Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Ο Αχελώος είναι το χρησιμότερο περιβαλλοντικό έργο στη χώρα


«Προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε τον άνθρωπο, προστατεύουμε την ίδια τη ζωή» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020. «Φέτος που η παγκόσμια υγειονομική κρίση, μας ανάγκασε να «Μένουμε Σπίτι», είναι η κατάλληλη  ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τη σχέση με το κοινό μας σπίτι, τη Γη. Έτσι ώστε την  επόμενη μέρα του κορωνοιού,  να  χτίσουμε τη βιωσιμότητα του αύριο, τη βιωσιμότητα του μέλλοντος. Και να  προχωρήσουμε με ταχύτητα στο  ευρωπαϊκό  green deal  για βιώσιμη, ανθεκτική, πράσινη  ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε τομείς και έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και το κλίμα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Η Θεσσαλία είναι μια Περιφέρεια με διακριτό  πράσινο περιβαλλοντικό  αποτύπωμα. Η Περιφέρεια με τα  περισσότερα μέτρα και δράσεις για την προφύλαξη της  δημόσιας υγείας. Προχωράμε τακτικά σε ελέγχους και μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας και ενημερώνουμε καθημερινά τους ενδιαφερόμενους από το site της Περιφέρειας https://www.thessaly.gov.gr/. Εγκαθιστούμε τον πρώτο στη χώρα Σταθμό Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος στο Περτούλι και τοποθετούμε  νέους μετρητές  ποιότητας του αέρα σε όλα τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας. Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, οδηγούν σε  45 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ -δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων, ποδηλατόδρομους, αστικές αναπλάσεις- που  συμβάλλουν  στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και τον ποιοτική  συγχρονισμό των πόλεων με την εποχή μας. Προμηθευτήκαμε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και εγκαθιστούμε Σταθμούς Ηλεκτρικής Φόρτισης σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο.

Με στρατηγικό σχεδιασμό και σε στενή συνεργασία με  δήμους και φορείς  σχεδιάσαμε και υλοποιούμε:

Έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και έργα αρδευτικά που ενισχύουν την αγροτική παραγωγή, οδηγούν στην ορθή διαχείριση του νερού και προστατεύουν υποδομές, ανθρώπους και περιουσίες.

Έργα ύδρευσης που διασφαλίζουν καθαρό, ποιοτικό, επαρκές πόσιμο νερό.

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, Νοσοκομείων, Διοικητηρίων, Επιμελητηρίων, Δικαστικών Μεγάρων και  δεκάδων σχολικών συγκροτημάτων κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας  δίνει κίνητρα για τη χρήση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

 

Με τα έργα των κυκλικών κόμβων αυτορυθμίζεται η κυκλοφορία  των οχημάτων και μειώνονται οι εκπομπές καυσαερίων. Περιβαλλοντική ελάφρυνση φέρνει και το έργο της ηλεκτροκίνησης  του «Θεσσαλικού σιδηροδρόμου» δηλ. του προαστιακού    Παλαιοφάρσαλα – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα και της γραμμής Λάρισα-Βόλος,  που η Περιφέρεια έχει εντάξει στο  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με 120 εκατ. ευρώ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας στο τομέα των απορριμμάτων, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και  με δημόσιες υποδομές  που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη.  Με τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας Τρικάλων), με το πρώτο έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, με ανάλογες Μονάδες να δρομολογούνται  σε Λάρισα και Βόλο. Το  σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων και αποκτούν όλοι, Βιολογικό Καθαρισμό.

Το  εμβληματικό έργο της  ανασύστασης της λίμνης Κάρλα,  τιμήθηκε πρόσφατα με  το διακεκριμένο Βραβείο «European Diploma» Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το διεθνές βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, απονέμεται σε αναγνώριση «της υποδειγματικής διαχείρισης φυσικών  περιοχών και τοπίων εξαιρετικής ευρωπαϊκής σημασίας για τη διατήρηση της βιολογικής, γεωλογικής και τοπικής ποικιλομορφίας». Η ανασύσταση της  Κάρλας ήταν η εθνική συμμετοχή, που επιλέχτηκε από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από διαγωνισμό ειδικής επιστημονικής επιτροπής και εκπροσώπησε  την Ελλάδα στην 6η Σύνοδο Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική διάκριση που έρχεται να προστεθεί στις βραβεύσεις που έχει αποσπάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τη νέα βράβευση» δηλώνει ο Κ. Αγοραστός. «Είμαστε διπλά περήφανοι  που το έργο μας αγαπήθηκε και είναι το έργο με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και αποδοχή από το κοινό στην Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύει τον μεγάλο αντίκτυπο, περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό, οικολογικό και τουριστικό που έχει το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη ζωή πολλών ανθρώπων.

Και βέβαια, ο Αχελώος, είναι το χρησιμότερο περιβαλλοντικό έργο στη χώρα, το οποίο ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν. Όσο καθυστερεί, συντηρείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης.

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Έρχονται 22 νέα πυροσβεστικά οχήματα στην Θεσσαλία