Κώστας Αγοραστός: «Πρέπει να επενδύσουμε στους νέους, στην καινοτομία, στις ρηξικέλευθες και πρωτοπόρες ιδέες»


Συνάντηση με φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Η ομάδα φοιτητών συμμετείχε στον διαγωνισμό Formula Student SAE κατακτώντας την πρώτη θέση στο Class 3, που αφορά τον σχεδιασμό ενός αγωνιστικού μονοθέσιου αυτοκινήτου στην πίστα αγώνων του Varano της Ιταλίας.
Ο κ. Αγοραστός συνεχάρη τους φοιτητές για την έως τώρα πορεία του εγχειρήματος και την επιτυχία στον διαγωνισμό προτρέποντας τους να συνεχίσουν με την ίδια θέληση την προσπάθειά τους αυτή. Απευθυνόμενος σ’ αυτούς υπογράμμισε τα εξής: «Η γνώση είναι δύναμη. Τολμήστε τις ρήξεις και τις ανατροπές. Για να βγει η Ελλάδα από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση πρέπει να επενδύσουμε στους νέους, στην καινοτομία, στις ρηξικέλευθες και πρωτοπόρες ιδέες. Η προσπάθειά σας αυτή φέρνει ελπιδοφόρα μηνύματα προσφέροντας τεχνογνωσία και χρήσιμες εμπειρίες τόσο σ’ εσάς όσο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».
Ο περιφερειάρχης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της εξέλιξης του μονοθέσιου ενώ σημείωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των παιδιών, όπου αυτό είναι δυνατό.
Η ομάδα των φοιτητών που αποτελούνταν από την Κων/να Γιακουμη, τον Αθ. Τσιαπερλή, τον Ανδρέα Λεβεντάκη και τον Στ. Αθανασιάδη ευχαρίστησαν τον κ. Αγοραστό για το ενδιαφέρον του και τόνισαν ότι η προσπάθειά τους αυτή βρίσκεται στο πιο «ζωτικό» στάδιο της υλοποίησης του μονοθεσίου, καθώς ήδη ετοιμάστηκε το πλαίσιο (σασί ) και κάποια μηχανικά μέρη. Δεν παρέλειψαν δε να ευχαριστήσουν το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο τους έχει παραχωρήσει ένα εργαστήριο για την κατασκευή του μονοθεσίου, στο οποίο όπως ανέφεραν έχουν περάσει ατέλειωτες ώρες μελέτης και δουλειάς.
Ο διαγωνισμός FORMULA SAE διοργανώνεται από την SAE International (SAE-Society of Automotive Engineers) και τους κατά τόπους συνεργάτες της (IMechE-Institution of Mechanical Engineers, ATA-Associazione Tecnica dell’Automobile). Στην πιο ολοκληρωμένη μορφή του περιλαμβάνει το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή ενός μικρού μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου, τύπου Formula, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά στατικών και δυναμικών δοκιμασιών που έχουν να κάνουν με την πρωτοτυπία στη σχεδίαση και την κατασκευή του, την ανθεκτικότητα και τη συμπεριφορά του όταν πιέζεται στα όρια.
Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν Πανεπιστήμια από χώρες με μεγάλη παράδοση στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας ενώ τους κριτές αποτελούσαν εγνωσμένοι παράγοντες αυτοκινητοβιομηχανιών που είχαν θέσει αυστηρούς τεχνικούς κανονισμούς και προδιαγραφές.

Προηγούμενο άρθρο Πέθανε Τρικαλινός φοιτητής στην Αθήνα
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Ηλία Βλαχογιάννη με μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων