Ειδήσεις

Μετανάστες έμαθαν ελληνικά και διδάχθηκαν θέατρο στα Τρίκαλα


Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 οι κύκλοιμαθημάτων που εκπόνησε και υλοποίησε το Κέντρο Ενταξης Μεταναστών του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Τρικκαίων.

Επρόκειτο για
– 3 τμήματα του Προγράμματος Ελληνομάθειας, που υλοποιήθηκαν από τον Ιούνιο του 2023 έως και τον Οκτώβριο του 2023
– για μαθήματα θεάτρου, που υλοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2023

Στην τελευταία δραστηριότητα παρέστησαν όσοι/ες μετείχαν στα προγράμματα.

Βασικός στόχος του προγράμματος Ελληνομάθειας είναι η κατάκτηση των γνώσεων της ελληνικής γλώσσας και η πιστοποίηση των συμμετεχόντων, με στόχο την ενίσχυση της ομαλής ένταξης των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στην ελληνική κοινωνία.

 

Τα προγράμματα

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 3 τμήματα Ελληνομάθειας (Α1, Α2, Β1, Αρχικού  και Κοινωνικού Γραμματισμού)με ολοκληρωμένες συμμετοχές  16  ωφελούμενων του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών, όπου πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα.

Ορισμένοι από τους ωφελούμενους υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις «Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας Ελληνομάθειας» του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου 2023.

Στα μαθήματα του θεάτρου συμμετείχαν γυναίκες, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων. Στόχος του θεατρικού εργαστηρίου ήταν να διερευνηθεί η γυναικεία φύση, ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας, η γυναικεία περιπέτεια, όπως την αντιλαμβάνεται η καθεμία, να εμπλουτισθεί η μία από την εμπειρία της άλλης, και εντέλει να γίνουν αντιληπτά αυτά που τυχόν χωρίζουν και αυτά που ενώνουν τις γυναίκες. Εργαλείο αυτής της διερεύνησης ήταν το θέατρο, η ουσία του, η εμβάθυνση στον άνθρωπο ως κοινωνικό ον και τα εργαλεία του, η σωματική έκφραση, οι αυτοσχεδιασμοί κ.λπ. Παραγόμενο του εργαστηρίου ήταν ένα κολάζ που αποτύπωνε συμπυκνωμένα και αφαιρετικά τα ηλικιακά στάδια στη γυναικεία διαδρομή ζωής. Το κολάζ σε κάθε παρουσίασή του θα μπορούσε να αποτελέσει άνοιγμα και αφορμή για διάλογο και επαφή με το κοινό.

Οι δράσεις είναι πλήρως χρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιούνταιστο πλαίσιο του Υποέργου 3 «Μαθήματα ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού» καθώς και στο πλαίσιο του Υποέργου 3 – Λοιπές Δράσεις:  «Διαπολιτισμικές Δράσεις με έμφαση τη συνύπαρξη παιδιών και νέων αλλοδαπών και γηγενών», της πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τρικάλων με παράρτημα Κέντρο Ένταξης Μεταναστών» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 24310 63777

e-mail: kem@trikalacity.gr

Διαπολιτισμικός Διαμεσολαβητής: ΑχμέντΦεράς

e-mail: ferasahmed@trikalacity.gr

Κοινωνική Λειτουργός: Μπακαρού Ευαγγελία

e-mail: ebakarou@trikalacity.gr

Νομικός: Γαλανάκη Ευγενία

e-mail: egalanaki@trikalacity.gr

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Ετοιμάζεται master plan για την πληγείσα Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ισότητα των φύλων και την ισότιμη κατανομή του χρόνου ο Δήμος Τρικκαίων