Κ. Αγοραστός: «Στηρίζουμε το σύνολο δράσεων η συμπληρωματικότητα των οποίων επιταχύνει καταλυτικά την κοινωνική στήριξη και ένταξη των Τσιγγάνων»


 6 Ιατροκοινωνικά Κέντρα Φροντίδας για Τσιγγάνους προϋπολογισμού 765 χιλ. ευρώ

Την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης (Ο.Π.Δ.), υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά και την έναρξη της κατανομής πόρων για την ολοκλήρωση της Α’ φάσης.

 

Με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού κατανεμήθηκε για πληρωμές το ποσό των 208.200 ευρώ από το σύνολο των 765.359,93 ευρώ, που αποτελεί και το τελικό κονδύλι της υλοποίησης του προγράμματος.

Στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή πολιτικής μέσα από προληπτικές και διορθωτικές παρεμβάσεις στην κοινωνική πραγματικότητα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, να προαχθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων. Στόχος της ενέργειας είναι η λειτουργία δομών που θα παρέχουν ιατροκοινωνική φροντίδα.

Μέσω των Ιατροκοινωνικών Κέντρων θα προωθείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η κοινωνική προστασία των Ελλήνων τσιγγάνων στις περιοχές παρέμβασης με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Ο αναφερόμενος στόχος θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των υπηρεσιών και των παροχών του εθνικού συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας καθώς επίσης και με την εξοικείωση της ομάδας στόχου με τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους. Τα ιατροκοινωνικά κέντρα θα λειτουργούν επίσης και ως φορείς παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα τα έξι κέντρα θα λειτουργήσουν στις περιοχές της Νέας Σμύρνης Δήμου Λαρισαίων, Αλιβερίου Δήμου Βόλου, Κριτήρι Δήμου Τυρνάβου, στο Δήμο Φαρσάλων, στο Δήμο Σοφάδων και το Δήμο Καρδίτσας.

Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός: «Με το Ο.Π.Δ. επιχειρείται μια πολυσύνθετη προσέγγιση στα ζητήματα κοινωνικής ένταξης και άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ελλήνων Τσιγγάνων. Σε απόλυτη αντιστοιχία με την προσέγγιση αυτή, προγραμματίζεται ένα πλήθος συμβατικών και καινοτομικών παρεμβάσεων. Με την ολοκλήρωση της δράσης αυτής θα καλυφθούν οι ανάγκες προετοιμασίας του τσιγγάνικου πληθυσμού για την ένταξή τους στον αστικό κοινωνικό ιστό. Η κατάλληλη και επαρκής προετοιμασία του πληθυσμού θα επιτευχθεί μέσω της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αυτές δεν θα υποκαταστήσουν σε καμία περίπτωση τις υφιστάμενες δομές παροχής υπηρεσιών στον πολίτη, ώστε να αποφευχθεί η θεσμοθέτηση – μακροπρόθεσμα – της γκετοποίησης. Για το λόγο αυτό, ο ρόλος τους θα είναι κυρίως παραπεμπτικός, συμβουλευτικός, διαμεσολαβητικός». Ειδικότερα, στόχοι των Ιατροκοινωνικών Κέντρων είναι:

 -Η καταγραφή της ομάδας στόχου, η μελέτη επεξεργασίας και ανάλυση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών, καθώς και ιδιαιτεροτήτων τους.

-Η ανίχνευση του επιπέδου και η καταγραφή των αναγκών, καθώς και των υγειονομικών και κοινωνικών προβλημάτων τους με επιδημιολογική έρευνα

-Η ενημέρωση των συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού για θέματα δημόσιας Υγείας (δράσεις αγωγής υγείας) και πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες.

-Η προάσπιση και προαγωγή υγείας με την ανάπτυξη αναγκαίων δράσεων.

-Η σύνδεση τους με τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος των Τοπικών Πρωτοβουλιών στον νομό και η υποστήριξή τους για την αξιοποίηση αυτών των παροχών.

-Η παροχή βοήθειας για την ρύθμιση διαδικαστικών και νομικών εκκρεμοτήτων με δημόσιες υπηρεσίες.

-Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ένταξη της οικογένειας, ιδιαίτερα των παιδιών, στην ελληνική κοινωνία και την αξιοποίησή των θεσμοθετημένων δομών της πολιτείας (παιδείας, αθλητισμού, πολιτισμού κ.λ.π.) με σκοπό την ένταξη στα ειδικά προγράμματα αποκατάστασης (οικιστικά, εκπαιδευτικά, απασχόλησης κ.α.) και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

-Η εξοικείωσή τους με τα καινούργια δεδομένα στέγασης και φροντίδας του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η απόκτηση των αναγκαίων δεξιοτήτων μέσω οργανωμένων δραστηριοτήτων.

Ωφελούμενοι από την ενέργεια είναι ο πληθυσμός των Ελλήνων τσιγγάνων και τα άτομα που θα στελεχώσουν τα ιατροκοινωνικά κέντρα.

Προηγούμενο άρθρο Περιοδεία αντιπροσωπείας ΝΕ Τρικάλων ΚΚΕ στις υπηρεσίες της ΔΕΗ στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Στηρίζουμε την «Πραγματική Οικονομία»