Κίνδυνος να ξεπαγιάσουν χιλιάδες νοικοκυριά – Μείωση κατά 50%


 Με άδειους καυστήρες θα ξεχειμωνιάσουν χιλιάδες οικογένειες που φέτος αποφάσισαν να μη βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με στοιχεία των βενζινοπωλών, ο εφοδιασμός των πολυκατοικιών με πετρέλαιο μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50%.

Πανελλαδικά έκλεισαν ήδη 1.200 βενζινάδικα, το 2011 υπολογίζουν ότι θα κλείσουν άλλα 1.000 Τι θα γίνει αν χιονίσει; Ένοικοι διαμερισμάτων και διαχειριστές παρακολουθούν με αγωνία καθημερινά το δελτίο καιρού. «Στην πολυκατοικία υπάρχουν πολλά δικηγορικά γραφεία. Με απόφαση των ενοίκων καταργήθηκε η κεντρική θέρμανση. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν χρειαστήκαμε θέρμανση. Θα ανάβω τον κλιματισμό» λέει η Ιωάννα Βασιλείου. Σε λίγες μέρες θα έχει νεογέννητο. Ζει στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην πλατεία Συντάγματος.

Η Βαγγελιώ Γεωργάτου μένει σε μονοκατοικία στο Ψυχικό: «Τα βράδια κάνει κρύο. Ούτε σαν σκέψη δεν μας περνάει απ’ το μυαλό η αγορά πετρελαίου. Στα δελτία καιρού ανακοίνωσαν ότι από την Παρασκευή πέφτει η θερμοκρασία».

Η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης έπεσε κατά 50% συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, λέει ο βενζινοπώλης Απ. Μπλέτσος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τις πωλήσεις των βενζινοπωλών, μόλις το 10% των διαχειριστών αποφάσισαν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης και αυτοί ζητούν μικρές ποσότητες: «Οσοι έβαζαν χίλια λίτρα, τώρα βάζουν 300. Κι άλλοι ρωτούν με 200-300 ευρώ πόσο πετρέλαιο βάζουμε; Τα χίλια λίτρα, που έβαζαν πέρυσι κατά μέσο όρο, φέτος δεν αποτελούν ούτε το 10% των παραγγελιών μας. Διότι οι διαχειριστές δεν διαθέτουν κεφάλαιο και αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα οφειλόμενα κοινόχρηστα».

Μετά τα Χριστούγεννα

«Πιθανόν να βάλουμε το 50% του πετρελαίου θέρμανσης που παίρναμε άλλες χρονιές» επιβεβαιώνει και ο Θεόδωρος Βαγγέλης, εξηγώντας ότι είναι 15 χρόνια διαχειριστής στην πολυκατοικία της περιοχής Λυκαβηττού: «Φέτος αποφασίσαμε να μην ανάψουμε το καλοριφέρ τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα. Για αργότερα βλέπουμε. Διότι όλοι οι ένοικοι μας ειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα. Αρκετοί ένοικοι ξεκαθάρισαν ότι σε περίπτωση που ανάψουμε καλοριφέρ, δεν θα πληρώσουν το πετρέλαιο. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι που η σύνταξή τους μειώθηκε από 1.500 ευρώ σε 1.000. Τις προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή, τα βράδια μού χτυπούσαν την πόρτα ζητώντας να το ανάψω. Φέτος, κανένας ένοικος από τα 30 διαμερίσματα δεν ζήτησε ν’ ανάψουμε το καλοριφέρ. Επιπλέον, υπάρχουν οφειλές σε κοινόχρηστα από τον περασμένο Απρίλιο».

Ο Θ. Βαγγέλης επισημαίνει ότι «γεμίζαμε τον καυστήρα με 700 ευρώ. Φέτος για 1.500 λίτρα χρειαζόμαστε 1.500 ευρώ».

Η Χριστίνα Συρράκου κατοικεί στο Παγκράτι: «Στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας, με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν “όχι” στην αγορά πετρελαίου. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για αγορά πετρελαίου. Ηδη συσσωρεύονται οφειλές έξι μηνών σε κοινόχρηστα».

Η ίδια προσθέτει ότι στην πολυκατοικία όπου διαμένει, κατοικούν αρκετοί ηλικιωμένοι ή οικογένειες με μικρά παιδιά, οι οποίοι ψήφισαν «όχι» στη θέρμανση. Ηδη αναζητούν άλλες λύσεις όπως οι σόμπες και τα κινητά σώματα καλοριφέρ ή τα κλιματιστικά. Επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας (11 ετών) το ζήτημα της θέρμανσης και η πρώτη φορά που δεν γεμίζει το καζάνι με πετρέλαιο: «Το άγχος μας είναι πώς θα εξελιχθούν φέτος οι καιρικές συνθήκες. Ετσι, κάθε βράδυ περιμένουμε με αγωνία ν’ακούσουμε το δελτίο καιρού. Γιατί μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε. Αλλά όταν ρίξει χιόνι θ’ αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα».

Κλείνουν τα βενζινάδικα

Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που φτάνει το 50%, επιβεβαιώνει ο Χαρ. Μαυράκης, πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων, Εμπόρων Καυσίμων). Προσθέτει ότι ορισμένοι καταναλωτές φοβούμενοι το διπλασιασμό της τιμής -λόγω του φόρου κατανάλωσης- προέβλεψαν κι αγόρασαν πετρέλαιο τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, λόγω της κρίσης που πλήττει όλα τα νοικοκυριά, καταναλώνουμε μόνο τα αναγκαία, περικόπτοντας ακόμα κι από αυτά. Με αποτέλεσμα η σοβαρή πτώση στην κατανάλωση να περνάει στην πραγματική οικονομία και τα έσοδα του κράτους. Ετσι, τα κεφάλαια που διακινούνται δεν μπορούν να στηρίξουν τα βενζινάδικα. Σύμφωνα με στοιχεία των ενώσεων πρατηριούχων, πανελλαδικά έκλεισαν ήδη 1.200 βενζινάδικα ενώ το 2011 υπολογίζουν ότι θα κλείσουν κι άλλα 1.000. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία των διυλιστηρίων, η γενικότερη πτώση της αγοράς καυσίμων κυμαίνεται στο 30%.

Ο κ. Μαυράκης λέει ότι πολλοί καταναλωτές αναζητούν πιο οικονομικές πηγές ενέργειας (στην περιφέρεια εφοδιάζονται με ξύλα) ενώ στην Αττική στρέφονται στο φυσικό αέριο: «Ή θ’ ανάβουν το καλοριφέρ για δύο ώρες. Δυστυχώς, με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 24% προβλέπεται να ζήσουμε τραγικές καταστάσεις φέτος το χειμώνα»

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη στην ΚΟΜΔΕ του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μιχαλάκη ενόψει κακοκαιρίας
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ