Ειδήσεις

Κώστας Γκούμας: Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Β. Κόκκαλη και τα έργα Άνω Αχελώου


Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κος Βασίλης Κόκκαλης (ΒΚ) κατά το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει, «εργολαβικά» θα λέγαμε, την υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος του για τα υδατικά προβλήματα της Θεσσαλίας και την ταυτισμένη με αυτά υπόθεση της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο.

Ηπροσπάθεια του αυτή, αντικειμενικά,  ευνοείται από την   απουσία πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης στα εν λόγω ζητήματα, η οποία δυστυχώς δείχνει να μην συγκινείται αρκούντως από τους κινδύνους ερημοποίησης της Θεσσαλίας.

Ο κ.ΒΚως γνωστόν, εξελέγη το 2015 βουλευτής με το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες»  και  ορίστηκε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη ΚυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ας δούμε τι δήλωνε τότε για τα θέματα των υδάτων και για τα έργα Αχελώου, ενώπιον επιτροπής που τον επισκέφθηκε (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 30 Αυγούστου 2017) :

«Σε ζητήματαεθνικής σημασίας, όπως αυτό της διαχείρισης των υδάτων, ….…….. οφείλουν άπαντες ……………..να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος και όχι για την ικανοποίηση προσωπικών και ιδεολογικών εμμονών….».

Επιπλέον ο κ. ΒΚ δήλωνε ότι«…δεν σημαίνει πως θα απαξιώσουμε έργα εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πληρώθηκαν από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογούμενων,  ούτε και ότι θα αγνοήσουμε τη συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή που συντελείται με τα επιφανειακά και κυρίως με τα υπόγεια ύδατα στη λεκάνη Πηνειού» και κατέληγε  :

«..Στην κατεύθυνση αυτή, η εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης του 2014, τα οποία προβλέπουν τη μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία, αποτελούν μονόδρομο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη της περιοχής».

Μετά όμως την αποχώρηση του κόμματος του από την  Κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα, ο κ. ΒΚ μετακινήθηκε  στο ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2019 εξελέγη πρώτος βουλευτής του.

Ας δούμε πως τοποθετείται σήμερα για τα ίδια θέματα (τηλεοπτική συζήτηση στο thessaliatv.gr, 18/6/2020).

Τώρα πλέον ο κ. ΒΚ, δηλώνειμεν ότι «δεν είμαστεαντίθετοι» (!!)στα έργα Αχελώου (σ.σ. το ημιτελές φράγμα Συκιάς και την ολοκληρωμένη σήραγγα μεταφοράς μήκους 17,5 χλμ.), θεωρεί όμως ότι είναι «παράνομα» και  ότι οι αποφάσεις που κατά καιρούς εκδόθηκαν από το ΣτΕ καθιστούν «ουτοπική» την συνέχισή τους !

Και για να δικαιολογήσει (αναδρομικά) την πολιτική του κόμματος που υπηρετεί, ισχυρίζεται ότι εκείνοιως κυβέρνηση είχανπροχωρήσει στην «προκήρυξη» (!) άλλωνέργων και ότι είχανεπιλέξει αυτή την πολιτική ώστε να μην αναγκαστούνε να πούνεψέματα στον λαό ότι θα μπορούσαν  να ολοκληρώσουν  τα έργα Αχελώου. Προτρέπει μάλιστα την ΝΔ, εάν θέλει να προχωρήσει τα έργα Αχελώου, να παρουσιάσει ένα «νόμιμο» σχέδιο, για το οποίο όμως εκτιμά ότι θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια και την καλεί να κατασκευάσει στη Θεσσαλία «μικρά έργα» (όπως υποτίθεται έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ) .

Ας περάσουμε στα δικά μας σχόλια.

Πρώτα απ’ όλα να επισημάνουμε ότι μέσα σε δύο χρόνια (2017-2019) δεν άλλαξαν τα δεδομένα του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία, ώστε να επιτρέπουν μια τέτοια μεταστροφή θέσεων ενός πολιτικού.

Συνεπώς  για εμάς τίθεταισοβαρόθέμα ως προς την πολιτικήαξιοπιστία του κ.ΒΚ. Δυστυχώς ο λαός μας βρίσκεται αρκετά συχνά ενώπιον παρόμοιων φαινομένων και γι’ αυτό (μεταξύ άλλων) οδηγείται στην απαξίωση της πολιτικής. Και βέβαια, μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά  δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζει και το κόμμα, εξ’ ονόματος του οποίου ο κ. ΒΚ τοποθετείται.

Σε ότι αφορά στην ουσία των «νέων» θέσεων του κ.ΒΚ παρατηρούμε τα εξής :

Ο ισχυρισμός ότι η Κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα είχε προκηρύξει την κατασκευή κάποιων υδατικών έργων στην Θεσσαλία, είναι απολύτως ανακριβής. Είναι εμφανής η προσπάθεια του να δημιουργήσει συγχύσεις κάνοντας έμμεση αναφορά στα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, τα οποία πράγματι περιλαμβάνουνέργα ταμίευσης(μεταξύ άλλων) που θα μπορούσαν μελλοντικά να υλοποιηθούν, όπως π.χ. Σκοπιά Φαρσάλων, Πύλη, Ελασσόνα κ.λ.π. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έστω και ένα από τα έργα αυτά «εντάχθηκε» σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ή(κατά μείζοναλόγο) «δημοπρατήθηκε». Το αντίθετο συνέβη. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις, δεν εργάστηκε ούτε καν για «ωρίμανση» κάποιων από αυτά (μελέτες, αδειοδοτήσεις, τεύχη δημοπράτησης). Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι της Πύλης, που διέθετε ακόμη και περιβαλλοντική αδειοδότηση (!) και παρόλα αυτά ουδέποτεπροκηρύχθηκε.

Σχετικά με τα  «παράνομα»,όπως τα ονομάζει, έργαΑχελώου, πράγματι το ΣτΕ ακύρωσε κάποιες αποφάσεις της Διοίκησης γιατί δεν εφαρμόστηκε όπως θα έπρεπε η ισχύουσα νομοθεσία. Για παράδειγμα, το 2001 το ΣτΕ εκτίμησε – ορθώς κατά την άποψη μας-ότι το μοναστήρι Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου θα έπρεπε να προστατευθεί από την κατάκλυση των υδάτων της τεχνητής λίμνης Συκιάς και εξέδωσε ακυρωτική απόφαση.

Ο κ. ΒΚ θα έπρεπε, ως δικηγόρος να γνωρίζει ότι η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν απαγορεύει μελλοντικά την ολοκλήρωσή τους ούτε τα καθιστά  «παράνομα», αφού ως γνωστόν, το ΣτΕ ούτε εγκρίνει ούτε απορρίπτει τεχνικά έργα, όμως σε περίπτωση κάποιας προσφυγής μεριμνά για την τήρηση της νομιμότητας.

Το ίδιο συνέβη και το 2009, όταν το Υπ. Υποδομώνσυνέχισε και πάλι τις εργασίες στα έργα Αχελώου(σημ. άλλη μια απόδειξη ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ ΔΕΝ ακυρώνουν έργα !), χωρίς όμως να έχει συμμορφωθεί στην νέα  σχετική Οδηγία της ΕΕ για Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ). Και πάλι το ΣτΕ εντόπισε την παράλειψη και «απαίτησε» από την Διοίκηση να συμμορφωθεί. Έτσι τον Σεπτέμβριο του 2014, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών ενέκρινε τα ΣΔΥ, δηλαδή αυτά που  ο κ. ΒΚ ζητούσε από την Κυβέρνηση του το 2017 (ως Υφυπουργός) να εφαρμοστούν.

Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ αξιοποίησε την τελευταία απόφαση του ΣτΕ (26/2014) και αμέσως επανέλαβε και ολοκλήρωσε επιτυχώς (επί ΣΥΡΙΖΑ) τις διαδικασίες της (νέας) αδειοδότησης του ΥΗ έργου Μεσοχώρας, το οποίο πλέον αναμένεται – ελπίζουμε σύντομα να λειτουργήσει. Αντίθετα για τα άλλα έργα Αχελώου, το φράγμα Συκιάς και την σήραγγα μεταφοράς των 17,5 χιλιομέτρων, το αρμόδιο Υπουργείο  Υποδομών ΔΕΝ θέλησε (επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σήμερα !) να ενεργοποιήσει τις αντίστοιχες διαδικασίες και αυτός είναι ο λόγος που τα έργα παραμένουν παγωμένα, και όχι γιατί είναι «παράνομα» όπως, με περισσή υποκρισία,   ισχυρίζεταιο κ. ΒΚ…..

Το πιο θλιβερό όμως δεν είναι  οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. ΒΚ (που δίνει τις «εξετάσεις» του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά το γεγονός ότι δεν καταγράφεται κυβερνητική παρουσία στα θέματα αυτά, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο περιβάλλον για να διοχετεύονται αναπάντητα τα δήθεν επιχειρήματα του κ. ΒΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο όμως ισχύει και για τους βουλευτές της ΝΔ (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), τις τοπικές αυτοδιοικητικές ηγεσίες και τα επιμελητήρια, που ενώ παλαιοτέρα (επί ΣΥΡΙΖΑ) είχαν αναδείξει μαχητικά τα αιτήματα της Θεσσαλίας για επίλυση του υδατικού προβλήματος και ολοκλήρωση των έργων Αχελώου, σήμερασιωπούν καιθέτουν  σε αμφισβήτηση  την  αξιοπιστία των  πολιτικών δεσμεύσεων της ΝΔ  και των υποσχέσεων  του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Γράφει ο Κώστας Γκούμας, γεωπόνος, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ

Προηγούμενο άρθρο Χορήγηση Υποτροφιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο ΠΜΣ: Ανάλυση και σχεδιασμός κατασκευών ενεργειακών υποδομών