Κώστας Αγοραστός: Στηρίζοντας την «πραγματική οικονομία» στηρίζουμε την παραγωγή


 Απέδωσαν καρπούς οι πιέσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την εισροή 11 εκατ. ευρώ πιστοποιημένων οφειλών προς τους Θεσσαλούς επενδυτές

Αίσιο τέλος είχαν οι πιέσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού προς το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την εισροή 11 εκατ. ευρώ πιστοποιημένων οφειλών προς τους επενδυτές από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Με έγγραφο του προς τον περιφερειάρχη το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην διάθεση των πιστώσεων για να αρχίσει η ροή εκταμίευσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς τους επενδυτές. Ο κ. Αγοραστός τόνισε τα εξής:

«Εγκαίρως και από την αρχή που αναλάβαμε το ΕΣΠΑ κάναμε επανειλημμένα παρεμβάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να υπάρξει κανονική ροή των εκταμιεύσεων ζητώντας τα ποσά τα οποία οφείλονται στους επενδυτές. Προσδιορίσαμε επακριβώς τα χρήματα τα οποία οφείλονται, βάση των ολοκληρωμένων ελέγχων που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες μας. Το ύψος των οφειλών ανέρχονται στα 11 εκατ. ευρώ και βάλαμε ως στόχο να πετύχουμε την εκταμίευση ολόκληρου του ποσού αυτού. Για να το πετύχουμε αυτό θέσαμε στο υπουργείο τους εξής προβληματισμούς: 1) το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, 2) το ότι οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δίνουν δάνεια,  3) εδώ και δυο χρόνια υπάρχει καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ προς της επιχειρήσεις, 4) ότι η ροή δεν είναι κανονική στις χρηματοδοτήσεις απ’ τον Αναπτυξιακό Νόμο 5) ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, γιατί ενώ εκείνες έχουν προεισπράξει αυτά τα χρήματα από τις τράπεζες και τώρα καταβάλουν τους τόκους, εάν δεν υπάρξει η σωστή ροή χρηματοδότησης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να ολοκληρώσουν το οικονομικό έργο της επένδυσης ή ακόμη και να κλείσουν.

Το θέμα αυτό το θέσαμε τόσο στον αρμόδιο Υπουργό όσο και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αναδεικνύοντας τη σημασία να αποδοθούν άμεσα τα χρήματα που οφείλονται στους επενδυτές και τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι πλέον δημιουργείται μια μεγαλύτερη αξιοπιστία στο θέμα της σταθερότητας των ροών εκταμίευσης και αποφεύγονται σοβαρές παρενέργειες στην αλυσίδα της παραγωγής, που θα είχαν σαν αποτέλεσμα πολλαπλασιαστικά αρνητικά φαινόμενα. Συνεπώς βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση με συνεργασία και συνέργεια με το αρμόδιο Υπουργείο να πιστώνονται για πρώτη φορά 11 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αυτό δημιουργεί μια θετική εξέλιξη η οποία στηρίζει την «πραγματική οικονομία». Και «πραγματική οικονομία» σημαίνει παραγωγή, γιατί σε μια περίοδο συνεχούς ύφεσης, η παραγωγή είναι ικανή να βοηθήσει να πετύχουμε θετικούς στόχους.

Προηγούμενο άρθρο Κυκλοφοριακό χάος χθες στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο O αντιπεριφερειαρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ξεκαθαρίζει τη θέση του σχετικά με τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ.