Λύση σε κτηνοτρόφους που τα ποιμνιοστάσια είναι σε περιοχές Natura


 Ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα που αφορούσε στους κτηνοτρόφους, λύνεται με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Πιο συγκεκριμένα αφορά τους κτηνοτρόφους τα ποιμνιοστάσια των οποίων ήταν σε περιοχές NATURA.

Με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, δεν ισχύει για τις κτηνοτροφικές μονάδες – εγκαταστάσεις που υφίσταντο και λειτουργούσαν προ της 24-12-2003 εφόσον προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέχρι τώρα οι κτηνοτρόφοι λόγω αυτού του κωλύματος δεν μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα από τα προγράμματα εκτατικοποίησης, ούτε να εντάξουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες σε άλλα αναπτυξιακά προγράμματα. Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα σοβαρό στο Νομό Τρικάλων που ήταν ο Νομός που με τις προσπάθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων είχαν ενταχθεί οι μεγαλύτερες εκτάσεις και τα χρήματα που θα έρθουν πλέον στο Νομό μας θα είναι της τάξης των 32 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης ανέφερε:

«Υπήρχε ένα πρόβλημα με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των ποιμνιοστασίων που ήταν μέσα στις περιοχές του προγράμματος NATURA με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις από τα προγράμματα εκτατικοποίησης ή γενικώς να εντάξουν σε αναπτυξιακά προγράμματα την βελτίωση των εγκαταστάσεών τους.

Τώρα με την εγκύκλιο του Υπουργείου δίνεται η ερμηνεία ότι τα ποιμνιοστάσια που λειτουργούσαν το 2003 όταν οι περιοχές αυτές συμπεριλήφθηκαν στο δίκτυο NATURA, θεωρούνται ότι δεν περιλαμβάνονται στις αυστηρές διατάξεις που ισχύουν μετά από τότε, άρα με τις βεβαιώσεις των κατά τόπους Δημάρχων και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούν να αδειοδοτηθούν και έτσι να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται από τα προγράμματα εκτατικοποίησης.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έδωσε λύση σ’ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που απασχολούσε έντονα το Νομό Τρικάλων, μιας και είμαστε ο Νομός που έχουμε εντάξει τις μεγαλύτερες εκτάσεις στα προγράμματα εκτατικοποίησης και θα ερχόταν στο Νομό μας χρήματα ύψους 32 εκ. ευρώ». 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση των Νομαρχιακών Υπαλλήλων για τη Μεταρρύθμιση
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις στο Καστράκι και στην Σαρακίνα Καλαμπάκας