Ειδήσεις

Κ. Σκρέκας: «Η Κυβέρνηση καταδικάζει τη ΔΕΗ»


Ερώτηση με θέμα «Η ανεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταδικάζει και τη ΔΕΗ» κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Με την ιδιότητα του Τομεάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ ο κ. Κ. Σκρέκας ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Π. Σκουρλέτη για το «ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανοικτών υπολοίπων της ΔΕΗ».
Στη ερώτησή του ο κ. Κ. Σκρέκας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι
“η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία. Παράλληλα όμως προϋπόθεση για την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι η παροχή ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές. Σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο για να εξασφαλισθεί ενεργειακή επάρκεια σε ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, και τις παραγωγικές δραστηριότητες, και ταυτόχρονα για να διασφαλιστεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας και αλληλεγγύης για τις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν, έστω και μειωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει:
1. Να διασφαλισθεί ο πλουραλισμός και ο υγιής ανταγωνισμός στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης της Ηλεκτρικής Ενέργειας, ώστε να μη γίνεται αντικείμενο καταχρηστικής συμπεριφοράς από μονοπώλια και ολιγοπώλια.
2. Να μεταφερθεί η “εξουσία επιλογής” παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας από το κράτος στον πολίτη/καταναλωτή.
3. Να διασφαλισθεί με αξιοπιστία και δικαιοσύνη ότι στο πλέγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης θα περιλαμβάνονται μόνο εκείνοι που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.
4. Να αντιμετωπισθεί ριζικά κάθε είδος λαϊκισμού, δημαγωγίας και ανευθυνότητας που δημιουργεί συνθήκες αναρχίας και εκμετάλλευσης των κοινωνικών παροχών από επιτήδειους, διακινδυνεύοντας τελικά τη βιωσιμότητα του κοινωνικού πλέγματος αλληλεγγύης».
Ο Βουλευτής Τρικάλων ασκεί δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση τονίζοντας ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά από μία καταστροφική διαχείριση της Ελληνικής Οικονομίας δεκατρείς μήνες τώρα, που ήδη έχει φέρει περαιτέρω αύξηση της φτώχειας για το 2015 σε σχέση με το 2014 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης ακόμα και στα πιο φτωχά νοικοκυριά, μείωση των εσόδων του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μια μνημειώδη αποτυχία στη διαχείριση του μεταναστευτικού /προσφυγικού ζητήματος που έχει γιγαντώσει τα κοινωνικά προβλήματα, έρχεται τώρα και δημιουργεί μία τρίτη βόμβα – έτοιμη να εκραγεί – στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Κ. Σκρέκας στον αρμόδιο Υπουργό είναι συγκεκριμένα:
«1. Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανοικτών υπολοίπων της ΔΕΗ;
2. Ποιές οι σχεδιαζόμενες ενέργειες για την αύξηση της αξίας αποτίμησης της επιχείρησης;
3. Τί προτίθεται να κάνει για αυτούς που περιήλθαν σε κατάσταση φτώχειας τους τελευταίους δεκατρείς μήνες;
4. Τί προτίθεται να κάνει ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση ΥΚΩ στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες;
5. Ποιό το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός υγιούς και διαφανούς περιβάλλοντος ανταγωνισμού στην παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που θα οδηγήσει σε ενεργειακή ασφάλεια και σε μείωση του λογαριασμού στους πολίτες και στις παραγωγικές δραστηριότητες;
6. Πώς θα μπορέσει η ΔΕΗ να υλοποιήσει το Επενδυτικό της Πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και τη μακροχρόνια βιωσιμότητά της;
7. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποκολληθεί από τον εναγκαλισμό και την προσκόλληση της στο παλαιό και αναποτελεσματικό κρατικοδίαιτο μοντέλο;».
Την ερώτηση του κ. Κ. Σκρέκα συνυπογράφουν και οι παρακάτω Βουλευτές της Ν.Δ.:

2. Κεφαλογιάννη Όλγα
3. Γεωργιάδης Άδωνις – Σπυρίδων
4. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ
5. Κεδίκογλου Σίμος
6. Αραμπατζή Φωτεινή
7. Βαγιωνάς Γεώργιος
8. Βούλτεψη Σοφία
9. Κέλλας Χρήστος
10. Καραμανλή Άννα
11. Κόνσολας Εμμανουήλ
12. Ανδριανός Ιωάννης
13. Στύλιος Γεώργιος
14. Κυριαζίδης Δημήτριος
15. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
16. Γιόγιακας Βασίλειος
17. Μπουκώρος Χρήστος
18. Αντωνίου Μαρία
19. Δαβάκης Αθανάσιος
20. Καράογλου Θεόδωρος
21. Γεωργαντάς Γεώργιος
22. Γιαννάκης Στέργιος
23. Καββαδάς Αθανάσιος
24. Αθανασίου Χαράλαμπος
25. Σταμάτης Δημήτριος
26. Χαρακόπουλος Μάξιμος
27. Μπακογιάννη Ντόρα

Προηγούμενο άρθρο ΚΚΕ: Ενίσχυση της πάλης με το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση και φτώχεια
Επόμενο άρθρο Τελετή ορκωμοσίας στο ΤΕΦΑΑ