Ειδήσεις

Κώστας Γκούμας: Μπήκε το νερό στο αυλάκι;


Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια κινητικότητα για τα υδατικά προβλήματα της Θεσσαλίας.  Αναδείχτηκαν σε μεγάλο βαθμό οι «ξεχασμένες» λύσεις για αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού που διαθέτουμε στην λεκάνη του Πηνειού και στην λεκάνη του Αχελώου (με μεταφορά από τον ταμιευτήρα Συκιάς).

Για να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ  και στα Τρίκαλα (Δεκ. 2019) έδωσαν ένα πρώτο έναυσμα για συζητήσεις. Όμως η μεγάλη αντίδραση προκλήθηκε από την έλλειψη συντονισμού που καταγράφηκε στο κυβερνητικό επιτελείο, όταν ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας δεν συμπεριέλαβε το ΥΗ έργο Συκιάς στον ενεργειακό σχεδιασμό (ΕΣΕΚ). Τότε οι φορείς κινητοποιήθηκαν, απαίτησαν αποκατάσταση της παράλειψης αυτής του ΥΠΕΝ και τελικά φθάσαμε στην προ ημερών σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον υπουργό κ. Γ. Γεραπετρίτη.

Όπως ήταν φυσικό, οι γνωστοί αντίπαλοι του έργου (ΣΥΡΙΖΑ, Αιτωλοακαρνάνεςκ.λ.π) ξεσπάθωσαν, σπέρνοντας για μια ακόμη φορά ψέματα, απειλές και τρομοκρατία στην κοινή γνώμη. Θαυμάστε την ρητορική τους :

Ο Σ. Φάμελλος τομεάρχης περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «η προσπάθεια της Κυβέρνησης να επαναφέρει την εκτροπή του Αχελώου θα αποδείξει στην πράξη την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της» καθώς επίσης, όπως απείλησε στην σύσκεψη της Αθήνας, «εάν συνεχιστεί η εκτροπή Αχελώου θα σας καταγγείλουμε».

Ο Γ. Βαρεμένος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας) χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης «ως συνωμοσία σιωπής  ….. με σκανδαλώδεις διαστάσεις»  και την κατηγόρησε ότι «επιχειρεί να εκτελέσει το τέλειο πολιτικό έγκλημα» καθώς και «την οικοδόμηση του βαθέως κράτους της Δεξιάς που αποφασίζουμε και κάνουμε ότι θέλουμε».

Προφανής η προσπάθεια τους να πιέσουν με οικολογικές φανφάρες την Κυβέρνηση και να οδηγήσουν σε ταλαντεύσεις ή υποχωρήσεις τον Πρωθυπουργό (κυρίως), μιας και, όπως όλοι διαπίστωσαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει κάποια ανοίγματα στον οικολογικό χώρο.

Όμως συστήνουμε στην Κυβέρνηση να μελετήσει σε βάθος το θέμα και να αντιληφθεί επιτέλους ότι τα οικολογικά προβλήματα και οι περιβαλλοντικές απειλές βρίσκονται στην λεκάνη Πηνειού, στα εδάφη που καλλιεργούνται, στα ποτάμια μας και κυρίως στα υπόγεια νερά, που καθημερινά μας προειδοποιούν, μαζί με τους επιστήμονες, για επικείμενη καταστροφή.

Ας τα σκεφθούν όλα αυτά και ας απαντήσουν με επιχειρήματα (που οι επιστημονικές οργανώσεις της Θεσσαλίας φρόντισαν να κωδικοποιήσουν), να τα προβάλλουν στις εκδηλώσεις τους και να τα θέσουν στην διάθεσή όσων αμφισβητούν τα έργα.

Ας αντιδράσουν στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για διαμόρφωση αρνητικού πολιτικού κλίματος με στόχο την κατεδάφιση των έργων Συκιάς και σήραγγας μεταφοράς (σημείωση : κάποιοι ζητάνε ακόμη και την κατεδάφιση της Μεσοχώρας). Ο καλλίτερος τρόπος γι’ αυτήν την αντίδραση είναι η άμεση ανακοίνωση του σχεδίου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, η ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών, η τροποποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων και όλα όσα έχουμε ήδη υποβάλλει οι φορείς με τα υπομνήματά μας.

Λόγω της επικαιρότητας που δημιουργείται με την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, ας μου επιτραπεί ένας σχετικός συνειρμός. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν συνεχώς ότι πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι σε μια ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ η κ. Σακελλαροπούλου ήταν εισηγήτρια για τον Αχελώο, συνεπώς η Κυβέρνηση που την στηρίζει δεν  … πρέπει να προχωρήσει στον Αχελώο (!).

Πέραν της προφανούς ανοησίας του επιχειρήματος, εμείς ρωτάμε τον ΣΥΡΙΖΑ πως γίνεται και αυτοί να στηρίζουν την κ. Σακελλαροπούλου εφόσον σε ένα άλλο μεγάλο έργο με περιβαλλοντικές διαστάσεις, στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, η κ. Σακελλαροπούλου στάθηκε  ως πρόεδρος του ΣτΕ αρωγός στους επενδυτές και απέναντι στις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρωθεί το έργο μέσω του ΣτΕ, απορρίπτοντας την προσφυγή που εκείνοι ανοικτά υποστήριξαν ως κόμμα ; (Προφανώς δεν περιμένουμε απάντηση, ας επιβεβαιωθεί όμως για μια ακόμη φορά η έννοια της λέξης «υποκρισία»).

Σε ότι αφορά την Κυβέρνηση, θετικό κρίνουμε το γεγονός ότι, όπως ανακοινώθηκε, το θέμα Αχελώου θα συζητηθεί στη Βουλή (με την προϋπόθεση βέβαια ότι έως τότε οι ενέργειες που προαναφέραμε δεν θα ανασταλούν). Στην Βουλή, εάν οι βουλευτές μας και οι Υπουργοί προετοιμαστούν κατάλληλα, μπορούν άνετα να ξεσκεπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να επισημάνουν τους πραγματικούς στόχους, να τοποθετήσουν το θέμα με τα πόδια κάτω και το κεφάλι πάνω, όπως απαιτεί η λογική. Έτσι ελπίζουμε ότιθα γίνει αυτή τη φορά αντιληπτό τι ζητάνε τέλος πάντων οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, που τόσα χρόνια «κλαίνε» για το περιβάλλον, «ορκίζονται» στη νομιμότητα και αναλώνονται σε υποσχέσεις κοροϊδεύοντας τον κόσμο (π.χ. ο κ. Τσίπρας στο αναπτυξιακό συνέδριο του  ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα το  2017, «υποσχέθηκε» ότι θα εξετάσει την υδροηλεκτρική αξιοποίηση της Συκιάς, όμως στην συνέχεια έδωσε ανενδοίαστα εντολή στον κ. Σταθάκη να εξαιρέσει το έργο από τον τότε  σχεδιασμό του ΕΣΕΚ).

Και κάτι ακόμη. Η εφημερίδα των Συντακτών (21/1) εγκαλεί την Κυβέρνηση γιατί ο Υπουργός Κ. Καραμανλής «ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει δύο εκατ. ευρώ για την συντήρηση της σήραγγας της Συκιάς που …. στην ουσία επαναφέρει την ακυρωμένη εκτροπή»  Θα σημειώσουμε μόνο ότι την σχετική απόφαση χρηματοδότησης (ΣΑΕ) την είχε υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη, ο οποίος είχε μεριμνήσει και για την εκπόνηση (από εμπειρογνώμονες) των σχετικών μελετών, αυτές δηλαδή που θα υλοποιήσει ο σημερινός Υπουργός (πραγματικά μνημείο συνδυασμού θράσους και υποκρισίας !).

Πολλοί το τελευταίο διάστημα αναρωτούνται εάν σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει και εάν τελικά «το νερό μπήκε στο αυλάκι».

Η δική μας αίσθηση είναι πως ναι μεν το πολιτικό κλίμα για τα υδατικά της Θεσσαλίας και ειδικά του Αχελώου βελτιώθηκε, όμως η προτεραιότητα της Κυβέρνησης για τα θέματα αυτά προς το παρόν δεν επιβεβαιώθηκε.

Τα βήματα που απομένουν έως την υλοποίηση των έργων είναι πολλά, ο αναγκαίος «οδικός χάρτης» δεν ανακοινώθηκε, οι σκοποί του ΝΕΟΥ έργου στις ΝΕΕΣ συνθήκες δεν προσδιορίστηκαν, ενώ παραμένουν ισχυρά τα μεγάλα συμφέροντα στον ενεργειακό χώρο (κατά της ΥΗ ενέργειας και φυσικά και της Συκιάς, κ.α).

Κλείνοντας, οι μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας έδειξαν ότι διαθέτουν γνώση, πάθος και «σφυγμό». Εναπόκειται στην ηγεσία μας να αξιοποιήσει όλα αυτά για ισχυροποίηση της πολιτικής κοινής μας προσπάθειας. Αναμένουμε !

Γράφει ο Κώστας Γκούμας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε.

Προηγούμενο άρθρο O Συντονιστής Αποκεντρωμένης στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ στην Αθήνα
Επόμενο άρθρο Προς δημοπράτηση οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Θεσσαλία