηριοτήτων και την μετατροπή του σε πάρκο άθλησης και αναψυχής. Θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα μελέτη  δημιουργίας Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου και κλειστού γυμναστηρίου όπως και η μελέτη για τη δημιουργία αθλητικού – προπονητικού κέντρου στο Δήμο Αιθήκων. Τέλος με δεδομένο ότι ο Πηνειός, ο Ασπροπόταμος και ο Πορταϊκός ποταμός, καθώς και οι μικρότεροι παραπόταμοι, αποτελούν πηγή ζωής για τους κατοίκους του Δήμου μας και συμβάλουν στη διαφύλαξη του οικοσυστήματος, θα τους προστατέψουμε με κάθε μέσο από την επιβάρυνση που δέχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες (λύματα βιομηχανιών, ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, παράνομες χωματερές). Θα αναδείξουμε, με αισθητικού χαρακτήρα επεμβάσεις, τον Πηνειό και Πορταϊκό ποταμό και θα αξιοποιήσουμε τις παρόχθιες περιοχές αυτών των ποταμών για την άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων (βάδισμα, ποδήλατο, γήπεδα άθλησης), καθώς και με δημιουργία χώρων αναψυχής.

Ερ.: Το πέρασμα από την Πύλη προς τον ορεινό όγκο γίνεται εδώ και «αιώνες» από μια απαρχαιωμένη γέφυρα. Πότε θα δοθεί επιτέλους λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Α. Παντέρας: Αυτή η γέφυρα είναι ιστορική. Πρέπει να σας πω ότι την περίοδο της Κατοχής ανατινάχτηκε και αργότερα ξανακατασκευάστηκε. Δεν είναι εύκολο στο συγκεκριμένο σημείο να γίνει κάτι άλλο ή να επεκταθεί αυτή η γέφυρα, όμως στη σκέψη μας και στο πρόγραμμά μας είναι να διεκδικήσουμε το φράγμα της Πύλης. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, ένα έργο που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, που θα υδροδοτήσει όχι μόνο την περιοχή του Δήμου Πύλης αλλά και της πόλης των Τρικάλων, θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα και βεβαίως είναι και αρδευτικό έργο. Πέραν όλων αυτών θα είναι και ένα σημείο τουριστικής αναφοράς, αφού σε συνδυασμό με τα στενά της Πύλης και τη δημιουργία μιας μικρής λίμνης -όχι φυσικά της εκτάσεως της Μεσοχώρας-, θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα πολλές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να προσελκύει πολύ κόσμο.

Ερ.: Πόσο έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στον Δήμο η αποχώρηση Παλλαντζά αλλά και πόσο μπορεί να επηρεάσει ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κοτρώνη που στοχεύει κυρίως στον ορεινό όγκο;

Α. Παντέρας: Καταρχήν δεν γνωρίζω αν υπάρχει υποψηφιότητα Κοτρώνη. Όσον αφορά στην αποχώρηση του κ. Παλλαντζά δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσο επηρεάζει και σε τι βαθμό τους εναπομείναντες υποψήφιους. Εμείς κάνουμε τον αγώνα μας, προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες οι οποίοι ανταποκρίνονται θετικά στο πρόγραμμά μας, στις ιδέες μας, στη δυναμική που αναπτύσσει ο συνδυασμός και εδώ πρέπει να επισημάνω ότι κατά γενική ομολογία έχουμε τον καλύτερο συνδυασμό, έχουμε αξιόλογα στελέχη απ’ όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση, πετυχημένους κάθε ένας και κάθε μία στον τομέα τους, με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και το σημαντικότερο με πάθος να αγωνιστούν για τον τόπο τους και κυρίως γι’ αυτόν τον νέο δήμο που δημιουργείτε.

Ερ.: Θα επανέλθω ωστόσο στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Κοτρώνη. Πόσο μπορεί αυτή η κάθοδος να δυσκολέψει την υποψηφιότητά σας δεδομένου ότι στοχεύει στον ορεινό όγκο στον οποίο είστε νυν Δήμαρχος και αν κατέλθει θα κατέλθει με συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη λίμνη της Μεσοχώρας με σκοπό να προκαλέσει ρήγμα στη δυναμική σας;

Α. Παντέρας: Δεν έχω κάποιο πρόβλημα σ’αυτό, δεδομένου ότι είμαι ήδη 8 χρόνια δήμαρχος και έχω κριθεί από τους δημότες του Δήμου Πινδέων. Το έργο που παράξαμε ως δημοτική αρχή ήταν πολύ σημαντικό και θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι οι επενδύσεις που έγιναν στον δήμο μας απ’ όλα τα προγράμματα (ευρωπαϊκά, εθνικά, περιφερειακά, νομαρχιακά κλπ) ξεπερνούν τα 40 εκ. ευρώ. Να επισημάνω επίσης ότι είμαστε ένας δήμος που δεν έχουμε χρέη, πολύ σημαντικό στην παρούσα οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα. Τέλος, οι δημότες του Δήμου μου με τίμησαν με την ψήφο τους και δεύτερη φορά γνωρίζοντας τη σκέψη μου και τον αγώνα μου για τη λίμνη της Μεσοχώρας, γιατί είναι ένα έργο πολύ σημαντικό τόσο για την εθνική μας οικονομία όσο και για τον τόπο μας, το πιστεύουμε και θεωρούμε ότι θα φέρει αλματώδη ανάπτυξη στην περιοχή, αφού βλέπουμε ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία φθίνουν καθημερινά. Με βάση τα παραπάνω πιστεύω ότι οι δημότες του Δήμου Πινδέων θα με τιμήσουν για ακόμη μια φορά.

Ερ.: Δώστε μου τέλος το μήνυμά σας προς τους κατοίκους του νέου Δήμου Πύλης.

Α. Παντέρας: Αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια στην αυτοδιοίκηση, έχουμε δώσει δείγματα γραφής, έχουμε παράξει ένα σημαντικό έργο στον Δήμο μας, έχουμε την εμπειρία, τη γνώση και τη διάθεση να προσφέρουμε. Θέλω να πιστεύω ότι οι δημότες όλου του Δήμου Πύλης αναγνωρίζουν αυτό το έργο, έχουν γίνει κοινωνοί του έργου μας στον Δήμο Πινδέων, επιπλέον οι δημότες με γνωρίζουν και ως κοινωνό της υγείας πάνω από 30 χρόνια και θεωρώ ότι συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους για τον νέο Δήμο Πύλης.

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Προβολή του Νομού Τρικάλων στην Αγία Πετρούπολη