Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Οι θέσεις μας για το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές


Φαίνεται ότι δεν έφθαναν τα απανωτά χτυπήματα στο εισόδημα των μικροπωλητών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών λόγω της πανδημίας. Ούτε ο τρόπος  που τη διαχειρίστηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ με αναγκαστικά κλεισίματα, με οικονομική στήριξη σε λίγους, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν πληρούνταν από την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών.   Δεν έφτασαν ούτε τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και οι φοροαπαλλαγές τους.    Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές που κατέθεσε προς ψήφιση, στην ουσία πετά έξω αυτούς που πραγματικά είναι η ψυχή των λαϊκών αγορών. Τους αυτοαπασχολούμενους και τους παραγωγούς αγρότες.

Είναι προκλητικό τη στιγμή που οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στο κλείσιμο και οι αγρότες καταστρέφονται από τα καιρικά φαινόμενα, τις χαμηλές τιμές, το μεγάλο κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση να κατεβάζει νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, που στην ουσία είναι ο οδοστρωτήρας που καταργεί όσα κοινωνικά κριτήρια είχαν απομείνει να ισχύουν στο χώρο αυτό. Φτωχά λαϊκά στρώματα (άνεργοι, πολύτεκνοι, άνθρωποι με ποσοστό αναπηρίας), λάμβαναν άδειες μικροπωλητών για πολλές δεκαετίες, για να μπορούν να βιοπορίζονται με αξιοπρέπεια.

Με το νέο νομοσχέδιο θα οδηγηθούν πολλοί στην ανεργία γιατί:

  • Καταργείται η μόνιμη άδεια και η μεταβίβασή της.
  • Ενώ μέχρι τώρα υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια για την χορήγηση άδειας (ανεργία, πολύτεκνοι, αναπηρία, κλπ), τώρα βάζει κριτήρια μοριοδότησης σε όσους δίνουν μεγαλύτερη οικονομική προσφορά, ενώ προβλέπει μοριοδότηση σε αποφοίτους πανεπιστημίων, το οποίο αποτελεί κοροϊδία προς τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που υποτίθεται σπουδάζουν για να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους.
  • Ανοίγει το παράθυρο να παίρνουν άδειες και επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ), δημιουργούνται νέοι φορείς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα διαχειρίζονται τις λαϊκές αγορές, υποχρεώνονται να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι οι συμμετέχοντες, αυστηριοποιούνται οι έλεγχοι.

Αυτή η διαδικασία ανατρέπει πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεκαετίες τώρα, που ήθελε οι άδειες να δίνονται συνήθως σε φτωχότερα λαϊκά τμήματα. Καταργούνται με αυτό τον τρόπο και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικών κριτηρίων στη διαδικασία χορήγησης των αδειών.

Το νομοσχέδιο κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Τιμωρεί και αποκλείει τους μικροπαραγωγούς και τους μικροπωλητές των λαϊκών αγορών, με μια σειρά ρυθμίσεις αυστηροποίησης των ελέγχων, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις εξοντωτικές ποινές. Π.χ. ένας πωλητής αποκλείεται από το να πάρει μέρος σε ένα πλειστηριασμό θέσεων στην λαϊκή αγορά, αν δεν έχει εξοφλήσει τον φορέα διαχείρισης των λαϊκών αγορών ή αν δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (ως τώρα δεν ήταν προϋπόθεση). Ο ανταγωνισμός θα κλείνει υπέρ του οικονομικά δυνατότερου (των μεγάλων επιχειρήσεων) και έτσι μη μπορώντας να αντέξουν την πίεση οι αδύνατοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Όλη αυτή η διαδικασία θα έχει την αντανάκλασή της και στις τιμές, στη λαϊκή κατανάλωση. Ο θεσμός των λαϊκών αγορών εξασφαλίζει την απευθείας πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε διατροφικά προϊόντα σε πιο προσιτές τιμές, χωρίς τη μεσολάβηση ενδιάμεσων π.χ. χονδρεμπόρων.

Θυμίζουμε πως ευθύνες έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που διατήρησε το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας των Επιτροπών Λαϊκών Αγορών που λειτουργούσε εκβιαστικά ως ένας ισχυρός γραφειοκρατικός μηχανισμός, διαμορφώνοντας συσχετισμούς. Το 2017 με νόμο, έβαζε την προϋπόθεση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Θυμίζουμε επίσης πως μετά από αντιδράσεις αναγκάστηκε να την πάρει πίσω.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Περιφέρεια και στους Δήμους, είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο και ζητάει την άμεση απόσυρση του.

Υπερασπίζεται τον σημερινό χαρακτήρα των λαικών αγορών, χωρίς να είναι αντίθετη, σε ένα τμήμα των λαϊκών αγορών, να δραστηριοποιούνται και πωλητές άλλων ειδών, διατηρώντας τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση άδειας. Τα μονοπώλια του εμπορίου δεν έχουν καμία δουλειά να πατήσουν πόδι στις λαϊκές αγορές. Δεν πρέπει να το επιτρέψει κανείς.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πρέπει να είναι στην ευθύνη δημόσιων φορέων, με την απαιτούμενη δομή (κεντρικά, περιφέρειες, δήμοι). Τα κάθε είδους προβλήματα διαχείρισης και επομένως και τα κάθε λογής έξοδα λειτουργίας πρέπει να είναι στην ευθύνη αυτών των φορέων και όχι στα συνδικαλιστικά όργανα, όπως σήμερα.

Ταυτόχρονα αυτοί οι φορείς δεν πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πρέπει να ενισχύονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και όχι αποκλειστικά από το τέλος που πληρώνει ο κάθε επαγγελματίας, το οποίο ζητάμε να μειωθεί. Στα πλαίσια αυτών των φορέων δεν έχουμε αντίρρηση να συμμετέχουν συμβουλευτικά και οι αντίστοιχοι συνδικαλιστικοί φορείς, χωρίς να έχουμε αυταπάτες σε σχέση με το βαθμό επίδρασης που μπορεί να έχουν.

Διεκδικεί επίσης:

Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 € – Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους Επιτηδεύματος για μικρούς αγρότες και επαγγελματίες.

Αναστολή ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή τόκων, προστίμων, αναστολή κατασχέσεων, απαγόρευση πλειστηριασμών  Α΄ κατοικίας.

Μείωση κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς. Αφορολόγητο πετρέλαιο.

 

Προηγούμενο άρθρο 5 νέα θετικά κρούσματα covid στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Στην ατζέντα ΤΕΕ-ΚΔΘ και ΥΠΕΝ η διαχείριση υδάτων, η χωροταξία και το Εξοικονομώ