Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία


Η κυβέρνηση της Ν.Δ, αγνοώντας προκλητικά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων που διαφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 27/11, αποφάσισε ετσιθελικά να ανοίξουν τα καταστήματα, κάνοντας πράξη την απαίτηση των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων.

Από καμιά λαϊκή οικογένεια δεν λείπουν οι ημέρες και οι ώρες για να ψωνίσουν. Αυτό που τους εμποδίζει να καλύψουν τις ανάγκες τους, είναι η τεράστια ακρίβεια στην ενέργεια και όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, οι άθλιοι μισθοί και συντάξεις, το πενιχρό εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, που εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, συμπληρώνοντας το αντεργατικό-αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που είχε διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, προχωράει στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, γιατί αυτό εξυπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, επιβάλλοντας σε εμποροϋπάλληλους και μικρούς επαγγελματίες δουλειά 7 ημέρες της εβδομάδας, με εξουθενωτικά ωράρια. Στους εμποροϋπάλληλους στα μεγάλα καταστήματα, συμβάσεις 4ωρου, που στην πράξη εργάζονται 8 και παραπάνω ώρες χωρίς υπερωριακή αμοιβή, χωρίς διάλειμμα και ρεπό, με άθλιους μισθούς. Παράλληλα χιλιάδες μικρέμποροι ασφυκτιούν από την επέλαση των πολυκαταστημάτων και μεγάλων επιχειρήσεων, από τα χρέη και αντιμέτωποι με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και λογαριασμούς ρεύματος που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Αυτή την πολιτική στηρίζουν σε τοπικό επίπεδο, η περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές, που όχι μόνο εφαρμόζουν τις αποφάσεις για άνοιγμα την Κυριακή, αλλά αποφασίζουν συχνά από κοινού οι περιφερειακές παρατάξεις της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ναζιστικής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ, για την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, στο πλαίσιο της ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, υποστηρίζει σταθερά:

  • Την κατάργηση όλων των νόμων που ψήφισαν Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που απελευθερώνουν το ωράριο στο εμπόριο.
  • Την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικής Αργίας. Καμία Κυριακή τα καταστήματα ανοιχτά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Άμεση ρύθμιση των χρεών
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό τηλέφωνο και τρόφιμα.
  • Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες, δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.
  • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.
  • Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες. Αυξήσεις στις συντάξεις
Προηγούμενο άρθρο Τρίκαλα: Μαγικά, φωτεινά «Χριστούγεννα στη χώρα των θαυμάτων»
Επόμενο άρθρο Παπαστεργίου: Τα πάντα είναι περιβάλλον – και τι κάνουμε για αυτό