«Κόκκινες γραμμές» από τον Χρήστο Μαγκούφη


Ενημέρωση αναφορικά με την πολιτική συμφωνία για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τη νέα Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) παρείχε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στις 31/01/12, μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ ταυτόχρονα έδωσε σαφείς ημερομηνίες που αφορούν στο κλείσιμο της συμφωνίας του PSI και στη διευθέτηση κρίσιμων ζητημάτων όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του 2012, το κοινωνικοασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις και η επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Μετά την ενημέρωση, ο Υπουργός δέχτηκε μία σειρά ερωτήσεων από τους Βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Μαγκούφης.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Μαγκούφης έθεσε το κυρίαρχο ζήτημα της ανεργίας και ιδιαίτερα της νέα γενιάς που ανέρχεται στο 42%, τονίζοντας πως  η συγκεκριμένη πολιτική οδηγεί σε μεγαλύτερη φτώχεια και περαιτέρω ύφεση.

Επιπλέον, ο Χρήστος Μαγκούφης έθεσε «κόκκινες γραμμές» στα ακόλουθα ζητήματα:

-στο θέμα της αφαίρεσης ψήφου από τις κοινές μετοχές, ζητώντας κατηγορηματικά να ενημερωθεί σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα,

-στην κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και

-στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ζητώντας ταυτόχρονα διευκρινήσεις σχετικά με την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε ερώτηση στον Υπουργό αναφορικά με το κατοχικό δάνειο, υιοθετώντας την πρόταση του κ. Γλέζου για αναγραφή του κατοχικού δανείου στον προϋπολογισμό του 2013. Έχοντας ήδη θέσει στο παρελθόν ερώτηση στον κ. Προβόπουλο, αλλά και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, ο Χρήστος Μαγκούφης έθεσε για τρίτη φορά το ζήτημα, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η ενημέρωση της Κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη εμπλοκή του παλατιού, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και των μετέπειτα κυβερνήσεων.

Στο ερώτημα του κ. Μαγκούφη για το κατοχικό δάνειο, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε πως προτίθεται να απαντήσει σε λίγες ημέρες.

 

Παρατίθεται η πρωτομιλία του Χρήστου Μαγκούφη:

Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ των Οικονομικών, σας άκουσα μετά μεγάλης προσοχής. Θέσατε το θέμα της ανεργίας ως ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, συμφωνώ μαζί σας, και ιδιαίτερα στη νέα γενιά που η ανεργία έφτασε στο 40-42%. Ένα εκατομμύριο άνεργοι πολίτες στον τόπο. Τεράστιο πρόβλημα. Φτώχεια, κάθε μέρα διογκώνεται. Παράλληλα, όμως, διογκώνεται και η ύφεση με αυτή την πολιτική.

Στην πολιτική, την οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, υπάρχουν κάποια ζητήματα για τα οποία νομίζω, κατά την ταπεινή μου άποψη, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο μπορεί να θέσει κάποιες «κόκκινες γραμμές». Σε ό,τι με αφορά προσωπικά και δηλώνω κατηγορηματικά: είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να αφαιρέσει την ψήφο από τις κοινές μετοχές; Ναι ή όχι; Θα ήθελα μια κατηγορηματική απάντηση σ’ αυτό το θέμα. Αυτό για μένα, κύριε Υπουργέ, αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Επίσης, είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να καταργήσει τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Αυτό για μένα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να καταργήσει τον 13ο και 14ο μισθό, επειδή έτσι το θέλει ο ΣΕΒ, ενώ οι λοιποί κοινωνικοί εταίροι λένε «ναι» στον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πρέπει να υπάρχει, για να μην διογκώνεται περαιτέρω η ύφεση στο τόπο και πάει κατά διαόλου η οικονομία και διογκώνεται η ανεργία και οδηγούμαστε σε μια διόγκωση της φτώχειας στον τόπο μας;

Ποιο είναι το εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα; Πώς προτίθεται να το διασφαλίσει αυτό η Κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου;

Θα κλείσω με το εξής: είχα θέσει ερωτήματα σε σχέση με το κατοχικό δάνειο στον κ. Προβόπουλο και στο προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Παπακωνσταντίνου. Το θέτω ξανά και σε σας. Υπάρχει κάτι το οποίο είναι μυστηριώδες σε αυτή την ιστορία για το οποίο κάποτε οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη και να δώσουν απάντηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Ναι ή όχι; Έχει γίνει, δηλαδή, κατά το παρελθόν κάποιο κόλπο; Eίναι μπλεγμένο εδώ, εν προκειμένω, το παλάτι; Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Οι μετέπειτα κυβερνήσεις; Τι συμβαίνει με αυτό το θέμα; Νομίζω ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τι προτίθεστε να κάνετε εσείς, ως Κυβέρνηση, για να ζητήσετε το κατοχικό δάνειο να επιστρέψει; Κατατέθηκε μια πρόταση από τον κ. Γλέζο, για να αναγραφεί στον προϋπολογισμό της χώρας μας, το έτος 2013, το μέγεθος του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Τι προτίθεστε να κάνετε, αν προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνει κάτι; Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθρο Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων
Επόμενο άρθρο ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΥΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ»