Ειδήσεις

Κ. Σκρέκας : Ο ΣΥΡΙΖΑ της οικολογίας έγινε ΣΥΡΙΖΑ της αφισορύπανσης


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή και τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Τόσκα κατέθεσε ο Υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας με θέμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ της οικολογίας έγινε ΣΥΡΙΖΑ της αφισορρύπανσης  και παρανομίας».

Την ερώτηση συνυπογράφουν 23 Βουλευτές, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια πρωτοφανή παράνομη ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαφημιστεί το συνέδριο της παράταξης, να ικανοποιηθεί η κομματική πελατεία και να ενισχυθεί η δημοφιλία του κ. Τσίπρα προσωπικά, που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πιο πάνω από τη νομιμότητα, το περιβάλλον και την κοινωνία, το μικροκομματικό του συμφέρον.

Οι υπογράφοντες βουλευτές επισημαίνουν “παραβάτης στην αφισοκόλληση είναι αυτός που διαφημίζεται και μόνο και όχι αυτός που κάνει την αφισοκόλληση. Προβλέπονται δε και πρόστιμα, ανάλογα με τα σημεία στα οποία έγινε η αφισοκόλληση» και ζητούν να ενημερωθούν ποιό είναι το κόστος του λογαριασμού για τον καθαρισμό της πόλης, ποιός θα το πληρώσει και αν πρόκειται να επιβληθούν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία πρόστιμα.

                                              Η   ΕΡΩΤΗΣΗ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι κάτοικοι των Αθηνών έγιναν μάρτυρες μιας ακόμη τραγικής πραγματικότητας: η πόλη γέμισε με αφίσες του κ. Τσίπρα, προκειμένου να διαφημιστεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναπτερωθεί προφανώς το αίσθημα και η προσήλωση της κομματικής πελατείας και να ενισχυθεί η δημοφιλία του κ. Τσίπρα προσωπικά, που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Αφού βέβαια ολοκληρώθηκε το έργο της αφισοκόλλησης, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων κλήθηκαν  – μετά από σχετική εντολή του Δημάρχου – να κατεβάσουν τις αφίσες από το κέντρο της πόλης, σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αφίσες, οι οποίες μάλιστα κολλήθηκαν με ισχυρά υλικά σε επιφάνειες, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί  δημόσια περιουσία.

Με σειρά νομοθετημάτων – νόμος 2147/1920, νόμος 998/1979 (άρθρο 71), νόμος 2946/2001 (άρθρο 2), όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά, απαγορεύεται η αφισοκόλληση, η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων σε δέντρα, σε δάση, σε δασικές εκτάσεις, σε μνημεία, τοίχους κτιρίων, χώρους που αναγράφεται ότι απαγορεύεται η αφισοκόλληση, και κυρίως, κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών, που αποσπούν μοιραία την προσοχή των οδηγών.  Είναι σαφές πως σε περίπτωση που έχουν τοποθετηθεί πρέπει να απομακρύνονται με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκηση, δηλ. της διοίκησης της περιφέρειας ή του δημάρχου της περιοχής. Επίσης, παραβάτης στην αφισοκόλληση είναι αυτός που διαφημίζεται και μόνο και όχι αυτός που κάνει την αφισοκόλληση. Προβλέπονται δε και πρόστιμα, ανάλογα με τα σημεία στα οποία έγινε η αφισοκόλληση.

Βέβαια την τακτική της αφισοκόλλησης, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση συνήθιζε να την καταδικάζει από οικολογικής και οικονομικής άποψης. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ – για αμιγώς κομματικό όφελος –  έρχεται και επιβάλλει την αφισορρύπανση στο ήδη βεβαρυμμένο αστικό τοπίο της πρωτεύουσας.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Βάση ποιού νομοθετικού πλαισίου ο ΣΥΡΙΖΑ προέβει στην εκτεταμένη αφισοκόλληση της Αθήνας ενόψει του συνεδρίου του;
  2. Υπήρξαν σχετικές αδειοδοτήσεις από πλευράς Δήμου ή Περιφέρειας; Εφαρμόστηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η κείμενη νομοθεσία ή παρανόμησε; Τελικά τηρείται η ισονομία από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ή ο νόμος  εφαρμόζεται- από την Κυβέρνηση- κατά πώς τους βολεύει;
  3. Δεδομένου ότι ο Δήμος της Αθήνας προέβει σε «κατέβασμα» τουλάχιστον μέρους των αφισών από το κέντρο της πόλης, επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα προς τους υπαίτιους της παράνομίας; Ποιος θα πληρώσει τελικά το λογαριασμό για τον καθαρισμό της πόλης απο την ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση του ΣΥΡΙΖΑ;
  4. Παρακαλούμε να ενημερώσετε ποιο είναι το τελικό κόστος της απορρύπανσης και της αποκατάστασης των ζημιών
  5. Γιατί η αστυνομία δεν εμπόδισε την αφισοκόλληση εφόσον δεν υπήρχαν οι σχετικές άδειες;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής:


 

Κωνσταντίνος Σκρέκας

Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δ. Τρικκαίων για τις Κοινωνικές Δομές
Επόμενο άρθρο Δωρεάν μουσική και χορός για 77 Τρικαλινούς μαθητές